Zmečkanke po wellingtonsko

Priprava

1. Pripravimo karamelizirano čebulo: v ponvi popražimo čebulo, ki ji dodamo balzamični kis.

2. Pripravimo vlečeno testo: tri liste razrežemo na štiri enake dele (za vsako mini pečenko boste potrebovali tri odrezane lističe).

3. Meso obvežemo z vrvico, da dobimo lepo okroglo obliko. Na vroči ponvi ga opečemo z vseh strani. Meso predenemo na krožnik.

4. V isti ponvi na maslu prepražimo česen, dodamo špinačo in orehe ter pražimo toliko časa, da se znebimo vse odvečne tekočine. Solimo po okusu.

5. Začnemo zlagati zmečkanke: vzamemo listek vlečenega testa, ga premažemo z oljem, obložimo s še enim kosom testa, tako da se robovi ne prekrivajo, ponovno premažemo z oljem, ponovimo še s tretjim listom testa. Na vrh križno postavimo dve rezini pršuta. Na sredino pršuta damo kos mesa (ne pozabimo odrezati vrvice!), ga obložimo s četrtino špinače in žlico čebule. Zapremo s pršutom, nato pa še s testom, ki ga list za listom preprosto zmečkamo med rokami. Tako ponovimo z vsemi kosi mesa.

6. Zmečkanke premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, približno 10 minut, da meso doseže središčno temperaturo 48 stopinj. Pečenke vzamemo iz pečice in jih pustimo odležati na pekaču približno 10 minut. Tako se bo sok v mesu lepo porazdelil, središčna temperatura pa bo ravno pravšnja, da bo meso lepe rožnate barve. Vsi, ki želite imeti bolj pečeno meso, ga pecite dlje časa.

< Nazaj na vse recepte

Sestavine za 4 osebe

  • 4 kosi goveje pljučne, teže 120 g
  • vlečeno testo
  • 1 večja čebula
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 stroka česna
  • 500 g zamrznjene špinače
  • pest orehovih jedrc, grobo nasekljanih
  • žlička masla
  • 1 jajce za premaz
  • sol in poper
  • Priporočamo tudi