Romantična komedija Zamenjava na ogled le v Planetih Tuš

»Ne morem čakati na nekaj, kar se morda ne bo nikoli zgodilo!« S temi besedami, namenjenimi najboljšemu prijatelju Wallyju, se Kassie, igra jo Jennifer Aniston, poda v iskanje idealnega darovalca sperme, a se ji načrti sfižijo. Romantična komedija Zamenjava je zgodba, prirejena po črtici Baster, ki je nastala izpod peresa Pulitzerjevega nagrajenca Jeffreyja Eugenidesa. Romantična komedija bo v Sloveniji na ogled ob četrtka dalje le v kinematografih Planetov Tuš Kranj, Novo mesto in Maribor.

Nevrotični, sebični in pesimistični Wally Mars, igra ga Jason Bateman, ima velik finančni uspeh, a to ne vpliva na njegov do temeljev temačni pogled na svet. Edina svetla točka je njegova najboljša prijateljica, prelepa in zabavna Kassie, ki pa je na Wallyjevo nesrečo zadovoljna s tem, da sta zgolj prijatelja. Kassie, ki je pri svojih štiridesetih še vedno samska, naznani, da hoče otroka, in da jo dejstvo, da nima moža ali fanta, pri tem ne bo ustavilo. Wallyja kar nosi od sreče v pričakovanju, kakšno vprašanje sledi, a Kassie ga hitro postavi na trdna tla: rada bi, da ji pomaga najti idealnega darovalca sperme.

Kassie kmalu najde, kar išče: očarljivega in skandinavsko lepega Rolanda (Patrick Wilson). Na »zabavi ob oploditvi«, ki jo za Kassie pripravi njena najboljša prijateljica Debbie (Juliette Lewis), pa Wally poskrbi za zamenjavo, ki bo spremenila njihova življenja. Romantična komedija bo v Sloveniji na ogled od četrtka, 7. oktobra, le v kinematografih Planetov Tuš v Kranju, Novem mestu in Mariboru. Svečana premiera filma bo v Kranju in Novem mestu dan prej, v sredo, 6. oktobra.

Zamenjava je nastala na podlagi črtice Baster izpod peresa Pulitzerjevega nagrajenca Jeffreyja Eugenidesa, avtorja romanov The Virgin Suicides in Middlesex. Scenarist Allan Loeb je zgodbo odkril, ko je bila leta 1996 prvič objavljena v časniku The New Yorker, in zdelo se mu je, da bi bila krasna podlaga za film. Scenarij je spisal s pomočjo producentov Alberta Bergerja in Rona Yerxa, ki sta v zadnjih letih sproducirala pisano paleto priljubljenih in kritiško priznanih filmov, kot so Little Miss Sunshine, Election, Cold Mountain, Bee Season in Little Children.

Kot pravi Jennifer Anniston: »Kassie spoznamo na tisti točki v njenem življenju, ko je pripravljena na otroka. Svojega najboljšega prijatelja opozori, da se bo zadeve lotila sama, saj si bolj želi otroka kot potrebuje moškega, kar se mi zdi sila zanimivo. Ne vem, če bi se tega tako lotila tudi sama, a ona se; in mnogo žensk se tudi.« Yerxu se zdi, da so s takšno zgodbo lahko še bolje raziskali in razvili žanr komedije. Film opisuje kot »subverzivno komedijo«, saj v njej sploh ni običajnih nedolžnih napakic, kot so, če izgubiš telefonsko številko in jo moraš najti, ali če narobe razumeš sporočilo in potem verjameš nekaj, kar sploh ni res. Srž te zgodbe je Wallyjevo potovanje. Je običajen fant, tako zadrt, da redkokdaj ve, kaj hoče in kako do tega priti. Ko naposled ukrepa v skladu s svojimi čustvi, pa stori nekaj groznega; in ne moremo si kaj, da se ne bi smejali temu, kako se skuša odkupiti in postati človek, ki bi mu fant s ponosom rekel očka.