V Planetu Tuš Celje bo potekalo državno prvenstvo gluhih v bowlingu

V soboto, 22. aprila, bo na Bowlingu Planeta Tuš Celje v organizaciji Društva gluhih in naglušnih Celje potekalo državno prvenstvo gluhih v bowlingu. Tekmovanje se bo pričelo ob 10. uri z igro dvojic. V bowlingu se bo pomerilo 32 najboljših iz cele Slovenije, ki bodo v dvojicah odigrali šest iger. Po vsakih odigranih dveh igrah se bodo pari med seboj zamenjali. Rezultati iger dvojic se bodo upoštevali tudi za posamične uvrstitve. V soboto ob 15. uri bomo tako že dobili novega državnega prvaka, državno prvakinjo in najboljšo dvojico v bowlingu za gluhe.

Igro, podobno bowlingu, so igrali že stari Egipčani okrog leta 3200 pred našim štetjem. Ta, po svetu sicer zelo priljubljena igra je osvojila tudi Slovenijo k čemur so zagotovo prispevale tudi povečane zmogljivosti prostorov za rekreativno in tekmovalno igro, ki jih ponuja tudi Planet Tuš. Eno igro sestavlja 10 okvirov, cilj igre pa je v vsakem okviru s prvim metom podreti vse keglje, kar se imenuje ´strike´. Če igralcu to ne uspe, poskuša preostale keglje podreti z drugim metom, ki se imenuje ´spare´. V vsakem okviru torej vrže največ dvakrat. Seštevanje rezultatov posameznih okvirov ni preprosto, a igralcu pri tem pomagajo računalniki na tudi sicer zelo dobro opremljenih igralnih prostorih. Najvišji možen rezultat, ki ga lahko igralec doseže tako, da v vseh desetih odigranih okvirih ene igre podre vse keglje s prvim metom, je 300 točk. Bowling je podoben kegljanju, a se od njega razlikuje po številu kegljev, teh je pri bowlingu 10, velikosti in teži krogle ter njeni obliki. Krogle za igranje bowlinga imajo namreč tri luknje: za palec, sredinec in prstanec. Pri igranju bowlinga veljajo tudi posebna pravila obnašanja. Dostop na igrišče je dovoljen le v čistih in suhih posebnih čevljih za bowling. Da se igralci pri koncentraciji na met ne bi motili, pa velja pri bowlingu desno pravilo, ki pravi, da ima prednost vedno igralec na desni stezi.

Anja Marjetič, odnosi z javnostmi našega podjetja Engrotuš, je o organizaciji državnega prvenstva povedala: ˝V našem podjetjuš smo povabilo za gostitev državnega prvenstva gluhih z veseljem sprejeli in dogodek tudi sponzorsko podprli.˝