Prvi sprehod z novorojenčkom

Ali komaj čakate, da se s svojim dojenčkom odpravite na svež zrak in na sonce v naravo? Hkrati pa ste v dilemi. Kdaj je sploh pravi čas za prvi sprehod z novorojenčkom? Kaj je dobro vedeti, preden se odpravite ven?

O najbolj primernem času za prvi sprehod z novorojenčkom se sprašuje veliko novopečenih staršev. A natančno določenega pravila, ki bi se ga pri tem lahko držali, ni. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je potrebno počakati vsaj mesec ali dva, preden se odpravite na zrak, drugi so mnenja, da ni razlogov, da bi z novorojenčkom predolgo ostajali doma. Dobro je, da se o tem pogovorite tudi s svojim zdravnikom.

Ne glede na to, kdaj se boste odločili novorojenčka peljati na prvi sprehod, je priporočljivo, da se držite nekaj osnovnih smernic.

Prvi sprehod z novorojenčkom naj bo kratek

V toplem vremenu verjetno ne boste prav dolgo časa želeli čakati na prvi sprehod, a vseeno naj bo le-ta krajši, saj se novorojenček še prilagaja na okolje. Nekateri strokovnjaki svetujejo zelo kratek prvi sprehod (do pet minut), drugi priporočajo daljši čas, (od 15 minut do pol ure). Če imate teraso ali balkon, lahko novorojenčka za začetek za krajši čas prestavite iz notranjih prostorov tudi na teraso. Vsekakor bodite pri odmeri časa bolj previdni pozimi v hladnem vremenu in v vročini. Poleti ne pozabite tudi na zaščitno pred soncem.

Novorojenčka primerno oblecite

Otroka oblecite glede na vremenske razmere. Ker novorojenčkov organizem še ne zmore uravnavati telesne temperature, velja osnovno pravilo: ne prevroče in ne prehladno. Za prvi sprehod izberite čim bolj ugodne vremenske razmere, naj vreme ne bo (pretirano) skrajno. Oblačila, ki jih boste izbrali za sebe, naj vam bodo vodilo tudi zanj. Če je zunaj bolj hladno, ga boste seveda toplo oblekli in mu s primernimi oblačili pokrili večino delov telesa. Če je vroče, ga boste oblekli manj. Vedno imejte pri sebi še dodatno odejo in jopico. Pri tem opazujte odzive dojenčka in z dotiki preverjajte njegovo stanje. Ali se morda znoji (na lasišču) ali mu je hladno? Hkrati vam bo tudi z jokom pokazal, če mu bo neprijetno.

Izogibajte se množicam

Dobro je, da za prvi sprehod z novorojenčkom izberete miren prostor. Morda park, nekje v naravi, po gozdnih poteh, obiščete lahko manj obljudena igrala itn. Vsekakor se izogibajte gneči in množicam. Novorojenčka sicer ni priporočljivo na prvi prehod peljati v nakupovalni center in na mesta, kjer se zadržuje veliko število ljudi. Dobro je imeti v mislih, da se novorojenčkov imunski sistem še razvija, privaja se tudi na novo okolje in zaradi tega zadrževanje med množico ljudi, vsaj na začetku, ni priporočljivo.

Kdaj se je dobro popolnoma izogibati prvemu sprehodu z novorojenčkom in se pred tem nujno posvetovati z zdravnikom?

V primeru skrajnih vremenskih razmer, ob pojavu vetra, snega, žleda, toče itn. zagotovo ne boste šli na prvi sprehod z novorojenčkom. Prav tako se je pametno izogibati onesnaženemu okolju in ekstremnim temperaturam ter delom dneva, ko je sonce najmočnejše (predvsem poleti). Nujno se morate posvetovati z zdravnikom, če ima vaš otrok zdravstvene težave ali imate dvome glede prvega sprehoda in preživljanja časa zunaj.

 

VIRI: healthline.com, verywellfamily.com, kidshealth.org

< Nazaj

Ostale novice

  • 86

    Danes je vrata odprl popolnoma prenovljen Tuš supermarket Lucija z nakupovalno potjo po meri kupca in ambientom, ki je prilagojen sodobnemu načinu nakupovanja.V prenovljeni poslovalnici je na voljo še več pripravljenih jedi iz toploteke ter širok izbor pripravljene hrane za malico in za na pot, kupce pa presenečamo tudi z … Več

  • 66

    Tuš market Radovljica, ki je doslej deloval kot franšizna trgovina, smo včeraj odprli v osveženi podobi. Celovita prenova vključno z energetskimi izboljšavami je načrtovana v prvi polovici prihodnjega leta, delno prenovljen market v središču Radovljice pa že sedaj prinaša optimizirano nakupovalno pot, ki omogoča hitre in učinkovite nakupe. Kupci lahko- … Več

  • Od 19. 10. 2022 do 17. 1. 2023 z nakupi v Tušu zbirajte točke zvestobe in pridobite do 60 % popusta na izdelke iz linije Dormeo® Charming. Za vsakih 10 € nakupa prejmete eno točko zvestobe kot nalepko za zbiranje na zbirnem kartončku v info letaku in v digitalni obliki, … Več