Najboljša mlada kuharja prihajata iz Zagorja in Ljubljane

Zaključilo se je že drugo od treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je danes potekalo na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica. Na njem je sodelovalo osemnajst dijakov iz devetih srednjih gostinskih šol iz vse Slovenije. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Matic Bergant iz Ljubljane in Nejc Roter iz Zagorja ter se tako kot tretji in četrti finalist uvrstila v zaključno tekmovanje, ki bo v Celju potekalo 16. aprila. S projektom Tuševa kuharska zvezda želijo partnerji projekta spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja, zaradi česar so na dogodek povabili tudi učence višjih razredov okoliških osnovnih šol.

Zaključilo se je že drugo od treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je danes potekalo na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica. Na njem je sodelovalo osemnajst dijakov iz devetih srednjih gostinskih šol iz vse Slovenije. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Matic Bergant iz Ljubljane in Nejc Roter iz Zagorja ter se tako kot tretji in četrti finalist uvrstila v zaključno tekmovanje, ki bo v Celju potekalo 16. aprila. S projektom Tuševa kuharska zvezda želijo partnerji projekta spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja, zaradi česar so na dogodek povabili tudi učence višjih razredov okoliških osnovnih šol.

Komisijo pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije sta najbolj prepričala Matic Bergant iz Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani, ki s pripravo praženih jeter s šampinjoni, nadevanega krompirja s slanino in sotirane zelenjave zasedel prvo mesto in Nejc Roter iz Srednje šole Zagorje, s pripravo tofuja s kuskusom iz belušev na zelenjavni posteljici na drugem mestu. Strokovna komisija je pri vsakem tekmovalcu ocenjevala okus in estetski izgled jedi, njeno sestavo, pripravljeno dokumentacijo in druge elemente. Zmagovalna menija pa bosta v naslednjih dneh na pokušino tudi v restavraciji Tuš.

Vsak tekmovalec pripravlja v predtekmovanju projekta Tuševa kuharska zvezda glavno jed s prilogo in dekoracijo za dve osebi. Razdeljeni so v tri skupine, znotraj katerih imajo enake, vnaprej pripravljene sestavine, iz katerih morajo izdelati svoje specialitete. Za nalogo imajo 90 minut časa, v katerem morajo poleg priprave in serviranja jedi poskrbeti tudi za pisanje recepture, pripravo delovnega mesta in pospravljanje delovnega prostora.

Matic Bergant in Nejc Roter sta se tako pridružila Simoni Maček iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica in Tomažu Privošniku iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki sta se v finale tekmovanja uvrstila že januarja v Celju. Zadnja dva finalista bo komisija, sestavljena iz kuharskih mojstrov, članov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, izbrala še na predtekmovanju marca v Ljubljani. Ideje šestih najboljših mladih kuharjev pa se bodo pomerile v finalu, ki bo v Celju 16. aprila.

Marjana Potočnik, ravnateljica Srednje gostinske in turistične šole Radovljica je ob zaključku predtekmovanja poudarila: ˝Mladih, ki se odločajo za poklic kuharja je v zadnjih letih vse manj, čeprav je poklic na trgu dela zelo iskan. Projekt Tuševa kuharska zvezda ga predstavlja kot privlačnega in zanimivega, kot poklic za ljudi z domišljijo in ambicijami.˝ Prav zato so bili na prvo letošnje predtekmovanje povabljeni tudi učenci višjih razredov okoliških osnovnih šol.

V projektu Tuševa kuharska zvezda sodelujejo dijaki srednjih šol za gostinstvo in turizem iz Celja, Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Radencev, Radovljice, Izole, Zagorja in Šempetra pri Goric. Cilj tekmovanja, ki ga v Tušu pripravljajo skupaj s partnerji, pa ni le spodbujanje zanimanja mladih za poklic kuharja, ampak odpiranje kariernih možnosti za mlade, nadarjene in inovativne kuharje, ki imajo tako možnost predstaviti se širši javnosti ter bodočim delodajalcem in kolegom iz stoke.

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • 18

    S prvim predtekmovajnem v pripravi regionalno obarvanih jedi se je v Izoli začelo šesto leto kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica.