V Planetih Tuš 50 slovenskih filmov za 50 EKRANOVIH let

  • 1

Ob 50. obletnici izhajanja revije za film in televizijo EKRAN so danes v Planetu Tuš Maribor predstavili izjemen filmski projekt EKRANovih 50 dni za EKRANovih 50 let. V njem se bodo od konca septembra do srede novembra v Planetih Tuš Celje, Maribor, Kranj, Novo mesto in Koper zvrstili najbolj gledani slovenski filmi polpreteklega časa. Praznovanje bodo začeli v Mariboru z jutrišnjo projekcijo filma Vdovsto Karoline Žašler, ki je bil posnet prav v mestu ob Dravi. Celoten projekt ob reviji Ekran in Planetih Tuš podpirajo še EPK Maribor 2012, Infofilm, Slovenski filmski center in Slovenska kinoteka.

Jubilej revije za film in televizijo Ekran bodo njeni ustvarjalci obeležili z izjemnim poklonom slovenskemu filmu, ki so ga poimenovali EKRANOVIH 50 DNI ZA EKRANOVIH 50 LET. »V petdesetih dneh se bodo v kinematografih Planet Tuš zvrstile prireditve, ki obeležujejo Ekranovih 50 let izhajanja. V okviru jubileja bo potekal filmski program, na katerem je 50 najbolj gledanih slovenskih filmov polpreteklega časa,« pojasnjuje avtor projekta in programski vodja Milan Ljubič. »Zagotovo gre za eno največjih retrospektiv slovenskega celovečernega igranega filma, ki je namenjena širokemu krogu gledalcev, zato smo jo s ponosom podprli in ji v Kinematografij Planet Tuš ponudili prostor,« pojasnjujejo v Tušu.

Filmski program, ki ga je pripravil InfoFilm v sodelovanju z revijo Ekran, Slovenskim filmskim centrom, Slovensko kinoteko in Planetom Tuš, se bo začel že jutri, v sredo, 26. septembra, in bo trajal do 15. novembra. V času praznovanja bodo kinematografe obiskali nekdanji uredniki in sodelavci revije Ekran, ugledni filmski ustvarjalci, igralke, igralci, režiserji, scenaristi, pisci literarnih predlog in glasbeniki, ki so soustvarjali filme, o katerih je Ekran pisal v preteklih petdesetih letih.

Praznovanje bodo odprli v Planetu Tuš v Mariboru z otvoritvenim filmom Vdovstvo Karoline Žašler. Prvi dnevi bodo sicer v mesto ob Dravi pripeljali nekaj mariborskih filmov, torej tistih, ki so bili posneti v mestu in njegovi bližnji ali daljni okolici in katerih avtorji so Mariborčani. Gledalci bodo lahko videli filme Vdovstvo Karoline Žašler, Moj ata socialistični kulak, Kavarna Astoria … Celjske dneve bo 27. septembra odprl film Rdeče klasje (Velika zlata Arena za najboljši film Festivala jugoslovanskega igranega filma v Puli leta 1971, v glavni vlogi Rade Šerbedžija, režija Živojin Pavlović po romanu Ivana Potrča Na kmetih). V Novem mestu bo Ekranovo revijo filmov 28. septembra odprl film Veter v mreži režiserja Filipa Robarja Dorina. V Kranju bo 29. septembra prvi na sporedu film Martina Srebotnjaka Oda Prešernu. Zadnji na vrsti bo Koper z otvoritvijo prireditve dne 30. septembra s filmom Igorja Pretnarja Idealist (Velika zlata Arena na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Puli za najboljši film leta 1976).

< Nazaj

Ostale novice

  • 8

    Prisluhnil smo željam kupcev in prenovil izjemno priljubljen lokalni market, ki ponuja najsodobnejšo, priročno nakupovanje v trajnostno opremljenem ambientu z razširjeno ponudbo svežih izdelkov.

  • Cenjene stranke obveščamo, o odpoklicu izdelka Sladoledna palčka Snickers Ice, 6x48G, Mars Wrigley, zaradi vsebnosti etilenoksida v eni od sestavin izdelka. Kupci lahko izdelek vrnete, kjer ste ga kupili in povrnili vam bomo kupnino.

  • 1

    V Tušu smo se v zadnjem tednu Dirke po Franciji obarvali v rumeno. Rumena je postala prevladujoča in tako v finalnem tednu v podporo našemu kolesarskemu asu Pogiju zamenjala našo prepoznavno zeleno.