Tuševa kuharska zvezda dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana

  • 23

V Tušu smo danes pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) priredili finale projekta Tuševe kuharske zvezde 2017. Projekt, v katerem je skupno tekmovalo več kot 100 dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol širom Slovenije, je razkril najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi, ekipo SGŠT Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana. Zmagovalni tim so sestavljali: Matej Zupančič, Žiga Jemec, Jernej Janežič, Ema Vrtačnik, Majda Rebolj, Ludvik Fekonja in Polona Ostanek.

V kranjskogorskem Hotelu Ramada Resort je potekalo finale projekta Tuševa kuharska zvezda. Osem ekip, tri iz Ljubljane – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, dve iz Celja – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ekipa iz Radovljice – dijaki Srednje gostinske in turistične šola Radovljica, Maribora – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor in Radencev – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki si je v štirih predtekmovanjih izborilo mesto na velikem finalu, je bilo izjemno dobro pripravljenih. Strokovna komisija Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je okušala 8 izvrstno pripravljenih regionalnih jedi in izbrala dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana kot najboljšo letošnjo ekipo, ki je prejela prestižno nagrado – tedensko kulinarično izobraževanje za celotno ekipo in mentorje.

Kmalu zatem sta v superfinalu kuhalnici zavrtela mlada kulinarična mojstra Matej Zupančič, dijak SGŠT Ljubljana in Tomaž Vadlan, dijak SGTŠ Celje, in se pomerila v pripravi restavracijske sladice. Zmaga je pripadla ljubljanski sladici, Mousse kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom ter jagodno omako, in odličnemu kuharju Mateju Zupančiču, ki se je postal Tuševa kuharska zvezda 2017. Atraktivno tekmovanje, na katerem so se vsi sodelujoči izjemno trudili, pokazali vsa svoja znanja ter s pripravo jedi iz njihovega lokalnega okolja spoznavali kulinarične posebnosti, je obenem mlade povezalo z lokalnim okoljem, pri čemer so veliko vlogo odigrali tudi njihovi mentorji.

Projekt Tuševa kuharska zvezda je potekal pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in Tomaž Vozelj, predsednik društva, je ob zaključku finalnega tekmovanja izrazil občudovanje in pozitivno prihodnost kulinarične stroke: »vseh pet kulinaričnih dogodkov, ki so potekali v okviru letošnjega projekta Tuševa kuharska zvezda, je bilo naravnost občudovanja vrednih. Znanje mladih je resnično na visokem nivoju in verjamem, da se bo marsikdo iz vrst današnjih tekmovalcev v prihodnjih letih ob bok postavil strokovnjakom, ki jim bomo priča na letošnjem Mednarodnem kulinaričnem festivalu. Ponosen sem, da smo sodelovali v tovrstnem projektu, saj mladim odpira vrata v prihodnost. Ta bo ob tako velikem številu talentov, kot smo jim bili priča danes, za Slovenijo zagotovo zelo svetla.”

Na štirih predtekmovanjih in velikem finalu projekta Tuševa kuharska zvezda, ki je združil več kot 100 dijakov Srednjih gostinskih šol širom Slovenije, so izjemno talentirani mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki pripravili najboljšo regionalno glavno jed in tako krepili pripadnost in navezanost na domače okolje.  Finalno tekmovanje za naziv Tuševa kuharska zvezda 2017 pa je bilo atraktiven uvod v tradicionalni Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora. 

Zmagovalna jed ekipe SŠGT Ljubljana – Tuševe kuharske zvezde 2017:

Ime jedi: Krakovske dobrote

Pečen in poširan file rdeče postrvi, pire zelene s sokom rdeče pese, štruklji s polžjim nadevom in drobtinami ribje kože, ocvrto kislo zelje, popečen koromač, stebelna zelena, korenčkove kapljice, limonina pena in šalotkin prevretek

Drugo uvrščena jed ekipe SŠGT Celje:

Ime jedi: Pomladanska postrv

Rulada iz postrvi s čemažem in mariniranimi drobtinami, rožmarinovo maslo, grahov pire, korenčkov kipnik z zelišči, korenčkov kaviar, sortirani korenčkovi in kolerabni olupki, čemaževa omaka, pire rdečega korenja, regratova podlaga, hrustavec s pastinakom in zelišči

Tretjeuvrščena jed ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor:

Ime jedi: Pomladni kunčji tris iz Lenta

KUHARJA SUPERFINALISTA:

Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana, Matej Zupančič – Tuševa kuharska zvezda 2017

Ime sladice: Mousse kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Tomaž Vadlan – drugo uvrščen

Ime sladice: Pomladanska osvežilna zmrzlina

< Nazaj

Ostale novice

  • 12

    Tuš market Metka v Kamniku je po obsežni prenovi ponovno odprl svoja vrata. V Tušu smo s prenovo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja osvežili vseh oddelke, poskrbeli za energetsko varčno zamenjavo opreme ter v celoti optimizirali nakupno pot.

  • Vrata je odprl povsem prenovljeni Tuš market Domžale Rača. Nova, do okolja prijazna vgrajena tehnologija in prenovljena nakupna pot bo kupcem omogočala učinkovito nakupovanje. Ob prenovi še posebej izstopa ponudba sveže pripravljenih jedi, sadja in zelenjave, delikates in sveže pečenih pekovskih izdelkov.

  • 6

    V Novi Gorici je vrata odprla že 43. Tuš drogerija. Kupcem na Goriškem prinaša pester izbor in kakovostno ponudbo izdelkov za vsakdanjo nego in zdrav način življenja, ki jih kupci Tuš drogerij po vsej Sloveniji že dobro poznajo. V na novo odprti poslovalnici smo v Tušu zaposlili 3 strokovno usposobljene … Več