Umetniško obarvan maj v Kočevju

V petek, 5. maja, ob 20. uri bo v Centru Tuš Kočevje uradna otvoritev razstave kiparskih del Tomaža Maurina, ki bo na ogled kar mesec dni.

V petek, 5. maja, ob 20. uri bo v Centru Tuš Kočevje uradna otvoritev razstave kiparskih del Tomaža Maurina, ki bo na ogled kar mesec dni. Kipar samouk, ki v Kočevju vsekakor ni neznan, je bil rojen leta 1968 v Ljubljani, po končanem šolanju na Srednji gozdarski šoli v Postojni pa se je zaposlil v Kočevju, kjer še danes živi in ustvarja. Tokratna razstava bo predstavila predvsem njegovo umetniško ustvarjanje zadnjih let.

Dr. Mirko Juteršek, profesor z Visoke šole za risanje in slikanje, je o njegovem ustvarjanju povedal: ˝Kako se ne bi zaustavili ob vsebinsko dramatičnih motivih z mogočnim orlom, simpatičnim medvedom in prav tako presenetljivo prepričljivim merjenjem moči ob srečanju medveda in bika, ko je kipar v tako stvaren, z občutkom za formo prikazan živalski svet postavil po velikosti vse presegajočo grozečo pravljično podobo gozdnega stvora.˝

Tomaž Maurin se v zadnjem obdobju posveča figuri in problematiki človeka. Dolgotrajno glajenje in poliranje površin je zamenjal s temperamentnim, bolj grobim in zato tudi bolj slikovitim oblikovanjem površine. V kipih pa se še vedno zrcali osebno obarvana poetizacija realnosti.

˝Čutiti in spoznati Tomaža kot človeka in umetnika, razumeti njegov odnos do okolja, v katerem ustvarja, je nekaj posebnega. V njegovih delih je avtentičnost in intimnost kočevske pokrajine, ki s prevodom v samo njemu znan kiparski jezik odkrije magično skrivnost zgodb in dogodkov, njihovo preteklost in sedanjost. Kipi kot počivajoče pradavne sanje in kos lesa pridobijo novo dimenzijo življenja, ki v sebi nosi mitološko sporočilo,˝ je Maurinovo ustvarjanje opisal Slavko Čečura.

< Nazaj

Ostale novice

  • 12

    Tuš market Metka v Kamniku je po obsežni prenovi ponovno odprl svoja vrata. V Tušu smo s prenovo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja osvežili vseh oddelke, poskrbeli za energetsko varčno zamenjavo opreme ter v celoti optimizirali nakupno pot.

  • Vrata je odprl povsem prenovljeni Tuš market Domžale Rača. Nova, do okolja prijazna vgrajena tehnologija in prenovljena nakupna pot bo kupcem omogočala učinkovito nakupovanje. Ob prenovi še posebej izstopa ponudba sveže pripravljenih jedi, sadja in zelenjave, delikates in sveže pečenih pekovskih izdelkov.

  • 6

    V Novi Gorici je vrata odprla že 43. Tuš drogerija. Kupcem na Goriškem prinaša pester izbor in kakovostno ponudbo izdelkov za vsakdanjo nego in zdrav način življenja, ki jih kupci Tuš drogerij po vsej Sloveniji že dobro poznajo. V na novo odprti poslovalnici smo v Tušu zaposlili 3 strokovno usposobljene … Več