V Planetih Tuš 50 slovenskih filmov za 50 EKRANOVIH let

  • 1

Ob 50. obletnici izhajanja revije za film in televizijo EKRAN so danes v Planetu Tuš Maribor predstavili izjemen filmski projekt EKRANovih 50 dni za EKRANovih 50 let. V njem se bodo od konca septembra do srede novembra v Planetih Tuš Celje, Maribor, Kranj, Novo mesto in Koper zvrstili najbolj gledani slovenski filmi polpreteklega časa. Praznovanje bodo začeli v Mariboru z jutrišnjo projekcijo filma Vdovsto Karoline Žašler, ki je bil posnet prav v mestu ob Dravi. Celoten projekt ob reviji Ekran in Planetih Tuš podpirajo še EPK Maribor 2012, Infofilm, Slovenski filmski center in Slovenska kinoteka.

Jubilej revije za film in televizijo Ekran bodo njeni ustvarjalci obeležili z izjemnim poklonom slovenskemu filmu, ki so ga poimenovali EKRANOVIH 50 DNI ZA EKRANOVIH 50 LET. »V petdesetih dneh se bodo v kinematografih Planet Tuš zvrstile prireditve, ki obeležujejo Ekranovih 50 let izhajanja. V okviru jubileja bo potekal filmski program, na katerem je 50 najbolj gledanih slovenskih filmov polpreteklega časa,« pojasnjuje avtor projekta in programski vodja Milan Ljubič. »Zagotovo gre za eno največjih retrospektiv slovenskega celovečernega igranega filma, ki je namenjena širokemu krogu gledalcev, zato smo jo s ponosom podprli in ji v Kinematografij Planet Tuš ponudili prostor,« pojasnjujejo v Tušu.

Filmski program, ki ga je pripravil InfoFilm v sodelovanju z revijo Ekran, Slovenskim filmskim centrom, Slovensko kinoteko in Planetom Tuš, se bo začel že jutri, v sredo, 26. septembra, in bo trajal do 15. novembra. V času praznovanja bodo kinematografe obiskali nekdanji uredniki in sodelavci revije Ekran, ugledni filmski ustvarjalci, igralke, igralci, režiserji, scenaristi, pisci literarnih predlog in glasbeniki, ki so soustvarjali filme, o katerih je Ekran pisal v preteklih petdesetih letih.

Praznovanje bodo odprli v Planetu Tuš v Mariboru z otvoritvenim filmom Vdovstvo Karoline Žašler. Prvi dnevi bodo sicer v mesto ob Dravi pripeljali nekaj mariborskih filmov, torej tistih, ki so bili posneti v mestu in njegovi bližnji ali daljni okolici in katerih avtorji so Mariborčani. Gledalci bodo lahko videli filme Vdovstvo Karoline Žašler, Moj ata socialistični kulak, Kavarna Astoria … Celjske dneve bo 27. septembra odprl film Rdeče klasje (Velika zlata Arena za najboljši film Festivala jugoslovanskega igranega filma v Puli leta 1971, v glavni vlogi Rade Šerbedžija, režija Živojin Pavlović po romanu Ivana Potrča Na kmetih). V Novem mestu bo Ekranovo revijo filmov 28. septembra odprl film Veter v mreži režiserja Filipa Robarja Dorina. V Kranju bo 29. septembra prvi na sporedu film Martina Srebotnjaka Oda Prešernu. Zadnji na vrsti bo Koper z otvoritvijo prireditve dne 30. septembra s filmom Igorja Pretnarja Idealist (Velika zlata Arena na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Puli za najboljši film leta 1976).

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • 18

    S prvim predtekmovajnem v pripravi regionalno obarvanih jedi se je v Izoli začelo šesto leto kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica.