Samooskrbni sadni vrt štirih letnih časov v okviru projekta Posadimo drevo

  • 11

Slovenski trgovec Tuš je v okviru aktivnosti Posadimo sadno drevo, v katerem raste več kot 1.000 sadnih sadik, posadil prva sadna drevesa. Tekom pomladi pa bo kar več kot 100 sadnih sadik posajenih pred vrtci širom Slovenije. Danes so skupaj z otroki vrtca Slovenska Bistrica zasadili samooskrbni vrt štirih letnih časov in tako prikazali sistem posaditve sadik odpornih vrst sadja, prilagojenih našemu okolju. Aktivnost je namenjena pomenu sajenja sadnih dreves, podpori svetovnemu dnevu čebel ter ozaveščanju pomena samooskrbe.

V okviru trajnostne usmerjenosti je Tuš skupaj z izbranimi slovenskimi drevesnicami oblikoval aktivnost “Posadimo sadno drevo”. Več kot 1.000 sadnih sadik že raste v okviru te aktivnosti, več kot 100 od omenjenih sadik pa bodo podaril vrtcem širom Slovenije. Za donacijo so se povezali s Skupnostjo vrtcev Slovenije, ki povezuje trajnostno usmerjene vrtce. Namen aktivnosti je posaditi čim več sadnih dreves v podporo gibanju za ohranitev čebel, hkrati pa naše najmlaše poučiti o pomenu sadnih dreves in jagodičevja ter samooskrbe tekom celotnega leta.

Da bi otrokom čim bolj približali pomen samooskrbe skozi celo leto ter skladno z izobraževalnim vidikom projekta, so v vrtcu Slovenska Bistrica pripravili zasaditev samooskrbnega sadnega vrta štirih letnih časov. Tako so že obstoječim zasaditvam v parku vrtca dodali nove sadike. Otroci bodo lahko opazovali rast dreves, cvetenje, opraševanje cvetov, rast sadja in dozorevanje sadežev, ki jih bodo v fazi zrelosti tudi okusili. V njihovem samooskrbnem vrtu štirih letnih časov se tako nahajajo maline Polka, hruška lepa Lojzka, jabolka sorte Beličnik, rdeči in črni ribez, lešniki, nešplje itd. Poleg izobraževalnega vidika za otroke, je omenjeni vrt primer dobre prakse tudi za starše in obiskovalce iz lokalne skupnosti, saj se lahko tako podučijo o prilagojeni saditvi sadnih dreves v našem okolju. Program zasaditve je pripravljen v okviru Zelene svetovalnice v Tušu.

Ob današnjem dogodku je ravnateljica vrtca Slovenska Bistrica prejela tudi priznanje Ambasador sadnih dreves, ob predaji pa je Andraž Tuš, direktor marketinga v Tušu, povedal: “vrtcu Slovenska Bistrica, Skupnosti vrtcev Slovenije ter drevesničarjem se zahvaljujemo za sprejetje aktivnosti in pomena, ki ga namenjajo trajnostnim aktivnostim. Odgovorni do okolja smo vsi, vzgojno-izobraževalne ustanove, kot je tudi vrtec Slovenska Bistrica, pa omenjeno odgovornost tudi privzgajajo našim najmlajšim. Otroci so namreč tisti, ki bodo skrb za naravo ter spoštovanje do hrane in okolja prenesli tudi na zanamce, posredno vplivali tudi na svoje starše in okolje. Samo tako bodo gradniki trajnostne prihodnosti, pri čemer jim lahko pomagamo z dobrim zgledom.”

Slovesna zasaditev samooskrbnega vrta je potekala ob praznovanju Svetovnega dneva Zemlje, kjer se je zasaditve udeležilo več kot 200 otrok,  Stanislava Stegne, ravnateljica Vrtca Slovenka Bistrica, drevesničarji, čebelar, predstavniki Skupnosti vrtcev Slovenije, župan Slovenske  Bistrice, dr. Ivan Žagar, predstavniki slovenskega trgovca Tuš-a ter predstavniki vrtcev, ki bodo v svojih enotah posadili sadna drevesa, vse od Prekmurja, Štajerske, Savinjske in Vipavske doline.

V okviru aktivnosti Posadimo sadno drevo, v katerem Tuš spodbuja sajenje odpornih sadnih sadik, torej sliv, hrušk, jabolk in jagodičevja, malin in ribeza, pred slovenskimi vrtci, udejanja trajnostno naravnanost in poslanstvo »Skupaj živimo bolje«.

< Nazaj

Ostale novice

  • 12

    Tuš market Metka v Kamniku je po obsežni prenovi ponovno odprl svoja vrata. V Tušu smo s prenovo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja osvežili vseh oddelke, poskrbeli za energetsko varčno zamenjavo opreme ter v celoti optimizirali nakupno pot.

  • Vrata je odprl povsem prenovljeni Tuš market Domžale Rača. Nova, do okolja prijazna vgrajena tehnologija in prenovljena nakupna pot bo kupcem omogočala učinkovito nakupovanje. Ob prenovi še posebej izstopa ponudba sveže pripravljenih jedi, sadja in zelenjave, delikates in sveže pečenih pekovskih izdelkov.

  • 6

    V Novi Gorici je vrata odprla že 43. Tuš drogerija. Kupcem na Goriškem prinaša pester izbor in kakovostno ponudbo izdelkov za vsakdanjo nego in zdrav način življenja, ki jih kupci Tuš drogerij po vsej Sloveniji že dobro poznajo. V na novo odprti poslovalnici smo v Tušu zaposlili 3 strokovno usposobljene … Več