Umetniško obarvan maj v Kočevju

V petek, 5. maja, ob 20. uri bo v Centru Tuš Kočevje uradna otvoritev razstave kiparskih del Tomaža Maurina, ki bo na ogled kar mesec dni.

V petek, 5. maja, ob 20. uri bo v Centru Tuš Kočevje uradna otvoritev razstave kiparskih del Tomaža Maurina, ki bo na ogled kar mesec dni. Kipar samouk, ki v Kočevju vsekakor ni neznan, je bil rojen leta 1968 v Ljubljani, po končanem šolanju na Srednji gozdarski šoli v Postojni pa se je zaposlil v Kočevju, kjer še danes živi in ustvarja. Tokratna razstava bo predstavila predvsem njegovo umetniško ustvarjanje zadnjih let.

Dr. Mirko Juteršek, profesor z Visoke šole za risanje in slikanje, je o njegovem ustvarjanju povedal: ˝Kako se ne bi zaustavili ob vsebinsko dramatičnih motivih z mogočnim orlom, simpatičnim medvedom in prav tako presenetljivo prepričljivim merjenjem moči ob srečanju medveda in bika, ko je kipar v tako stvaren, z občutkom za formo prikazan živalski svet postavil po velikosti vse presegajočo grozečo pravljično podobo gozdnega stvora.˝

Tomaž Maurin se v zadnjem obdobju posveča figuri in problematiki človeka. Dolgotrajno glajenje in poliranje površin je zamenjal s temperamentnim, bolj grobim in zato tudi bolj slikovitim oblikovanjem površine. V kipih pa se še vedno zrcali osebno obarvana poetizacija realnosti.

˝Čutiti in spoznati Tomaža kot človeka in umetnika, razumeti njegov odnos do okolja, v katerem ustvarja, je nekaj posebnega. V njegovih delih je avtentičnost in intimnost kočevske pokrajine, ki s prevodom v samo njemu znan kiparski jezik odkrije magično skrivnost zgodb in dogodkov, njihovo preteklost in sedanjost. Kipi kot počivajoče pradavne sanje in kos lesa pridobijo novo dimenzijo življenja, ki v sebi nosi mitološko sporočilo,˝ je Maurinovo ustvarjanje opisal Slavko Čečura.

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • Cenjene kupce obveščamo, da bo Tuš supermarket Ljubljana BTC od 7. 3. do predvidoma 10. 4. 2020 zaprt zaradi prenove.   O odprtju prenovljene, še boljše poslovalnice z optimalno nakupno potjo vas bomo pravočasno obvestili.