V Tušu s Festivalom pohodništva poudarjajo pomen slovenskih gora

Po otvoritvi gostujoče razstave Aljaževega stolpa to soboto pripravljajo Festival pohodništva. Osrednji poudarek bo namenjen slovenskim goram, še posebej simbolu slovenstva – Triglavu. Skozi cel dan bodo potekale številne aktivnosti, med drugim modna revija pohodniških oblačil, razstava Geološko bogastvo Julijcev, dejavnosti okoliških planinskih društev ter otroška razstava in delavnica. Festival vabi na ogled razstave Aljažev stolp–Ta pleh ima dušo, ki bo v Kranju gostovala le še do 21. aprila.

Planet Tuš Kranj bo v soboto, 18. aprila, namenjen poudarjanju priljubljenega slovenskega športa – pohodništva, ter slovenskih gora. Skozi cel dan se bodo zvrstile predstavitve okoliških planinskih društev, gorske reševalne službe, turističnega društva Tržič, Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije ter pohodniških paketov prve pomoči. Slednje bo moč ta dan kupiti po posebno ugodni ceni, prav tako pa je Tuš pripravil še nagradne igre in številne ugodnosti za obiskovalce.

Posebno mesto bodo ta dan zasedale slovenske gore. Nakupovalno-zabavni center bo namreč stičišče kar treh razstav – razstave Geološko bogastvo Julijcev, potujoče razstave Aljažev stolp – »Ta pleh ima dušo!« in otroške razstave izdelkov na temo pomena stolpa za slovenski narod. Otroci bodo v otroški pohodniški delavnici med 16. in 18. uro lahko izdelovali tudi pohodniške klobučke, odrasli pa se bodo lahko mudili na stojnici z lesenimi izdelki, povezanimi s Triglavom. Tu bo moč videli žlico iz Mojstrane, dovjega moža izpod Triglavske doline in druge izdelke s tradicionalnimi zgodbami slovenskih gora, hkrati pa bodo obiskovalci lahko priča izdelovanju teh lesenih izdelkov. Popoldan bo zaokrožila še modna revija pohodniških oblačil, ki jo ob 17. uri pripravlja specializirana trgovina Kibuba.

Spoštujmo slovenske gore in pohodništvo – simbole slovenske kulture

Festival pohodništva ter potujoča razstava Aljažev stolp – »Ta pleh ima dušo!« sta del širšega projekta Spoštujmo slovensko, v katerem Tuš v ospredje postavlja ohranitev slovenske tradicije. S tem že vrsto let podpira lokalne proizvajalce in pridelovalce, projekt pa širi na področje lokalnih vrednot. Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja v Tušu, meni, da ne smemo pozabiti na našo tradicijo: »V Tušu želimo spodbuditi zanimanje za nacionalne vrednote in tradicijo ter obuditi pomen slovenskih simbolov. Aljažev stolp je zagotovo eden od ključnih simbolov slovenstva, priljubljen slovenski šport – pohodništvo pa tradicija, ki jo je potrebno negovati.«

Pomemben narodni jubilej, leto 120. obletnice postavitve Aljaževega stolpa, v Tušu obeležuje prav gostovanje potujoče razstave Aljažev stolp – »Ta pleh ima dušo!«. Osrednje mesto v njej zaseda replika stolpa v naravni velikosti, ki je prvič na ogled izven kulturnih institucij. Da bi ta nacionalni simbol približali vsem generacijam, bo razstava do 21. aprila na ogled v Kranju, nato pa si jo bo moč ogledati še v štirih večjih slovenskih krajih.

V želji po ohranitvi slovenske kulturne dediščine se je družba Tuš povezala s Planinsko zvezo Slovenije, ki skrbi za ohranitev stolpa. Z nakupom izbranih, posebej označenih izdelkov slovenskih proizvajalcev in dobaviteljev bo namreč Tuš, v sodelovanju s kupci, vse do konca oktobra prispeval sredstva v Sklad za ohranjanje Aljaževega stolpa ter vzdrževanju poti do njega.

 

< Nazaj

Ostale novice

  • 4

    V našo mrežo več kot 100 trgovin smo dodali povsem nov Tuš supermarket Lenart, ki je najsodobnejša trgovina Tuš. Kupce čaka izjemna ponudba svežih in slovenskih izdelkov, do okolja prijazen ambient in tehnološke rešitve ter enostaven dostop.

  • Na letošnji podelitvi priznanj 100 najboljšim kuharskih mojstrom na svetu The Best Chef Awards, ki je potekala v Amsterdamu, je slaščičarska mojstrica Maša Salopek iz Hiše Franko v svoji kategoriji osvojila prvo mesto in tako postala najboljša slaščičarka na svetu.

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka Špinača bio Ardo listi, 600 g (uporabno najmanj do konca 01/2024) zaradi prisotnosti bakterije Bacillus cereus.   Kupci lahko izdelek vrnete, kjer ste ga kupili in povrnili vam bomo kupnino.