Praznovanje Dneva Zemlje – vodne skrivnosti in varčevanje z vodo

  • 1

Tuš v sodelovanju z Agencijo Vodni agent, ob svetovnem dnevu zemlje, preko interaktivnih delavnic otroke osvešča o varovanju vodnih virov ter varčevanju z vodo. Preko delavnic s poskusi – ODKRIVANJE VODNIH SKRIVNOSTI Z VODNO AGENTKO, ki bodo ta petek in soboto potekale v Tuševem centru BTC Ljubljana, bodo otroci preverili fizikalne zakonitosti vode, se učili o življenju v vodi in z umivanjem rok preko merilcev pretoka vode spoznali, koliko vode preteče v zgolj minuti. Delavnice spoznavanja pomena najbolj pomembne tekočine našega življenja so dopolnitev tekmovanja o zmanjšanju porabe vode, v katerem Tuš kot ambasador vode namešča merilce vode v šole in vrtce po Sloveniji. Tekmovanje je del širšega mednarodnega projekta The Water Agent, ki poteka širom regije Alpe Donava Jadran. Ta vikend pa bo v Tuš centru BTC Ljubljana, skupaj s svetovalci panterjev projekta Energo go, potekal tudi svetovalni vikend o hrambi deževnice, čiščenju vode ter ponikovalnicah.

Na današnji Dan Zemlje v Tušu opozarjajo na pomen najbolj pomembne tekočine našega življenja – vode. Kot ambasador vode so se priključili projektu Agencije vodni agent, ki ta petek med 17. in 19. uro ter jutri med 10. in 12. uro, otroke osvešča o pomenu vode. Interaktivne delavnice pod naslovom ODKRIVANJE VODNIH SKRIVNOSTI Z VODNO AGENTKO bodo potekale v Tuševem centru v BTC-ju. Otroci bodo preko fizikalnih poskusov preverili, kaj v vodi plava in kaj ne, kaj se z vodo meša in kaj ne. Poskusi Prestrašeni poper (z dodatkom detergenta se vodi zmanjša površinska napetost), Zakaj ladja ne potone? (vpeljava Arhimedovega zakona), Zamašek na sredini kozarca, Sveča v vodi, Kapljica vode poveča črke in Kako se naredi čistilna naprava? bodo otrokom na zanimiv način približali omenjeno tekočino in jih hkrati spodbudili k varčevanju z vodo in skrbi za njeno čistost.

»Na prizorišču bodo otroci merili pretok vode z merilcem in si preko njega umivali roke. Tako bodo dobili občutek, koliko vode preteče v minuti oz. zgolj z umivanjem rok. Z vnosom podatka v aplikacijo ga bodo medsebojno primerjali, hkrati pa jih bodo naši predstavniki opozarjali na varovanje vodnih virov ter se z njimi pogovarjali o varčevanju z vodo,« je dodal Jože Cvetko predstavnik  projekta Vodni agent  iz Vodne agencije.

Ob otroških delavnicah se bodo v predstavile tudi bioloških čistilne naprave Zagožen, ki jo bo med drugim sestavljal 2.000-litrski zbiralnik za deževnico, čistilna naprava v prerezu, ponikovalno polje, vodomerni termo jašek in ostali elementi.

Vodne skrivnosti v Tušu so nadgradnja projekta tekmovanja o zmanjšanju porabe vode, v katerem je Tuš kot ambasador vode financiral nakup prvih 37 merilcev vode, ki jih organizator tekmovanja Agencija vodni agent namešča v šole in vrtce širom Slovenije. Prvi merilec so 23. marca, ob Svetovnem dnevu voda, simbolično namestili na pipo Hermanovega brloga v Celju in s tem odprli tekmovanje, ki je del mednarodnega projekta The Water Agent širom regije Alpe-Jadran-Donava. Sodelujoča šola ali vrtec preko merilca beleži porabljeno vodo, otroci jo vsak dan vpišejo v računalniško aplikacijo in primerjajo podatek med vsemi sodelujočimi v projektu, torej poleg slovenskih tudi med avstrijskimi, hrvaškimi, srbskimi in drugimi šolami ter vrtci v regiji.

< Nazaj

Ostale novice

  • 17

    V našo mrežo več kot 100 trgovin smo dodali povsem nov Tuš supermarket Lenart, ki je najsodobnejša trgovina Tuš. Kupce čaka izjemna ponudba svežih in slovenskih izdelkov, do okolja prijazen ambient in tehnološke rešitve ter enostaven dostop.

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka Špinača bio Ardo listi, 600 g (uporabno najmanj do konca 01/2024) zaradi prisotnosti bakterije Bacillus cereus.   Kupci lahko izdelek vrnete, kjer ste ga kupili in povrnili vam bomo kupnino.

  • Motokros akademija ”Sašo Kragelj” v Radizelu pripravlja  najbolj adrenalinski dogodek tega poletja. Radizelska proga, ki ji mnogi pravijo kraljica motokrosa, bo v nedeljo 29. 8. 2021 gostila najboljše slovenske motokrosiste, ki se bodo udeležili državnega prvenstva v motokrosu. Dogodek bo v vsakem vremenu. Več o dogodku. Udeležba dogodka je mogoča … Več