Praznovanje Dneva Zemlje – vodne skrivnosti in varčevanje z vodo

Tuš v sodelovanju z Agencijo Vodni agent, ob svetovnem dnevu zemlje, preko interaktivnih delavnic otroke osvešča o varovanju vodnih virov ter varčevanju z vodo. Preko delavnic s poskusi – ODKRIVANJE VODNIH SKRIVNOSTI Z VODNO AGENTKO, ki bodo ta petek in soboto potekale v Tuševem centru BTC Ljubljana, bodo otroci preverili fizikalne zakonitosti vode, se učili o življenju v vodi in z umivanjem rok preko merilcev pretoka vode spoznali, koliko vode preteče v zgolj minuti. Delavnice spoznavanja pomena najbolj pomembne tekočine našega življenja so dopolnitev tekmovanja o zmanjšanju porabe vode, v katerem Tuš kot ambasador vode namešča merilce vode v šole in vrtce po Sloveniji. Tekmovanje je del širšega mednarodnega projekta The Water Agent, ki poteka širom regije Alpe Donava Jadran. Ta vikend pa bo v Tuš centru BTC Ljubljana, skupaj s svetovalci panterjev projekta Energo go, potekal tudi svetovalni vikend o hrambi deževnice, čiščenju vode ter ponikovalnicah.

Na današnji Dan Zemlje v Tušu opozarjajo na pomen najbolj pomembne tekočine našega življenja – vode. Kot ambasador vode so se priključili projektu Agencije vodni agent, ki ta petek med 17. in 19. uro ter jutri med 10. in 12. uro, otroke osvešča o pomenu vode. Interaktivne delavnice pod naslovom ODKRIVANJE VODNIH SKRIVNOSTI Z VODNO AGENTKO bodo potekale v Tuševem centru v BTC-ju. Otroci bodo preko fizikalnih poskusov preverili, kaj v vodi plava in kaj ne, kaj se z vodo meša in kaj ne. Poskusi Prestrašeni poper (z dodatkom detergenta se vodi zmanjša površinska napetost), Zakaj ladja ne potone? (vpeljava Arhimedovega zakona), Zamašek na sredini kozarca, Sveča v vodi, Kapljica vode poveča črke in Kako se naredi čistilna naprava? bodo otrokom na zanimiv način približali omenjeno tekočino in jih hkrati spodbudili k varčevanju z vodo in skrbi za njeno čistost.

»Na prizorišču bodo otroci merili pretok vode z merilcem in si preko njega umivali roke. Tako bodo dobili občutek, koliko vode preteče v minuti oz. zgolj z umivanjem rok. Z vnosom podatka v aplikacijo ga bodo medsebojno primerjali, hkrati pa jih bodo naši predstavniki opozarjali na varovanje vodnih virov ter se z njimi pogovarjali o varčevanju z vodo,« je dodal Jože Cvetko predstavnik  projekta Vodni agent  iz Vodne agencije.

Ob otroških delavnicah se bodo v predstavile tudi bioloških čistilne naprave Zagožen, ki jo bo med drugim sestavljal 2.000-litrski zbiralnik za deževnico, čistilna naprava v prerezu, ponikovalno polje, vodomerni termo jašek in ostali elementi.

Vodne skrivnosti v Tušu so nadgradnja projekta tekmovanja o zmanjšanju porabe vode, v katerem je Tuš kot ambasador vode financiral nakup prvih 37 merilcev vode, ki jih organizator tekmovanja Agencija vodni agent namešča v šole in vrtce širom Slovenije. Prvi merilec so 23. marca, ob Svetovnem dnevu voda, simbolično namestili na pipo Hermanovega brloga v Celju in s tem odprli tekmovanje, ki je del mednarodnega projekta The Water Agent širom regije Alpe-Jadran-Donava. Sodelujoča šola ali vrtec preko merilca beleži porabljeno vodo, otroci jo vsak dan vpišejo v računalniško aplikacijo in primerjajo podatek med vsemi sodelujočimi v projektu, torej poleg slovenskih tudi med avstrijskimi, hrvaškimi, srbskimi in drugimi šolami ter vrtci v regiji.