Zaključili aktivnosti za dokapitalizacijo Iscraemeca

Na današnji opoldanski tiskovni konferenci na sedežu našega podjetja smo podrobno razkrili razloge, zaradi katerih smo včeraj zaključili vse nadaljnje aktivnosti za dokapitalizacijo ali nakup lastniškega deleža kranjskega podjetja Iskraemeco.

Na današnji opoldanski tiskovni konferenci na sedežu našega podjetja smo podrobno razkrili razloge, zaradi katerih smo včeraj zaključili vse nadaljnje aktivnosti za dokapitalizacijo ali nakup lastniškega deleža kranjskega podjetja Iskraemeco. Aktivnosti za Iskraemecovo dokapitalizacijo oziroma nakup lastniškega deleža te kranjske družbe smo začeli potem, ko smo se odločili za diverzifikacijo svoje dejavnosti še na področje storitev mobilne telefonije za individualne in poslovne uporabnike na Mobitelovem omrežju, ki najbolje pokriva praktično vso državo.

Koncept Tušmobila, hčerinske družbe Engrotuša, je namreč svoj razvoj zasnoval na razširjanju storitev, ki jih poleg telefoniranja omogočajo sodobni mobilniki. Potenciale Iskraemeca smo vključili v ta splet, saj bi si z njimi lahko zagotovili precejšnjo dopolnitev proizvodnega programa in razvojnih perspektiv. Tehnološko posodobljena proizvodnja bi Iskraemecu v Kranju zagotovila zaposlitveno stabilnost za več kot 1600 delovnih mest ter nadgradnjo tehnološkega znanja, opreme in tradicije, s katero se ponaša to podjetje. Na lokaciji Iskraemeca v Kranju, poleg obstoječega programa, bi lahko vzpostavili dejavnosti, ki bi se lahko že v kratkem kosale s tako uglednimi blagovnimi znamkami, kot sta na primer Nokia ali Microsoft.

Toda kronologija komaj dober mesec trajajočih prizadevanj za pridobitev pomembnega lastniškega deleža Iskraemeca kaže, da se sanacija te družbe ne bo odvijala po scenariju, ki bi ji lahko zagotovil dolgoročno ekonomsko uspešnost. S spreminjanjem stališč in pogojev nekaterih konkurenčnih ponudb in z enakim obnašanjem nekaterih strateških lastnikov, povrh vsega pa še upnikov, se je kmalu pokazalo, da niti sanacije Iskraemeca vodijo silnice, ki jim je vseeno tako za tovarno kot za usodo njegovih zaposlenih, tehnološkega znanja in industrijske tradicije. »V Engrotušu si seveda še naprej iskreno želimo, da bi sanacija Iskraemeca uspela. S tem bi se izognili marsikateremu socialnemu problemu v krajih, iz katerih prihaja največ Iskraemecovih sodelavcev. Toda ob dejstvu, da smo v Engrotušu edini med zainteresiranimi tudi dejansko zagotovili skoraj tri milijarde tolarjev za dokapitalizacijo ali odkup pomembnega lastniškega deleža v Iskraemecu, je dovolj resni dokaz, da smo s sanacijo te družbe imeli zelo resne namene in načrte,« je na današnji tiskovni konferenci v Celju izpostavil prvi mož Engrotuša Aleksander Svetelšek. Dodal je še, da je v celotni razvojni in poslovni filozofiji Engrotuša vtkana odločitev, da širimo svojo dejavnost le tja, kjer čutimo, da nas ljudje sprejemajo z naklonjenostjo in odprtimi rokami. To je eden od osnovnih ključev, zaradi katerih imamo danes že več kot 3500 zaposlenih in vsak mesec več kot dva milijona zadovoljnih kupcev v svojih trgovinah. »Na kapitalski vstop v Iskraemeco smo namreč pomislili prav zaradi tega, ker verjamemo v slovensko industrijsko tradicijo, znanje, delavnost in ker lahko z ustvarjanjem novih zaposlitvenih priložnosti zagotovimo nadaljnjo rast tudi tistega dela slovenske industrije, ki ni neposredno vezan samo na oskrbo z živilskimi izdelki,« je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor Aleksander Svetelšek. Ob tem je predstavil še kronologijo relacij do Iskraemeca v zadnjem mesecu, ki nazorno kaže, da je prav naša družba zagotovila najboljše pogoje za trajno sanacijo tega kranjskega podjetja.

Osnovni razlog za odločitev, da smo zdaj prenehali z nadaljevanjem pridobivanja lastniškega deleža v Iskraemecu, so različni pogledi na procese sanacije družbe s strani obstoječih lastnikov in upnikov. Nezaslišano agresivni javni in drugi pritiski na sodišče, pred katerim poteka postopek prisilne poravnave Iskraemeca, pa je eden od najbolj grobih posegov v avtonomijo sodstva v zgodovini samostojne Slovenije. Podjetje Engrotuš je namreč eno od najboljših slovenskih podjetij glede na parametre rasti, obseg prihodkov, učinkovitost poslovanja in razvoj konkurenčnih prednosti, zato nam v takih projektih preprosto ni treba sodelovati. »Naše potenciale in projekte lahko s kadri in poslovnimi priložnostmi realiziramo tudi še kje drugje, ne pa samo v Kranju,« je pot k novim priložnostim in diverzifikacijo dejavnosti še opredelil direktor Svetelšek.

< Nazaj

Ostale novice

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka Špinača bio Ardo listi, 600 g (uporabno najmanj do konca 01/2024) zaradi prisotnosti bakterije Bacillus cereus.   Kupci lahko izdelek vrnete, kjer ste ga kupili in povrnili vam bomo kupnino.

  • Motokros akademija ”Sašo Kragelj” v Radizelu pripravlja  najbolj adrenalinski dogodek tega poletja. Radizelska proga, ki ji mnogi pravijo kraljica motokrosa, bo v nedeljo 29. 8. 2021 gostila najboljše slovenske motokrosiste, ki se bodo udeležili državnega prvenstva v motokrosu. Dogodek bo v vsakem vremenu. Več o dogodku. Udeležba dogodka je mogoča … Več

  • 8

    Prisluhnil smo željam kupcev in prenovil izjemno priljubljen lokalni market, ki ponuja najsodobnejšo, priročno nakupovanje v trajnostno opremljenem ambientu z razširjeno ponudbo svežih izdelkov.