Umetniško obarvan maj v Kočevju

V petek, 5. maja, ob 20. uri bo v Centru Tuš Kočevje uradna otvoritev razstave kiparskih del Tomaža Maurina, ki bo na ogled kar mesec dni.

V petek, 5. maja, ob 20. uri bo v Centru Tuš Kočevje uradna otvoritev razstave kiparskih del Tomaža Maurina, ki bo na ogled kar mesec dni. Kipar samouk, ki v Kočevju vsekakor ni neznan, je bil rojen leta 1968 v Ljubljani, po končanem šolanju na Srednji gozdarski šoli v Postojni pa se je zaposlil v Kočevju, kjer še danes živi in ustvarja. Tokratna razstava bo predstavila predvsem njegovo umetniško ustvarjanje zadnjih let.

Dr. Mirko Juteršek, profesor z Visoke šole za risanje in slikanje, je o njegovem ustvarjanju povedal: ˝Kako se ne bi zaustavili ob vsebinsko dramatičnih motivih z mogočnim orlom, simpatičnim medvedom in prav tako presenetljivo prepričljivim merjenjem moči ob srečanju medveda in bika, ko je kipar v tako stvaren, z občutkom za formo prikazan živalski svet postavil po velikosti vse presegajočo grozečo pravljično podobo gozdnega stvora.˝

Tomaž Maurin se v zadnjem obdobju posveča figuri in problematiki človeka. Dolgotrajno glajenje in poliranje površin je zamenjal s temperamentnim, bolj grobim in zato tudi bolj slikovitim oblikovanjem površine. V kipih pa se še vedno zrcali osebno obarvana poetizacija realnosti.

˝Čutiti in spoznati Tomaža kot človeka in umetnika, razumeti njegov odnos do okolja, v katerem ustvarja, je nekaj posebnega. V njegovih delih je avtentičnost in intimnost kočevske pokrajine, ki s prevodom v samo njemu znan kiparski jezik odkrije magično skrivnost zgodb in dogodkov, njihovo preteklost in sedanjost. Kipi kot počivajoče pradavne sanje in kos lesa pridobijo novo dimenzijo življenja, ki v sebi nosi mitološko sporočilo,˝ je Maurinovo ustvarjanje opisal Slavko Čečura.

< Nazaj

Ostale novice