Uspešna selitev gnezda bele štoklje v Poljčanah

V preteklem tednu je v Poljčanah potekala selitev gnezda para štorkelj, ki je gnezdil na Tuševem objektu v središču kraja.

V preteklem tednu je v Poljčanah potekala selitev gnezda para štorkelj, ki je gnezdil na Tuševem objektu v središču kraja. Zaradi načrtovane razširitve marketa Tuš Poljčane na tej lokaciji smo v družbi predvideli prenovo starega objekta. Gnezdo, v katerem sta štorklji že izlegli jajca, pa je bilo potrebno kar najhitreje preseliti.

Območje Dravinjske doline je eno izmed naravovarstveno najbolj ohranjenih območij v Evropi. Zaradi poplavnega režima reke Dravinje ter vlažnih in mokrih travnikov, ki predstavljajo življenjski prostor mnogim dvoživkam, je na območju prisotna redka in ogrožena vrsta ptic, bela štorklja. Ker pa se življenjski prostor štorklje zaradi izsuševanja mokrotnih travnikov in spreminjanja travniških površin v koruzna polja tudi na tem območju nezadržno krči, postaja bela štorklja vse bolj ogrožena.

Gnezda štorkelj so prave arhitekturne mojstrovine, v izgradnjo katerih vložijo ptice mnogo dela in truda. Tako je lahko štorkljino gnezdo visoko tudi do dva metra, tehta pa lahko kar nekaj sto kilogramov. Gnezda, v katerih si štorkljini pari desetletja ustvarjajo domove, se pogosto nahajajo na električnih drogovih ali dimnikih starih hiš. Ker štorklja sodi med vrste ptic, ki so zaradi redkosti in vse večje ogroženosti zavarovane, je vsako gnezdo, ki mu grozi uničenje, potrebno preseliti.

Da bi paru ptic in njunim mladičem rešili domovanje, smo v družbi Engrotuš skupaj z Zavodom za varstvo narave določili lokacijo nadomestnega gnezda za štorkljin par. Gnezdo mora biti namreč čim bližje stari lokaciji, saj štorklja le tako sprejme nadomestno lokacijo. Selitev, ki sta jo izvedla podjetje Elektro Slovenska Bistrica ter podjetje Kromi, je morala biti hitra in strokovna, saj se jajca med selitvijo ne smejo ohladiti.

Štorklja je med izvajanjem selitve gnezdo zapustila ter nemirno opazovala, kaj se dogaja z njenim domom ter štirimi jajci. Strokovnosti in rutiniranosti izvajalcev pa se je zahvaliti, da je bilo gnezdo v kratkem času preseljeno, štorklja pa je v trenutku, ko sta izvajalca gnezdo fiksirala na drog, ponovno sedla vanj.

Andreja Senegačnik iz Zavoda RS za varstvo narave je o selitvi povedala: ˝Trenutki selitve so povzročili nemalo nemira tako paru štorkelj kot tudi vsem, ki smo sodelovali pri izvedbi. Strah, da štorklja ne bo želela sesti v novi dom, je bil velik. Zgodi se namreč, da štorklja v posameznih primerih novega gnezda ne želi zasesti. V našem primeru ni bilo tako. Štorkljin par sedaj že gnezdi na novi lokaciji. Vsi pa že nestrpno pričakujemo s koliko mladiči nas bo par štorkelj presenetil to leto.˝

< Nazaj

Ostale novice

  • V Tušu se zavedamo velike izpostavljenosti zdravstvenih delavcev v času epidemije COVID. V zahvalo za njihov trud, čas in požrtvovalnost v težkih pogojih dela smo darovali pakete z dobrotami Tuš izdelkov.

  • 15

    V Tušu ponosno stopamo v 18. leto dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh. Letos bomo morske počitnice ob pomoči partnerjev in kupcev omogočili 250 otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. Otroci bodo v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču preživeli teden dni, poln brezskrbnih morskih radostih, … Več

  • 11

    V Tušu smo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja v Petrovčah odprli nov market. Prebivalcem v Savinjski dolini je zdaj čisto blizu doma na voljo market za priročne, vsakodnevne nakupe, kjer najdejo vse za dom in gospodinjstvo.