S Tušem na morju že 4100 otrok

Tudi letos bomo v Tušu na tedensko letovanje na Debeli rtič odpeljali 500 otrok iz socialno ogroženih družin, v osmih letih projekta se bo število otrok povzpelo že na 4100.

Projekt Pričarajmo nasmeh je odgovor na stiske otrok iz socialno ogroženih družin in v Tušu z njim nadaljujemo navkljub in prav zaradi zaostrenih gospodarskih razmer. Družin v finančni in socialni stiski je namreč v Sloveniji vsako leto več. Že lani je bilo prošenj za letovanje v projektu Pričarajmo nasmeh bistveno več kot leta poprej, letos pa se je številka povečala še za skoraj 25 odstotkov.

V okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh bomo v Tušu tudi letos 500 otrokom iz socialno ogroženih družin v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije (RKS) in dobavitelji omogočili teden nepozabnih počitnic na morju. Osnovnošolci iz vse Slovenije, ki bi sicer poletje preživeli doma, bodo tako teden dni na Debelem rtiču uživali, se igrali, izobraževali, ustvarjali in doživeli veliko novega.

Otroke, ki v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh letujejo na Debelem rtiču, izbere RKS v sodelovanju z območnimi združenji Rdečega križa, Centri za socialno delo in strokovnimi službami na osnovnih šolah. Generalni sekretar RKS Slovenije Janez Pezelj je na novinarski konferenci izpostavil vedno bolj perečo socialno problematiko: ˝Že lani smo v primerjavi s preteklimi leti prejeli bistveno več prošenj za letovanje otrok na Debelem rtiču. Razmere pa so letos še bolj zaskrbljujoče, število prošenj se je namreč povzpelo še za skoraj 25 odstotkov.˝

V okviru projekta Pričarajmo nasmeh se bo od konca junija do konca avgusta na Debelem rtiču zvrstilo šest skupin otrok iz vse Slovenije. V projekt so vključeni šolarji od prvega do devetega razreda osnove šole, skupaj pa se bo njihovo število v osmih letih povzpelo že na 4100. Prva skupina sedeminpetdesetih otrok iz Ljubljane, Kočevja, Kopra, Ribnice in Postojne je z letovanjem že začela, na morje pa so prispeli v petek, 25. junija.

V Tušu želimo otrokom, ki letujejo na Debelem rtiču, pomagati pri premagovanju omejitev, ki jim jih nalaga družba, jim dati nova znanja in jim povedati, da v stiski niso sami. Vodja projekta Pričarajmo nasmeh Anja Marjetič je predstavila cilje akcije: »Socialna stiska prepogosto na rob družbe odrine že otroke. Počitnice na morju, številna nova doživetja in izkušnje ter novi prijatelji so tako korak na poti učenja in odraščanja. In želimo si, da bi otroci, ne glede na to, od kod prihajajo, spoznali, da lahko uresničijo svoje sanje.«

Usposobljeni vzgojitelji, pedagogi in prostovoljci, ki 24 ur na dan skrbijo za varnost in dobro počutje otrok, so že pripravili različne športne dejavnosti, pogovorne in ustvarjalne delavnice, pravljične urice, tečaje plesa, plavanja, izlete, predstave in večerne zabave. Pripravljen program pa ni namenjen le zabavi, ampak tudi pedagoškemu delu z otroki, katerega cilj je spodbujanje samozavesti in zaupanja otrok v lastne sposobnosti.

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • 18

    S prvim predtekmovajnem v pripravi regionalno obarvanih jedi se je v Izoli začelo šesto leto kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica.