Zakaj Proalpovi čevlji nimajo pet?

Če stojimo na tleh bosi, je naš kot do tal 90˚, v npr. 5-cm petah bi imelo naše telo le 70 ˚ kot (ob ravni drži bi se nagnili naprej), če telesne drže ne bi prilagodili. Da v čevljih s peto ohranimo pokončno telesno držo, mora cela serija sklepov prilagoditi svojo pozicijo (gležnji, kolena, boki, hrbtenica, glava). Če visoke pete prakticiramo daljše obdobje, te nenaravne obremenitve postanejo kronične in prispevajo k bolečinam v nogah, hrbtu, ramenih in povečujejo izčrpanost.

Pri bosonogem je 50% teže na prednjih blazinicah, 50% pa na peti. V obutvi s peto se to razmerje ruši tako, da večji del odpade na blazinice. Višja peta je, bolj neenakomerna je obremenitev, pri zelo visokih petah 10:90.

Obutev s peto (nizko ali visoko) ima vpliv tudi na krajšanje ahilove tetive in mišic v mečih in zmanjšuje vzdržljivost stopal.
Z zmogljivimi stopali smo lahko bolj dinamični in ustvarjalni, zato se je vredno potruditi za obutev, ki omogoča stopalom naravno dinamiko hoje. Tudi eventuelno kratkotrajno nošenje pet je s tem bolj kvalitetno.

Osnovno izhodišče je poleg prvovrstnih materialov pri izdelovanju Proalpove obutve prav prostornost, prožnost in zračnost, da stopalom omogočimo naraven, svoboden korak; seveda tudi kvalitetna izdelava, da čevlje dolgo nosimo.
Z leti uporabe čevljev s peto se telo prilagodi in mnogo žensk ima v čevljih brez pet občutek, da bodo padle nazaj. Kljub temu, da izdelujemo bosonoge čevlje Contact, ki imajo enakomerno visok podplat po vsem čevlju, ohranjamo močen program obutve s prožnim podplatom, ki ima peto višjo kot prednji del do 1,2 cm (npr. model škornjev Capri na sliki). Tak podplat je dosti univerzalen za vse. Veseli nas pa tudi vaš dober odziv na našo bosonogo obutev Contact, pa o tem kdaj drugič.

https://www.proalp.si/trgovina/zenska-obutev/skornji/
Če bi katera želela naročiti barvno kombinacijo na sliki, naj piše v zasebno sporočilo na Facebook – Proalp obutev.

< Nazaj

Ostale novice