Vsak drugi Slovenec letos že obiskal Aljažev stolp

  • 1

V letošnjem letu obeležujemo 120. obletnico postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava, zato so v Tušu poskrbeli, da »Ta pleh z dušo« kot nacionalni simbol z zgodovinsko vrednostjo približajo vsem generacijam. Razstava s kopijo Aljaževega stolpa, ki tako kot Triglav zaseda posebno mesto v naši narodni zavesti, je letos prepotovala državo in v Tuševih centrih skupno nagovorila več kot milijon obiskovalcev.

Natančna kopija stolpa, ki je bila izdelana po istem postopku in iz enakih kosov pločevine, kot jih je leta 1895 uporabil Jakob Aljaž in s tem označil, da je najvišji očak slovenska last, je osrednji eksponat potujoče razstave Narodnega muzeja Slovenije. V Tušu, kjer so gostovanje stolpa omogočili, so z ogledom razstave ljudi želeli spodbuditi, da razmislijo o ohranjanju naše naravne in kulturne dediščine, katere del je tudi zapuščina Jakoba Aljaža.

Simbol slovenstva, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, Slovencem kot aktivnemu pohodniškemu narodu ogromno pomeni. Zgovoren je tudi podatek, da si ga je v Tuševih centrih od blizu pogledalo preko milijon obiskovalcev, kar bi pomenilo, da je Aljažev stolp oziroma njegovo kopijo obiskal vsak drugi Slovenec. Potujoča razstava je v približno petih mesecih namreč prepotovala pet večjih slovenskih mest – Kranj, Celje, Ljubljano, Maribor in Koper in tako zapuščino Jakoba Aljaža približala tudi tistim, ki se na Triglav še niso povzpeli.

Aljažev stolp sicer velja za “krstilnico” pravih slovenskih planincev. Zaradi želje po njegovi ohranitvi so v Tušu v sodelovanju s Planinsko zvezo ustanovili Sklad za ohranjanje in vzdrževanje Aljaževega stolpa ter planinskih poti. Vanj bodo namenili del sredstev, zbranih od prodaje posebej označenih izdelkov slovenskih dobaviteljev. Sredstva, ki jih Tuš prispeva v sklad, bodo namenjena za izvajanje upravljavskih in vzdrževalnih del na Aljaževem stolpu na Triglavu ter vzdrževanje označenih planinskih poti Kotovo sedlo – Jalovec in Tamar – Sleme (čez Črne vode). Z zbranimi sredstvi bodo Planinsko zvezo Slovenije, ki je skrbnik stolpa in poti do njega, v Tušu podprli tudi pri organizaciji slovesnosti ob 120. letnici Aljaževega stolpa. Ta bo 7. avgusta potekala pred Planinskim muzejem v Mojstrani, kamor se bo preselila tudi razstava.

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • Cenjene kupce obveščamo, da bo Tuš supermarket Ljubljana BTC od 7. 3. do predvidoma 10. 4. 2020 zaprt zaradi prenove.   O odprtju prenovljene, še boljše poslovalnice z optimalno nakupno potjo vas bomo pravočasno obvestili.