Kardamomovi kruhki

Priprava

  1. V majhni kozici segrejemo mleko, da postane mlačno. Vanj stresemo 1 žličko rjavega sladkorja in kvas. Premešamo in pustimo na strani za približno 10 minut.
  2. Medtem v večji posodi združimo moko, preostali sladkor, kardamom, sol in premešamo. Dodamo kvasni nastavek in na hitro premešamo. Med gnetenjem postopoma dodajamo maslo.
  3. Homogeno testo še enkrat pregnetemo na pomokani površini, nato pa ga položimo v posodo, premazano z oljem. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1 h.
  4. Za nadev penasto umešamo maslo, ki smo mu dodali sladkor in kardamom, da dobimo kremasto zmes.
  5. Vzhajano testo položimo na pomokano površino in razvaljamo na debelino 0,5 cm.
  6. Testo po celi površini premažemo z nadevom.
  7. Levo stran testa prepognemo do sredine, nato pa prepognemo desno stran čez levo stran. Testo nato obrnemo za 90°, da sta odprtini na levi in desni strani.
  8. Razrežemo ga na trakove (vsak trak naj bo širok 1,5-2 cm).
  9. Dobimo približno 16 trakov iz katerih nato oblikujemo kruhke. Trak na enem koncu primemo s štirimi prsti in ga dvakrat ovijemo okoli njih. Na koncu zadnji del traku potisnemo v sredino. Ta postopek ponovimo z vsemi trakovi.
  10. Kruhke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pustimo jih, da vzhajajo pribložno pol ure.
  11. Medtem pripravimo preliv, tako da na srednjem ognju segrejemo mešanico vode, vanilje in sladkorja, da se sladkor popolnoma raztopi.
  12. Za posip zmešamo sladkor in kardamom.
  13. Kardamomove kruhke pečemo na 220 °C približno 9 minut.
  14. Takoj, ko jih vzamemo iz pečice, vsakega premažemo s prelivom in posipamo s posipom.

< Nazaj na vse recepte

Sestavine za 4 osebe

Testo:
420 g moke
300 ml mleka
1 zavitek suhega kvasa
65 g rjavega sladkorja
80 g masla sobne temperature
1 čajna žlička mletega kardamoma
ščepec soli
 
Nadev:
80 g masla sobne temperature
70 g rjavega sladkorja
2,5 čajne žličke mletega kardamoma
 
Premaz:
0,5 dl vode
2 jušni žlici belega sladkorja
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
 
Posip:
1 čajna žlička mletega kardamoma
1 jušna žlica belega sladkorja

Priporočamo tudi