Katero jabolko je najboljše –
sladko ali kislo, zeleno ali rdeče?

Jabolko že od nekdaj velja za častitljiv sadež. V svetu je poznanih več kot 7500 sort jabolk, ki so nastale s kultiviranjem. Prvobitna jabolka so rasla v divjini na samoniklih drevesih, vseh sort pa naj bi bilo okrog 20.000, saj dobro uspevajo v zmerno toplem pasu predvsem na Kitajskem, v Ameriki, Aziji in Evropi Jabolko je že v starem Rimu veljalo za prestižen sadež, ki je krasil kraljevske mize. Najboljše sorte jablan, ki jih danes najdemo v Evropi, pa so nastale s križanjem različnih sort jablan.

Posadimo sadno drevo

Jabolka so različnih okusov, razlikujejo se po barvi, velikosti in času dozorevanja. Slovenija je pravi raj tudi za stare sorte jabolk, ki se ponovno vračajo v naše sadovnjake. Z vzpodbujanjem aktivnosti Posadimo sadno drevo si v Tušu prizadevamo, da bo v Sloveniji posajenih čim več novih odpornih sort sadnih dreves in jagodičevja, kot pomembnega temelja samooskrbe. Nekdaj je veljalo, da je ob rojstvu otroka in ob posebnih priložnostih potrebno posaditi sadno drevo, da bo rastlo skupaj z otrokom. Sadno drevo naj bi poskrbelo, da otrok ne bo lačen in je simbol blagostanja za prihodnje rodove, saj čisti zrak, zadržuje vodo in deluje v dobro ljudi, čebel in narave. Velja obuditi star običaj, ki zaznamuje prihodnost v času, ko je lačen že vsak tretji zemljan. Že Marija Terezija je ukazala, da so kmetje ob poti sadili sadna drevesa, da popotniki ne bodo lačni, zato velja ponovno obuditi star običaj..

Pristni domači okusi jabolk

Že v julijskih dneh domače sadovnjake obogatijo čudoviti sočni plodovi jabolk domače sorte beličnik, ki razvajajo s svojo svežino z belkasto zelenim odtenkom. Zelo zanimive so stare sorte jabolk za ozimnico kot npr. dolenjska rumena voščenka,ki slovi po izjemnem okusu, ki spominja na pomarančo.

Bobovec je zimsko jabolko, polnega kiselkastega okusa, ki je izrazitejši, ko se omedi, in ki čudovito dopolnjuje solato s hrenom ter z jajci v mrzlih zimskih dneh. Primeren je za izdelavo sokov, kisa, jabolčnika – tolkeca, jabolčne čežane.ipd.

V Tušu smo ponosni na naravne jabolčne sokove Slovenskih dobrot iz starih sort jabolk, pridelane v visokodebelnih sadovnjakih na domačiji Grčin in okolici Sveže pobrana jabolka, stiskana v sok, brez dodanih sladkorjev in umetnih dodatkov zagotavljajo vrhunsko kvaliteto, ki je bila že večkrat nagrajena doma in v mednarodnem merilu.

Jabolka starih sort iz visodebelnih sadovnjakov

Značilne sorte avtohtonih tradicionalnih in starih sort jabolk odlikuje značilen okus, izvrsten vonj, naravna obarvanost in odpornost na različne vremenske pogoje saj so prilagojene našemu okolju. Najpogostejše stare sorte so: gorenjska voščenka, kanadka, boskop, majda, goriška sevka, rdeča reneta, cigančica, beličnik, pisani kardinal, dolenjska voščenka, lepocvetka, boskop, krivopecelj, londonski peping, gorenjska voščenka, šampanjska reneta.. Ponavadi rastejo na visokodebelnih drevesih in so primerne tudi za sok, jabolčnik, kis ali pa ozimnico. Te sorte jabolk se ponavadi prodajajo na kmetijah ali na tržnici saj se pridelujejo le v manjšem obsegu. Kralj poznih sort jabolk je nedvomno carjevič. S svojo belo-rdečo barvo spominja na prepovedan plod iz mitoloških zgodb, njegovo sočno meso pa zadovolji tudi najzahtevnejše brbončice. Veseli smo, da ga lahko v manjših količinah ponudimo tudi na naših policah.

V trgovinah Tuš so na voljo novejše sorte jabolk, kot so: jonatan, zlati delišes, fuji in bribern. Še vedno zelo iskana pa so tudi jabolka elstar, jonagold, ajdared in gloster ter posamezne sorte glede na ponudbo na trgu in na letni čas: carjevič, topaz, jonagold, gala, ajdared, elstar, kiko ter mlada jabolka različnih sort.

Od kod prihajajo jabolka v Tuš

Tušu dobavljamo jabolka od večine večjih pridelovalcev v Sloveniji, ki lahko zagotovijo ustrezno kakovost, količino in primerno ceno. Prizadevamo si, da je vedno na policah čim več slovensko pridelanih jabolk in izdelkov iz jabolk. Žal na pridelek jabolk čedalje pogosteje vplivajo tudi posledice podnebnih sprememb kot so toča, pozeba ipd. V kolikor na slovenskem trgu ni mogoče zagotoviti dovolj kakovostne in ustrezne ponudbe jabolk,poskrbimo,da so jabolka dobavljena čim bližje našim krajem, seveda pa je poreklo blaga na prodajnih mestih ustrezno označeno.