Slasten burger

Priprava

Sestavine za nadev

2 rdeči čebuli, narezani na kolobarje

sok 1 limone

2 žlički sojine omake

8 žlic majoneze

4 žlice kečapa ali paradižnikove mezge

2 žlici omake Worcester

1 žlica dimljene paprike

4 listi solate

4 rezine paradižnika

8 rezin sira

pol
dl vina ali piva

Priprava

1. Meso razdelimo na štiri enake dele, pri čemer pazimo, da ga čim manj
gnetemo:

najprej ga oblikujemo v krogle (kepo mesa si podajamo iz roke v roko),
nato v polpet, ki

je na sredini nižji kot na robu (lahko si pomagamo z obročem
za oblikovanje jedi).

Premer polpeta naj bo nekoliko širši od premera bombetke.

2. Meso postavimo v hladilnik za pol ure in se lotimo nadeva.

3. Čebulo damo v vrečko za shranjevanje živil in prilijemo limonin sok ter
sojino omako.

Vrečko zapremo, iztisnemo zrak in pustimo, da se čebula prične
mehčati.

4. Pripravimo omako in svežo zelenjavo: zmešamo majonezo, omako Worcester,
kečap in

dimljeno papriko. Solatne liste očistimo in jih natrgamo na velikost,
primerno za burger.

5. Ponev za žar postavimo na ogenj in počakamo, da se dobro segreje. Premažemo
jo z

oljem.

6. Polpete dobro posolimo in popopramo ter
popečemo v vroči ponvi. Mesa se ne

dotikamo 4 minute, šele nato polpete
obrnemo.

7. Na vrh vsake polpete položimo po 2 rezini sira. Pečemo še 2 minuti, nato vse
skupaj

prekrijemo s pokrovko, drugo posodo ali folijo, da se sir stopi. Pred
tem lahko prilijemo

malce vina ali piva, kar bo ustvarilo dodatno paro, zaradi
katere se bo sir lepo stopil.

Pečemo še 2 minuti.

8. Meso preložimo na krožnik in popečemo še bombetke, ki smo jih pred tem
podolgem

prerezali. Čebulo vzamemo iz vrečke.

9. Burgerje zložimo: polovico bombetke namažemo z omako, dodamo solato,
pleskavico,

paradižnik, čebulo in drugo polovico kruha, premazanega z omako.



Za ogled videorecepta kliknite: SLASTEN BURGER

< Nazaj na vse recepte

Sestavine za 4 osebe

  • 800 g govejega mesa (sveže mleto pleče, ki naj vsebuje 20 % maščobe)
  • sol in poper po okusu
  • 4 bombetke

Priporočamo tudi