Projekt ‘Proti soncu’ prestavljen na pomlad 2004

Polet v ultralahkem letalu Pipistrel Sinus 912 s pilotom Matevžem Lenarčičem je bil planiran v poletnih mesecih 2003. Cilj poleta je prvič obleteti svet solo v ultralahkem letalu brez dodatne zračne podpore ter izboljšati hitrostni rekord v kategoriji letal do 500 kg.

Vrhunsko Pipistrelovo letalo Sinus 912 je dobro pripravljeno na zahtevno pot, odlična Boscarlova ekipa je odpravila vse pomanjkljivosti, ki so se pojavile med testiranjem letala.

Zahtevna organizacija preletnih dovoljenj v različnih državah je potekala zelo dobro. S pomočjo Ministrstva za Zunanje Zadeve in slovenskih veleposlaništev so bila pridobljena diplomatska dovoljenja za prelete Gruzije, Azerbajdjana, Turkemnistana, Uzbekistana, Kazahstana, Mongolije, Kitajske ter dela Rusije. Prelet Japonske je bil pokrit preko njihove letalske organizacije. Pridobili pa smo tudi dovoljenja za let v ameriškem in kanadskem zračnem prostoru.

Zapletlo se je pri zavarovanju letala (proti tretji osebi). Zavarovalna polica je pokrivala cel svet z izjemo Amerike in Kanade. Številne pozavarovalne hiše v Evropi so zavrnile zavarovanje projekta zaradi specifičnih zavarovalniških zahtev za letenje v ameriškem in kanadskem zračnem prostoru. Šele dva dni pred odhodom se je odprla možnost zavarovanja, vendar z nenormalno visoko premijo 18.000 USD, ki bi jo bilo potrebno plačati takoj (lansko leto je bilo letalo Zenair CH 701, enake kategorije kot Sinus 912 zavarovano s premijo 1.800 USD).

Ker tega denarja v proračunu projekta nismo predvideli in zato zavarovalniške premije ni bilo mogoče pokriti, smo bili prisiljeni polet prestaviti na pomlad 2004.

Izziv za prihodnje leto ostaja enak, saj letos po nam znanih podatkih ni nihče poizkušal z izvedbo takšnega poleta, kar seveda kaže na zahtevnost organizacije in tovrstnega letenja.

Zahvaljujemo se vsem podjetjem, organizacijam in številnim posameznikom, ki so sodelovali pri organizaciji tega poleta in hkrati upamo, da bodo ostali z nami do zaključka poleta v prihodnjem letu.

Organizacijska ekipa
»Proti soncu«