V Planetu Tuš v Celju bo potekalo državno prvenstvo v biljardu

V soboto in nedeljo, 4. in 5. marca, bo v organizaciji Biljard kluba Planet v Planetu Tuš Celje potekalo državno prvenstvo v igri mednarodna osmica. Tekmovanje se bo pričelo v soboto ob 10. uri, ko se bodo pomerili najboljši v članski konkurenci, v nedeljo prav tako ob 10. uri pa nadaljevalo z najboljšimi med članicami in seniorji. Poslastica pa nas čaka na koncu, v nedeljo približno ob 18. uri, ko bo na sporedu finale članov.

Mednarodna osmica je igra, ki se igra s petnajstimi obarvanimi kroglami, sedem od njih je polnih, sedem pisanih, ena je črna, ter belo kroglo. En igralec igra s polnimi, drugi pa s pisanimi kroglami. Igro dobi tisti, ki prvi potopi vseh sedem svojih krogel in črno kroglo številka 8. Poleg drugih pravil, ki so opisana v pripetem dokumentu, pa je posebnost te igre v tem, da mora igralec vedno najprej napovedati igrano kroglo in žep, v katerega bo kroglo pospravil.

V tekmovanju se bo pomerilo 30 najboljših v članski konkurenci, 12 seniorjev ter 16 članic. Med udeleženci bo smetana slovenskega biljarda, večkratni državni prvaki ter slovenski igralci, ki v evropskem prostoru posegajo tudi po stopničkah.

Prvi bodo pričeli člani in sicer v soboto ob 10. uri. Razporejeni bodo v štiri skupine, znotraj katerih bodo igral vsak z vsakim. Iz vsake skupine se bosta v nedeljsko finale uvrstila le dva najboljša. Osem finalistov se bo tako v nedeljo pomerilo v finalnem obračunu, v katerem bo za izpad dovolj že en sam poraz (knock out). Med članicami in seniorji pa bo tekmovanje v dveh skupinah vse do polfinala potekalo po sistemu dvojne eliminacije, kar pomeni, da sta za izpad potrebni dve izgubljeni igri.

Pravila igre