Projekt Tuševa zvezdica 2019 v iskanju najboljše ekipe mladih kulinaričnih zvezd

  • 28

Izjemen kulinarični projekt Tuševa zvezdica, ki ga že 5. leto organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, predstavlja mlade srednjih in višjih gostinskih šol, širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke, hkrati pa jih spodbuja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet.

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje je potekalo prvo predtekmovanje, kjer sta si mesto v finalnem tekmovanju že zagotovili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana ter Grm Novo mesto.

V tekmovanju za naziv Tuševa zvezdica želijo izpostaviti prav vse poklice in vse dijake, ki se izobražujejo na Srednjih ter Višjih gostinskih in turističnih šolah. Tekmovanje namreč poteka med dijaki in študenti tovrstnih šol iz vse Slovenije, ki s svojimi ekipami v sestavi kuharja, pomočnika kuharja, natakarja in turističnega vodnika med seboj tekmujejo. Tekmovanje temelji na pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino.

Zmagovalci prvega predtekmovanja v Celju so dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, ki so pripravili krožnik in zgodbo Merlotove račke, z drugim mestom pa so si vstop v finalno tekmovanje zagotovili tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto, ki so pripravili Šentjernejskega kopuna.

Ekipe dijakov in študentov se bodo pomerile v treh predtekmovanjih. Prvo je že potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, 6. februarja bo v Mariboru in 13. marca v Ljubljani. V vsakem tekmovanju se v finale uvrstijo po dve ekipi, in po dve najboljši ekipi med vsemi poraženci predtekmovanj. Finalno tekmovanje bo potekalo med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični vodnik pa bo jed predstavil z lokalno zgodbo. V finalu, ki bo potekalo v mesecu aprilu, bo ob koncu Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.

Strokovni ekipi, ki ocenjuje nadobudne srednješolce in študente so se pridružili tudi znani slovenski kulinarični mojstri, ki so pokazali veliko zanimanja za mlade kulinarične talente. Strokovna ocenjevalna ekipa pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pa je tudi letos prepričana, da bodo inovativne jedi z lokalnim pridihom slovenskih kulinaričnih zgodb ponovno v slast in občudovanje vsem udeležencem in gostom tekmovanja.

 

Ocenjevalna komisija 1. predtekmovanja:

Kuharji

Dušan Veršec, vodja kuhinje

Branko Podmenik, vodja Pivnice Union Ljubljana

Dejan Mastnak, Vodja kuhinje gostilna Tri lučke

Tomaž Vozelj, predsednik DKSS

Marko Pavčnik, Grad Pavus Laško

Strežba

Edvard Kužner, bivši učitelj strežbe

Matjaž Kovačič, vodja strežbe Unitur

Bogdan Deželak, F&B Rimske terme

 

Zmagovalni krožnik Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana:

CANARD DE MERLOT ali MERLOTOVA RAČKA:

Pečene račje prsi z merlotovo omako, narastek všenat zelja z račjimi ocvirki, račji jetrni cmočki, pire ljubljanskega korenja, karamelizirana tepka na mariniranem ljubljanskem motovilcu, drobnjakovo olje, prekajena pena in marinirane maline.

Dijaki: Grega Skubic, Luka Štajnar, Urban Zibelnik, Neli Bratož

Mentorji: prof. Darinka Hüll, prof. Alen Kvrgić, prof. Polona Ostanek

 

Drugouvrščeni krožnik Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto:

ŠENTJERNEJSKI KOPUN:

Pečen kopun, raviol s prepraženo raško čebulo in drobovino kopuna, pesin pire, fermentirana rdeča pesa, drobnjakovo olje.

Dijaki: Nejc Markelc, Tilen Utenkar, Katja Lavš, Ines Rupnik

Mentorji: Anica Oblak Janko

< Nazaj

Ostale novice

  • 9

    Tuš je v dobrem mesecu dni celovito prenovil Tuš supermarket Maribor Pobrežje. Kupce čaka najsodobnejša nakupovalna izkušnja s pregledno in jasno ureditvijo prostora, ki je v celoti prilagojen sodobnim nakupovalnim trendom. Poseben poudarek so v prenovi namenili razširitvi ponudbe sveže pripravljene hrane, delikates, sadja in zelenjave ter svežih izdelkov iz … Več

  • 8

    Tuš je v centru Celja, na Gubčevi ulici, premierno predstavil nov koncept mestne trgovine Tuš express. Celjski trgovec je prenovil nekdanji market in ga povsem prilagodil vsakodnevnim mestnim nakupom. Kupci lahko pričakujejo osredotočeno izbiro artiklov, veliko sveže pripravljene hrane in hitrost nakupov. Prenova sovpada s celovito obnovo stavbe legendarne celjske … Več

  • Fleischhof Raabtal, Avstrija, in Engrotuš d.o.o., Celje, v skrbi za varnost živil in potrošnikov,  obveščata potrošnike o preventivnem odpoklicu živila, ki je bilo dobavljeno od proizvajalca Ramsauer Fleisch z naslednjimi podatki: Svinjski vrat brez kosti (C&C), vakumsko pakiran, serija 400202, rok trajanja/porabiti do: 12. 10. 2019 in 16. 10. 2019. … Več