Veliki mednarodni šahovski obračun med Slovenijo in Hrvaško

Planet Tuš Celje te dni prizorišče šahovskih dvobojev in turnirjev Tuš, Šahovska zveza Slovenije ter Društvo šahovskih mentorjev Celje smo po skoraj 50-letih obudili, nekoč tradicionalne množične šahovske dvoboje med Slovenijo in Hrvaško

Naše podjetje, Šahovska zveza Slovenije (ŠZH) ter Društvo šahovskih mentorjev Celje (DŠM) so s skupnimi močmi v Celju organizirali velik mednarodni športni dogodek. V prostorih Planeta Tuš Celje namreč med 10. in 15. majem potekajo številni šahovski dvoboji in turnirji med slovenskimi ter hrvaškimi šahisti oziroma ljubitelji šaha. S tem dogodkom so organizatorji po skoraj 50-ih letih obudili nekoč tradicionalne množične šahovske dvoboje med sosednjima država. Vrhunec šahovskega dogodka bo potekal v soboto, 15. maja, ko bo na 100 šahovnicah potekal šahovski dvoboj med Slovenijo in Hrvaško. Barve figur na prvi šahovnici sta na današnji novinarski konferenci izžrebala predsednik Šahovske zveze Slovenije, Milan Kneževič, in sekretar Hrvaške šahovske zveze, Ervin Sindik.

V reprezentancah obeh držav bo sodelovalo: 30 članov, 5 članic, 5 kadetov, 5 mladincev, 5 kadetinj, 5 mladink, 5 članov upravnega odbora, 5 veteranov, 5 politikov, 5 novinarjev, 5 umetnikov ali športnikov, 5 hendikepiranih, 10 klubskih delavcev ter 5 direktorjev. V slovenski reprezentanci bo za šahovnico zopet sedela legenda slovenskega šaha, velemojster Bruno Parma, ki se bo na prvi deski pomeril z najboljšim hrvaškim šahistom zadnjih let, velemojstrom Zdenkom Kožulom. Zanimiv pa bo tudi dvoboj na šahovnicah, kjer se bodo pomerili ljubiteljski šahisti iz vrst politikov, novinarjev in športnikov ter umetnikov. Med njimi pričakujejo kar nekaj uglednih imen, ki bodo še dodatno popestrila že tako zanimiv dvoboj.

Šahovski dnevi so se v Planet Tuš Celje pričeli 10. maja z otvoritvijo zanimive šahovske razstave, šahovske obračune pa sta s šahovsko simultanko na 70-ih deskah otvorila slovenski in hrvaški šahovski velemojster, Dražen Sermek in Robert Zelčič. V petek, 14. maja, bo potekalo odprto mladinsko prvenstvo za pokal Tuša, v soboto, 15. maja, pa se bo po velikem šahovskem turnirju med Slovenijo in Hrvaško v popoldanskem času odvijal še odprti hitropotezni nagradni turnir.

Dodatne informacije:
Leonida Pevec, dipl.ekon.