Drugo predtekmovanje Tuševa zvezdica: 5. februar 2020

  • 27

Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana in Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica ter si prislužili uvrstitev v finale tekmovanja, ki bo meseca maja.

Vseslovenski kulinarični projekt Tuševa zvezdica že šesto leto spodbuja in daje veljavo ustvarjalnosti mladih, ki se izobražujejo za kulinarične in turistične poklice. Po prvem predtekmovanju so slavili dijaki iz SŠGT Radovljica in Srednje šole Izola. Na drugem predtekmovanju v Radovljici sta se najbolje odrezali ekipi SŠGT Radovljica in SŠGT Ljubljana. Pred kuharji, natakarji in turističnimi animatorji je bila zahtevna naloga priprave in postrežbe regionalno obarvanih jedi. »Veseli nas, da naš poziv gostinskim in turističnim šolam vedno naleti na dober odziv in da je v vseh teh letih tekmovanje pridobilo na veljavi. Nenazadnje, zakaj bi naši šolarji morali tekmovati in biti prepoznavni samo po klasičnih šolskih predmetih,« po uspešnem drugem predtekmovanju izpostavljajo v Tušu.

Na drugem predtekmovanju v Radovljici so se najbolje odrezali dijaki iz Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana, ki so pripravili krožnik »Narboljši jedi za lačne ludi«. Drugo mesto je pripadlo ekipi dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica, ki so strogo ocenjevalno žirijo prepričali  s krožnikom »Tisočletna Škofja Loka«. »Mladi so nas že drugič letos navdušili s svojo kreativnostjo, pristopom in svežino idej, ki smo jih z veseljem okušali na predstavljenih krožnikih,« poudarjajo partnerji projekta Društvu kuharjev in slaščičarjev, kjer bdijo nad potekom tekmovanja in skrbijo za ocenjevanje pripravljenih jedi. Poleg same priprave, okusa in videza jedi velik poudarek namenjajo tudi serviranju jedi pred gosti ter celovitosti kulinarične zgodbe.

V Tušu se sicer posvečajo različnim področjem družbene odgovornosti, še posebej pozorni pa so na mlade, ki pomenijo prihodnost Slovenije. »Ponosni smo, da lahko srednješolce z gostinskih in turističnih šol ter njihovo izjemno kreativnost vsako leto predstavimo javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke, hkrati pa dajemo poklicem, na katerih temelji dobršen del slovenskega gospodarstva, veljavo, ki si jo zasluži,« še dodajajo v Tušu in napovedujejo naslednje predtekmovanje, ki bo 18. marca 2020 v Celju.

 

Ocenjevalna komisija 2. predtekmovanja v Radovljici

Kuharski del:

Alma Rekić, vodja kuhinje Restavracija Berc

Davor Družinec, vodja kuhinje Hotel Astoria Bled

Grega Rozman, JGZ Brdo

Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Strežni del:

Rada Rajlič, koordinator gostinstva Hit Alpinea Kranjska Gora

Srečko Slak, vodja strežbe Hotel Astoria Bled

Amir Dizdarević, vodja strežbe Sava turizem Bled hotel Park

 

Zmagovalna ekipa 2. predtekmovanja

Srednja šola za gastronomijo in turizem Ljubljana

Ekipo so sestavljali: Juš Dolničar, Nik Čeh, Saša Stanišić, Nina Hauptman.

Mentorji: Majda Rebolj, Ludvik Fekonja, Polona Ostanek.

Ime krožnika: »Narboljši jedi za lačne ludi«.

 

Drugouvrščena ekipa 2. predtekmovanja

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radovljica

Ekipo so sestavljali: Manca Žagar, Amra Omanović, Ana Zevnik, Zala Obad.

Mentorji: Anton Tušek, Boris Lindič, Gabrijela Jošt.

Ime krožnika: »Tisočletna Škofja Loka«.

< Nazaj

Ostale novice

  • V Tušu se zavedamo velike izpostavljenosti zdravstvenih delavcev v času epidemije COVID. V zahvalo za njihov trud, čas in požrtvovalnost v težkih pogojih dela smo darovali pakete z dobrotami Tuš izdelkov.

  • 15

    V Tušu ponosno stopamo v 18. leto dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh. Letos bomo morske počitnice ob pomoči partnerjev in kupcev omogočili 250 otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. Otroci bodo v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču preživeli teden dni, poln brezskrbnih morskih radostih, … Več

  • 11

    V Tušu smo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja v Petrovčah odprli nov market. Prebivalcem v Savinjski dolini je zdaj čisto blizu doma na voljo market za priročne, vsakodnevne nakupe, kjer najdejo vse za dom in gospodinjstvo.