Super hrana za malčke: spoznajte 4 super živila za malčke

Starši vedno iščemo načine, kako malčku ponuditi čim več zdravih živil. V članku preverite 4 vrste zelo hranljive in okusne hrane za malčke, ki je praktična za pripravo.

Četudi ne vedno najbolj priljubljena med otročki, spodnja živila veljajo za super hrano za malčke.

Banane – za super moč

Banana je naravnost popolna hrana za malčke. Za to obstaja več dobrih razlogov. Že od nekdaj banana velja za sadež, ki daje moč in energijo. Vsebuje namreč veliko prehranskih vlaknin in ogljikovih hidratov, od katerih je približno polovica sladkorjev, zato sodi med sadje z višjo vsebnostjo naravnega sladkorja. Predvsem ne povsem zrele banane vsebujejo še višji delež prehranskih vlaknin. Prav tako vsebujejo izjemno malo maščob in beljakovin. So odličen vir vitamina B6, kalija, pa tudi vitamina C, mangana, magnezija in še nekatere vitamine skupine B. Dobro delujejo na prebavni trakt in so nasploh odlična hrana za malčke, saj jih preprosto pretlačimo ali narežemo in dodamo k drugim živilom ali pa jih malčku ponudimo kot samostojno hrano (npr. za malico).

Sladek krompir – nepogrešljiv pri hrani za malčke

Tudi sladek krompir je odlična izbira za hrano za malčke. Prav tako kot banane se ponaša z edinstvenim prijetnim okusom in ga je izjemno enostavno pripraviti. Vsebuje kalij, vitamin C in A, vlaknine in beta-karoten, ki velja za zelo močan antioksidant. Poleg tega veliko malčkov naravnost obožuje sladek krompir ravno zaradi sladkastega okusa. Povsem verjetno je, da boste svojega mačka lažje pripravili k uživanju sladkega krompirja kot brokolija ali druge zelenjave. Zaradi enostavne priprave (skuhanega preprosto pretlačite in iz njega naredite sladek pire) je primeren tudi za dojenčke, ki se začenjajo prehod na bolj gosto hrano.

Avokado – za sladko ali slano hrano za malčke

Zelo hranljivo živilo, ki je z nekaj dodatki lahko privlačna in okusna hrana za malčke. Avokado sicer vsebuje zelo malo sladkorja in veliko zdravih maščob ter beljakovine. Bogat je tudi s številnimi vitamini in minerali. Ima visoko vsebnost vitamina B5, vitamina B6, vitamina K in C ter v manjši meri vitamina C, pa tudi vitamina B3 in B2 ter kalija. Malčkom pripravite le dovolj zrel avokado, ki ga enostavno pretlačite in dodate k drugim jedem ali z nekaj okusnimi dodatki ponudite kot malico.

Korenje – da bo vid pokal od zdravja

Korenje se zares lahko pohvali z bogato in edinstveno sestavo najbolj nujnih vitaminov in mineralov. Prav zato je nujen del hrane za malčke. Vsebuje velike količine beta-karotena, ki mu daje značilno oranžno barvo in vitamina A, ki pomaga do boljšega vida. Za malčke je korenje treba prekuhati in zmehčati. Še najboljše pa je iz njega pripraviti korenčkov pire.

Brokoli – morda ne najbolj okusen, ampak super zdrav

Velja prepričanje, da otroci ne marajo brokolija, a to ne drži povsem. Nekateri ga obožujejo. Čeprav res ne velja za najbolj priljubljeno zelenjavo, pa nikakor ne sme manjkati na jedilniku hrane za malčke. Je namreč dobesedno super hrana za malčke (in odrasle). Vsebuje višje količine vitamina C, folno kislino, železo, kalij, vlaknine ter toliko vitamina K, da 100 g brokolija pokrije kar 238% priporočenega dnevnega vnosa. Bogat je tudi s polifenoli, flavonoidi, karotenoidi, glukozinolati in številnimi drugimi snovmi, ki imajo ugoden vpliv na nas. Brokoli malčku ponudite, ko je pripravljen za tršo hrano. Okus pa lahko izboljšate npr. s sladkim krompirjem ali drugim živilom.

Članek je informativne narave, zato vam priporočamo, da se za več informacij in v primeru zdravstvenih težav nujno obrnete na ustreznega strokovnjaka.

VIR: parents.com

< Nazaj

Ostale novice

  • Cenjene stranke obveščamo vas o odpoklicu izdelka: LAN NATURA 150 g, EAN: 3859891427673, uporabno najmanj do: 16.11.2024, lot: 228 zaradi presežene vrednosti cianovodikove kisline. Kupci lahko izdelek vrnete na mesto nakupa in vrnili vam bomo kupnino. Vaš Tuš  

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka: PURANJI FILE, PRSI VP Uporabno najmanj do: 25. 10. 2023 (datum je odtisnjen na etiketi vrečke). Serija št.: 6150489154 Proizvajalec: ANIMEX FOODS SP. Z.O.O, ul. T. Chatubinskiego 8, Warszawa zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije Salmonella spp. Potrošniki naj živila ne zaužijejo, temveč ga zavržejo ali … Več

  • Cenjene stranke obveščamo o preventivnem umiku izdelka:   OSTRA MOKA VSAK DAN, TIP 400, 1 kg. Uporabno najmanj do 10. 7. 2024 (datum je odtisnjen na vrhu vrečke). Proizvajalec: Mlinotest živilska industrija d.d. za Engrotuš d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje.   Kupci lahko izdelek vrnete na mesto nakupa … Več