Odprava Tušmobil EIVIE danes v Nevadi začenja napad na nov svetovni rekord

  • 5

V Nevadi se danes začenja tekmovanje World Human Powered Speed Challange 2013, na katerem bo odprava Tušmobil EIVIE napadla svetovni hitrostni rekord z vozili na izključno človeški pogon S tehnološko dovršenim in aerodinamično izpopolnjenim ležečim kolesom Tušmobil EIVIE 4 bo skušal Damjan Zabovnik, vodja odprave in konstruktor vozila, preseči hitrost 133 km/h, kolikor trenutno znaša rekordni dosežek. Glede na uspešne priprave in odlične rezultate testiranj vozila, pri izdelavi katerega je s svojim izkušnjami na področju aerodinamike, računalniškega oblikovanja in hitrega prototipiranja sodeloval tudi razvojni oddelek Pipistrela, ter Damjanovo odlično telesno pripravljenost se Sloveniji ob ugodnih razmerah v začetku septembra očitno obeta še ena osvojena svetovna rekordna znamka.

Damjan Zabovnik, ljubiteljski fizik, izjemni športnik ter zaljubljenec v ležeča kolesa, se s konstrukcijo najhitrejših ležečih koles ukvarja že več kot deset let, v tam času pa je s svojimi vozili osvojil tudi več svetovnih hitrostnih rekordov. Tokrat bo na tekmovanju v Nevadi, ki izzivalcem ob primernih temperaturah in blagemu vetru s popolnoma ravno in gladko cesto ter ugodno gostoto zraka na nadmorski višini 1.400 m zagotavlja idealne razmere za doseganje največjih hitrosti, med 9. in 14. septembrom napadel hitrostni rekord na 200 m z letečim štartom na višini. V njegovi ekipi, ki je prejšnji teden zaključila še zadnje priprave in opravila tudi zaključna testiranja, so ob rezultatih, ki jih je na ovalni stezi v Nemčiji pokazal Tušmobil EIVIE 4, prepričani, da jim rekordni dosežek ne more uiti.

Pred odhodom odprave v ZDA je poleg finalnih nastavitev Tušmobil EIVIE 4 dobil tudi novo zunanjo podobo, saj se je iz prvotne črne barve prelevil v snežno belo in tako tudi simbolično izstopil iz teme, v kateri je Damjan Zabovnik pred konkurenti, ki so moč tekmeca dodobra spoznali že na preteklih tekmovanjih, skrival najnovejše tehnološke rešitve, ki odlikujejo že četrto generacijo Damjanovih vozil. Tudi Tušmobil EIVIE 4 osuplja z zelo nizko težo, izjemnimi aerodinamičnimi lastnosti ter ne le na prvi pogled, ampak tudi v primerjavi z vozili tekmecev neverjetno majhnostjo celotnega vozila, v katerem voznik vozi v nasprotni smeri vožnje.

Že 14. tekmovanje vozil na izključno človeški pogon, na katerem se bo po zadnjih podatkih pomerilo več kot 25 ekip z vsega sveta, med njimi pa bodo tudi znana imena iz hitrostnega kolesarstva, bo moč neposredno spremljati tudi na spletnem portalu Tušmobila ter spletni strani projekta www.eivie4.com, kjer bodo tudi tekoče poročali o počutju, pripravah in dnevnih dosežkih ekipe Tušmobil EIVIE in seveda tudi prvi obvestili o doseženi novi rekordni hitrostni znamki. Prvič bo slovenska ekipa stezo v Navadi preizkusila že danes v kvalifikacijah ob 7. uri zjutraj po lokalnem času, ob 6. uri zvečer po lokalnem času pa bo šlo že prvič tudi zares.

< Nazaj

Ostale novice

  • 6

    V Novi Gorici je vrata odprla že 43. Tuš drogerija. Kupcem na Goriškem prinaša pester izbor in kakovostno ponudbo izdelkov za vsakdanjo nego in zdrav način življenja, ki jih kupci Tuš drogerij po vsej Sloveniji že dobro poznajo. V na novo odprti poslovalnici smo v Tušu zaposlili 3 strokovno usposobljene … Več

  • V Tuš drogerijah se začenja dobrodelni projekt Drobne stvari lahko pustijo velike sledi. V njej bomo v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Viva podprli dobrodelni Vivin sklad, ki podpira izobraževanje žensk. Mnoge si namreč ne morejo privoščiti ustrezne izobrazbe in s tem ustvariti poti v lepše življenje. Dodelitev donacij bo … Več

  • 4

    V našo mrežo več kot 100 trgovin smo dodali povsem nov Tuš supermarket Lenart, ki je najsodobnejša trgovina Tuš. Kupce čaka izjemna ponudba svežih in slovenskih izdelkov, do okolja prijazen ambient in tehnološke rešitve ter enostaven dostop.