Simona in Ksenija med najboljšimi mladimi kuharji

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani je danes potekalo drugo od treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravili Simona Maček iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica ter Ksenija Maučec iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. V finalu, ki bo potekalo 12. maja, se bosta pridružili Marku iz Celja in Gregorju iz Ljubljane, ki sta se v finale uvrstila na prvem predtekmovanju. Cilj projekta Tuševa kuharska zvezda je spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in dvigniti ugled temu, na trgu dela zelo iskanemu poklicu.

Strokovno komisijo sta najbolj prepričali Simona Maček iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, ki je pripravila puranovo rulado z avokadom ter gratiniranim korenjem na krompirjevem pireju ter Ksenija Maučec iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci s pripravo Ribjega plesa s penečo omako ob dušeni piri z rdečo in zeleno papriko ter korenčkovim ragujem z zeleno v sirovi košarici.

Vsak tekmovalec pripravlja v predtekmovanju projekta Tuševa kuharska zvezda glavno jed za dve osebi s prilogo in dekoracijo. Mladi kuharji so razdeljeni v dve skupini, znotraj katerih imajo enake sestavine, iz katerih morajo izdelati svoje specialitete. Za nalogo imajo 95 minut časa, v katerem morajo poleg priprave in serviranja jedi poskrbeti tudi za pisanje recepture, pripravo delovnega mesta in pospravljanje delovnega prostora.

Strokovno komisijo sestavljajo pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, še Srečko Koklič iz Gostinsko-turistične zbornice Slovenije, Janez Dolšak, šef kuhinje v Grand hotelu Union Ljubljana, Branko Podmenik, šef kuhinje Lek storitve Ljubljana, in Robert Merzel, šef kuhinje Protokolarni servis Brdo. Pri vsakem tekmovalcu so ocenjevali okus in estetski izgled jedi, njeno sestavo, pripravljeno dokumentacijo in druge elemente.

S projektom Tuševa kuharska zvezda, v katerem sodelujejo dijaki srednjih šol za gostinstvo in turizem iz Celja, Ljubljane, Radovljice, Radencev, Izole in Novega mesta, želimo v Tušu skupaj s partnerji spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in ob tem mlade, nadarjene in inovativne kuharje predstaviti širši javnosti ter bodočim delodajalcem in kolegom iz stoke. Marjeta Smole, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, je vesela, da njihova šola gosti predtekmovanje mladih kuharjev: ˝Priprava in dekoriranje hrane je umetnost, ki terja izrazito domišljijo, veliko znanja, spretnosti in izostrenost čutil. Veseli smo, da so na Tušu pripravili projekt Tuševa kuharska zvezda, saj so s tem našim najbolj kreativnim dijakom ponudili možnost, da se predstavijo javnosti, potencialnim delodajalcem in nenazadnje svojim vrstnikom ter mladim, ki se za ta poklic še odločajo.˝

Ker želimo poklic predstaviti tudi osnovnošolcem, smo na tekmovanje povabili tudi dijake zaključnih razredov okoliških osnovnih šol, ki so čare in razburljivosti kuharskega poklica spoznavali kot gledalci tekmovanja. Današnji dogodek pa si je z zanimanjem ogledalo več kot 200 šolarjev iz Ljubljane in okolice.