Silvestrska pečenka

Priprava

1. Pinjole prepražimo in jih stresemo v sekljalnik.

2. V isto ponev damo žličko masla in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo narezano jabolko, nekaj kapljic vode in dušimo. Dodamo še nasekljane suhe slive in malce posolimo.

3. Tudi to maso pretresemo v sekljalnik k pinjolam in zmešamo. Dodamo še natrgan rogljiček, a morda ne boste potrebovali celega, saj bo masa lahko že dovolj suha. Dobili smo nadev za pečenko.

4. Meso nasolimo in popramo z obeh strani, nato ga na notranji strani namažemo z nadevom, zvijemo v rulado, obložimo s slanino ter zvežemo z vrvico.

5. Pečenko pečemo najprej 15 minut na 230 stopinjah, preostali čas pa na 200 stopinjah. Velja pravilo, da 1 kg svinjskega mesa pečemo 1 uro, najbolje pa se je držati priporočene središčne temperature: svinjina je pečena pa pri središčni temperaturi 70 stopinj. Pečenko lahko tudi vsakih 15 minut polijemo z lastnim sokom ali malce vina.

< Nazaj na vse recepte

Sestavine za 4 osebe

  • 1 kg svinjskega kareja, razrezanega za mesno rulado
  • 3 večja jabolka
  • 1–2 šalotki
  • 1 žlička masla
  • 70 g suhih sliv
  • 100 g pinjol
  • 1 masleni rogljiček
  • vejica rožmarina in nekaj lističev žajblja
  • 2 rdeči čebuli
  • sol, poper
  • 100 g pečene slanine, tanko narezane
  • Priporočamo tudi