Odpravi Tušmobil TransAtlantik uspelo: prvi Slovenec z vesli premagal Atlantik

  • 5

Štiričlanska odprava Tušmobil TransAtlantik je po 45 dneh in 13-tih urah veslanja pristala na svojem cilju – karibskem otoku Barbadosu in tako uspešno zaključila veslaški podvig čez Atlantski ocean.

Štiričlanska odprava Tušmobil TransAtlantik je po 45 dneh in 13-tih urah veslanja pristala na svojem cilju – karibskem otoku Barbadosu in tako uspešno zaključila veslaški podvig čez Atlantski ocean. Vodja odprave Marin Medak je prvi Slovenec, ki se je lotil takšnega izziva, pa tudi najmlajši vodja vseh dosedanjih podobnih odprav. Poleg njega so se na 4.700 kilometrov dolgo pot podali še trije Britanci. Na pot so s Kanarskih otokov odrinili 12. januarja, v posebnem čolnu pa so potovali brez spremstva. Primorca Marina doma pričakujemo 6. marca, ko bo v Planetu Tuš Koper veliki sprejem.

Zgodovina veslanja čez Atlantik v smeri vzhod – zahod beleži 329 poizkusov, od tega jih je bilo 247 uspešnih, Slovenci pa smo k temu dodali novega. 4.700 kilometrov dolgo potovanje so junaki odprave Tušmobil TransAtlantik začeli v mestu Puerto de Mogán na otoku Gran Canaria 12. januarja, 27. februarja pa so pristali na karibskem otoku Barbados.

Marin Medak je tako prvi Slovenec, ki se je lotil takšnega izziva: »Da bom leta 2012 preveslal Atlantik, sem se odločil pred tremi leti. Že takrat se mi je ideja, da lahko s svojimi rokami in voljo premagaš takšno razdaljo in pogoje, zdela fascinantna,« je ob začetku poti pojasnil vodja odprave Tušmobil TransAtlantik Marin Medak, ki je najmlajši vodja dosedanjih odprav čez Atlantik. Poleg njega so se izziva lotili še trije športni navdušenci iz Velike Britanije – Simon Osborne, Steve Bowens in Alastair Humphreys. Nihče izmed članov ekipe sicer ni treniral veslanja.

Po izplutju so bili fizično odrezani od sveta, saj niso imeli spremstva. Edina vez s svetom je bil satelitski telefon, ki jim je pomagal, da je bila domača javnost vseskozi obveščena o dogodivščinah in poteku njihovega podviga. Psihični pritisk tako dolge izolacije in življenja na omejenem prostoru v nepredvidljivem morskem okolju jim je predstavljal velik izziv. Še večji napor je bilo vsakodnevnih 12 ur veslanja v intervalih 2 uri veslanja, 2 uri počivanja, 2 veslanja ter pomanjkanje spanca. Marina doma pričakujejo 6. marca, ko bo v Planetu Tuš Koper veliki sprejem.

Podrobnejše informacije o odpravi na www.transatlantik.si.

< Nazaj

Ostale novice

  • 6

    V Novi Gorici je vrata odprla že 43. Tuš drogerija. Kupcem na Goriškem prinaša pester izbor in kakovostno ponudbo izdelkov za vsakdanjo nego in zdrav način življenja, ki jih kupci Tuš drogerij po vsej Sloveniji že dobro poznajo. V na novo odprti poslovalnici smo v Tušu zaposlili 3 strokovno usposobljene … Več

  • V Tuš drogerijah se začenja dobrodelni projekt Drobne stvari lahko pustijo velike sledi. V njej bomo v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Viva podprli dobrodelni Vivin sklad, ki podpira izobraževanje žensk. Mnoge si namreč ne morejo privoščiti ustrezne izobrazbe in s tem ustvariti poti v lepše življenje. Dodelitev donacij bo … Več

  • 4

    V našo mrežo več kot 100 trgovin smo dodali povsem nov Tuš supermarket Lenart, ki je najsodobnejša trgovina Tuš. Kupce čaka izjemna ponudba svežih in slovenskih izdelkov, do okolja prijazen ambient in tehnološke rešitve ter enostaven dostop.