V Tušu poudarjajo slovenske gore in pohodništvo – simbole slovenske kulture

  • 5

Triglav vsako leto obišče veliko Slovencev, letos pa njegov najbolj vidni simbol – Aljažev stolp praznuje 120. obletnico. Ob tem jubileju so v Tušu razširili projekt Spoštujmo slovensko na ključne simbole slovenske kulture – gore in pohodništvo. V Planetu Tuš Celje so otvorili potujočo razstavo Aljažev stolp – »Ta pleh ima dušo!«, v kateri osrednje mesto zaseda replika stolpa v naravni velikosti. S tem ta narodni simbol približujejo vsem generacijam, hkrati pa so Triglav pripeljali med ljudi.

Ob včerajšnjem Svetovnem dnevu Zemlje so v Planetu Tuš Celje opozorili na našo prelepo Slovenijo, ki jo odlikuje izrazita raznolikost površin na majhnem ozemlju. Poleg številnih kotlin, porečij in dolin ima tudi izjemno zanimiv gorski svet – gore so del slovenske tradicije že od nekdaj, v njej pa osrednji biser predstavlja Triglav. Našo najvišjo goro vsako leto obišče veliko Slovencev, letos pa njegov najbolj vidni simbol – Aljažev stolp praznuje 120. obletnico.

Ta pomemben narodni jubilej v Tušu obeležujejo s potujočo razstavo Aljažev stolp – »Ta pleh ima dušo!«. Slednjo v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije tokrat predstavljajo izven kulturnih institucij. Osrednji eksponat razstave je replika stolpa, ki ga je izdelala strokovna konservatorsko-restavratorska ekipa muzeja po istem postopku in iz enakih kosov pločevine, kot jih je uporabil župnik Jakob Aljaž, ko je 15. april 1895 vrh Triglava kupil za 1 goldinar in še istega leta je nanj postavil stolp, ki danes predstavlja ponos slovenskega naroda. Kot izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol slovenstva je bil stolp leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

»Aljažev stolp trdno in neomajno stoji na vrhu Triglava že krepko več kot stoletje, kar simbolizira tudi trdnost našega naroda. V tem oziru je njegovo ohranjanje izjemnega pomena, saj z njim ohranjamo tudi dušo vseh Slovencev. Restavratorsko-konservatorska problematika je v ospredju že dolgo, saj njegovo trdnost ogrožajo tako vremenski pojavi kot tudi človek,« je ob odprtju razstave izpostavil mag. Gorazd Lemajič, soavtor razstave in vodja Oddelka za konserviranje in restavriranje v Narodnem muzeju.

 

Sklad za ohranjanje naravne in kulturne dediščine

Aljažev stolp je izpostavljen različnim vplivom, ki so tekom zadnjih desetletij odgovorni za številne poškodbe. Zaradi želje po ohranitvi tega najbolj pomembnega simbola slovenske kulturne dediščine so se v Tušu povezali s Planinsko zvezo Slovenije, ki skrbi za ohranitev stolpa. Z nakupom izbranih, posebej označenih izdelkov slovenskih proizvajalcev in dobaviteljev vse do konca oktobra bo Tuš, v sodelovanju s kupci, prispeval sredstva v Sklad za ohranjanje Aljaževega stolpa ter vzdrževanju planinskih poti.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je ob tej priložnosti dejal: »Veseli nas, da se Tuš zaveda pomena ohranjanja naše bogate naravne in kulturne dediščine ter da tovrstne projekte tudi podpira. Aljažev stolp je zagotovo eden naših najpomembnejših simbolov, zato ga je potrebno še posebej skrbno upravljati in vzdrževati v skladu s priporočili stroke, prav tako posebno skrb zahteva tudi ustrezno vzdrževanje označenih planinskih poti, ki nas varneje vodijo v gore. Verjamem, da smo skupaj naredili korak v pravo smer in da je to začetek uspešnega sodelovanje na različnih področjih.«

Slovenska kultura se zrcali v skrbi za naše gore

V Tušu spoštujejo slovensko že več kot 25 let, saj se kot največji slovenski trgovec zavedajo svoje vloge v lokalnem okolju. S projektom Spoštujmo slovensko postavljajo v ospredje izdelke lokalnega porekla in tako že vrsto let podpirajo lokalne proizvajalce in pridelovalce. Tokrat projekt širijo na področje slovenske kulturne dediščine ter slovenske gore kot eno od osrednjih točk naše tradicije. »Ideja, ki stoji za gostovanjem razstave je, da del naše zgodovine približamo čim širšemu krogu ljudi. S tem želimo spodbuditi zanimanje za nacionalne vrednote in tradicijo ter obuditi pomen slovenskih simbolov. Aljažev stolp je zagotovo eden od ključnih simbolov slovenstva, priljubljen slovenski šport – pohodništvo pa tradicija, ki jo je potrebno negovati,« je poudarila Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja v Tušu.

Razstava, ki bo v Celju na ogled do 12. maja, nato pa se seli v Maribor, Ljubljano in Koper, nosi pomembno sporočilo in razmislek o ohranitvi nacionalne dediščine ter v ospredje postavlja tradicionalni slovenski šport – pohodništvo.

Tuš je tako v sodelovanju s slovenskimi dobavitelji pripravil posebne Slovenske dobrote, ki sodijo v žep ali nahrbtnik vsakega pohodnika. Najbolj vidne med njimi so zagotovo ročno narejene slovenske čokolade, obogatene bodisi s slovenskimi bučnicami ali konopljinimi semeni, bodisi z brusnicami ali lešniki. Z nakupom čokoladic Triglav, Aljažev stolp, kozolec ali gorenjski nagelj ter drugih označenih slovenskih izdelkov kupci prispevajo sredstva v sklad za ohranitev najbolj vidnega simbola slovenstva, ki na 2.864 m kleno stoji že od leta 1895.

< Nazaj

Ostale novice

  • 12

    Tuš market Metka v Kamniku je po obsežni prenovi ponovno odprl svoja vrata. V Tušu smo s prenovo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja osvežili vseh oddelke, poskrbeli za energetsko varčno zamenjavo opreme ter v celoti optimizirali nakupno pot.

  • Vrata je odprl povsem prenovljeni Tuš market Domžale Rača. Nova, do okolja prijazna vgrajena tehnologija in prenovljena nakupna pot bo kupcem omogočala učinkovito nakupovanje. Ob prenovi še posebej izstopa ponudba sveže pripravljenih jedi, sadja in zelenjave, delikates in sveže pečenih pekovskih izdelkov.

  • 6

    V Novi Gorici je vrata odprla že 43. Tuš drogerija. Kupcem na Goriškem prinaša pester izbor in kakovostno ponudbo izdelkov za vsakdanjo nego in zdrav način življenja, ki jih kupci Tuš drogerij po vsej Sloveniji že dobro poznajo. V na novo odprti poslovalnici smo v Tušu zaposlili 3 strokovno usposobljene … Več