Ozaveščanje o porabi vode preko paketov Vodni agent tudi v Osnovnih šolah širše Celjske regije

  • 9

V okviru projekta Vodni agent sta danes organizator Društvo Vodna agencija in ambasador vode podjetje Tuš predala 13 novih paketov merilcev vode Osnovni šoli Vitanje, Frankolovo in Šolskem centru Šentjur ter Osnovni šoli Toneta Pavčka Mirna Peč in Tržič. Skupno sta partnerja v letošnjem letu podelila že 37 merilcev vode. Ti bodo preko nameščenih števcev dnevno merili porabo vode, šole pa bodo svojo porabo primerjale z drugimi vrtci in osnovnimi šolami iz celotne Donavske regije. Preko projekta tako partnerja o porabi vode ter problematiki prekomerne uporabe te življenjske tekočine izobražujeta že naše najmlajše.

Voda je naša najpomembnejša tekočina in pomembno je, da z njo varčujemo. Kako in na kakšen način lahko že naše najlmajše izobražujemo o pomenu te tekočine organizator Društvo Vodna agencija in ambasador vode podjetje Tuš opozarjata v mednarodnem projektu VODNI AGENT DONAVSKE REGIJE, v katerem aktivno sodelujejo  Slovenija, Slovaška, Hrvaška, Srbija ter Bosna in Hercegovina. Pilotni projekti Vodnega agenta se v letošnjem letu izvajajo tudi na Slovaškem, v Makedoniji in Albaniji, pri projektu tako že več kot 130 sodelujočih šol svoje odgovorno ravnanje z vodo meri z dnevno porabo vode, ki se evidentira preko merilcev, nameščenih nad umivalniki. Podatke o porabi vode otroci pod nadzorom mentorjev dnevno vnašajo v aplikacijo ter se tako med seboj primerjajo.  S svojim ravnanjem otroci pozitivno vplivajo tudi  na ravnanje v družinskem okolju.

V celjskem Otroškem muzeju Hermanov brlog je bila današnja podelitev 13 novih paketov Osnovni šoli Vitanje, Frankolovo in Šolskem centru Šentjur druga v nizu letošnjih, ki skupno združuje 37 paketov, preko katerih porabo vode merijo tudi ljubljanske osnovne šole ter bolnišnični oddelki UKC Ljubljana. Hkrati je potekalo tudi regijsko srečanje koordinatorjev mednarodnega projekta v Hermanovem brlogu, ki so po podelitvi prisluhnili predavanju prof.dr. Mihaela Jožefa Tomana iz Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Otroci pa so po podelitvi ustvarjali na temo vode, prisluhnili Hermanu Lisjaku, ki je otroke popeljal skozi razstavo Herman Lisjak vódi po vôdi ter jim približal vodo skozi različne aspekte. Herman Lisjak je tako postal pravi vodni agent, ki otroke in odrasle ozavešča o varovanju okolja in vodnih virov ter pomenu varčevanja z vodo. Ob koncu jih je popeljal v umivalnico Herman Cicifuj, kjer so preko nameščenih treh vodnih merilnikov odčitali porabo ob vsakih umitih otroških rokah.

Prizadevanjem za širjenje pomena vode na naše življenje, naravo in okolje se je v letošnjem letu pridružil slovenski trgovec Tuš, ki je z nakupom 37 izobraževalnih paketov Vodni agent postal ambasador vode»zavedamo se problematike prekomerne porabe vode in odgovornosti vsakega od nas, da prispeva delež k ohranjanju vodnih virov. Zato smo ponosni, da sodelujmo pri tako odgovornem projektu, ki že naše najmlajše izobražuje o odgovornem ravnanju z vodo. Naše najbolj potrebne življenjske tekočine namreč ni na pretek in upamo, da bo pitna voda iz pipe, kot jo poznamo danes, na voljo tudi prihodnjim rodovom,« je ob tem povedal Gregor Štampohar, poslovni direktor Skupine Tuš.

 »Projektu Vodni agent se pridružuje novih 37 oddelkov Osnovnih šol po Sloveniji, za katere je slovenski trgovec Tuš zagotovil izobraževalne pakete in merilce vode, preko katerih otroci spremljajo direktno porabo vode pri umivanju rok. Tako odčitajo porabo in dobijo občutek, koliko vode preteče v minuti oz. zgolj za umivanje rok. Preko tega dobijo občutek za ohranitev vode že med enostavno in vsakodnevno aktivnostjo. Spomin na dnevno primerjavo številk in posledično odgovorno ravnanje z vodo pa jih bo zagotovo spremljal celo življenje,« je dodal Jože Cvetko, predstavnik Društva Vodna agencija.

< Nazaj

Ostale novice

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka Špinača bio Ardo listi, 600 g (uporabno najmanj do konca 01/2024) zaradi prisotnosti bakterije Bacillus cereus.   Kupci lahko izdelek vrnete, kjer ste ga kupili in povrnili vam bomo kupnino.

  • Motokros akademija ”Sašo Kragelj” v Radizelu pripravlja  najbolj adrenalinski dogodek tega poletja. Radizelska proga, ki ji mnogi pravijo kraljica motokrosa, bo v nedeljo 29. 8. 2021 gostila najboljše slovenske motokrosiste, ki se bodo udeležili državnega prvenstva v motokrosu. Dogodek bo v vsakem vremenu. Več o dogodku. Udeležba dogodka je mogoča … Več

  • 8

    Prisluhnil smo željam kupcev in prenovil izjemno priljubljen lokalni market, ki ponuja najsodobnejšo, priročno nakupovanje v trajnostno opremljenem ambientu z razširjeno ponudbo svežih izdelkov.