Vsak drugi Slovenec letos že obiskal Aljažev stolp

  • 1

V letošnjem letu obeležujemo 120. obletnico postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava, zato so v Tušu poskrbeli, da »Ta pleh z dušo« kot nacionalni simbol z zgodovinsko vrednostjo približajo vsem generacijam. Razstava s kopijo Aljaževega stolpa, ki tako kot Triglav zaseda posebno mesto v naši narodni zavesti, je letos prepotovala državo in v Tuševih centrih skupno nagovorila več kot milijon obiskovalcev.

Natančna kopija stolpa, ki je bila izdelana po istem postopku in iz enakih kosov pločevine, kot jih je leta 1895 uporabil Jakob Aljaž in s tem označil, da je najvišji očak slovenska last, je osrednji eksponat potujoče razstave Narodnega muzeja Slovenije. V Tušu, kjer so gostovanje stolpa omogočili, so z ogledom razstave ljudi želeli spodbuditi, da razmislijo o ohranjanju naše naravne in kulturne dediščine, katere del je tudi zapuščina Jakoba Aljaža.

Simbol slovenstva, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, Slovencem kot aktivnemu pohodniškemu narodu ogromno pomeni. Zgovoren je tudi podatek, da si ga je v Tuševih centrih od blizu pogledalo preko milijon obiskovalcev, kar bi pomenilo, da je Aljažev stolp oziroma njegovo kopijo obiskal vsak drugi Slovenec. Potujoča razstava je v približno petih mesecih namreč prepotovala pet večjih slovenskih mest – Kranj, Celje, Ljubljano, Maribor in Koper in tako zapuščino Jakoba Aljaža približala tudi tistim, ki se na Triglav še niso povzpeli.

Aljažev stolp sicer velja za “krstilnico” pravih slovenskih planincev. Zaradi želje po njegovi ohranitvi so v Tušu v sodelovanju s Planinsko zvezo ustanovili Sklad za ohranjanje in vzdrževanje Aljaževega stolpa ter planinskih poti. Vanj bodo namenili del sredstev, zbranih od prodaje posebej označenih izdelkov slovenskih dobaviteljev. Sredstva, ki jih Tuš prispeva v sklad, bodo namenjena za izvajanje upravljavskih in vzdrževalnih del na Aljaževem stolpu na Triglavu ter vzdrževanje označenih planinskih poti Kotovo sedlo – Jalovec in Tamar – Sleme (čez Črne vode). Z zbranimi sredstvi bodo Planinsko zvezo Slovenije, ki je skrbnik stolpa in poti do njega, v Tušu podprli tudi pri organizaciji slovesnosti ob 120. letnici Aljaževega stolpa. Ta bo 7. avgusta potekala pred Planinskim muzejem v Mojstrani, kamor se bo preselila tudi razstava.

< Nazaj

Ostale novice

  • Ne spreglejte izjemne ponudbe ter super akcij in cen iz aktualnega Tuševega kataloga. Prelistajte ga TUKAJ.

  • 86

    Danes je vrata odprl popolnoma prenovljen Tuš supermarket Lucija z nakupovalno potjo po meri kupca in ambientom, ki je prilagojen sodobnemu načinu nakupovanja.V prenovljeni poslovalnici je na voljo še več pripravljenih jedi iz toploteke ter širok izbor pripravljene hrane za malico in za na pot, kupce pa presenečamo tudi z … Več

  • 66

    Tuš market Radovljica, ki je doslej deloval kot franšizna trgovina, smo včeraj odprli v osveženi podobi. Celovita prenova vključno z energetskimi izboljšavami je načrtovana v prvi polovici prihodnjega leta, delno prenovljen market v središču Radovljice pa že sedaj prinaša optimizirano nakupovalno pot, ki omogoča hitre in učinkovite nakupe. Kupci lahko- … Več