Najboljša mlada kuharja prihajata iz Radovljice in Celja

Zaključilo se je prvo od treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je danes potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje. Na njem je sodelovalo sedemnajst dijakov iz devetih srednjih gostinskih šol iz vse Slovenije. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Simona Maček iz Radovljice in Tomaž Privošnik iz Celja ter se tako uvrstila v finale tekmovanja, ki bo potekalo 16. aprila. S projektom Tuševa kuharska zvezda želijo partnerji projekta spodbuditi zanimanje mladih za ta poklic, zaradi česar so na dogodek povabili tudi učence višjih razredov okoliških osnovnih šol in dijake pobratene Gostinske šole iz Beljaka.

Zaključilo se je prvo od treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je danes potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje. Na njem je sodelovalo sedemnajst dijakov iz devetih srednjih gostinskih šol iz vse Slovenije. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Simona Maček iz Radovljice in Tomaž Privošnik iz Celja ter se tako uvrstila v finale tekmovanja, ki bo potekalo 16. aprila. S projektom Tuševa kuharska zvezda želijo partnerji projekta spodbuditi zanimanje mladih za ta poklic, zaradi česar so na dogodek povabili tudi učence višjih razredov okoliških osnovnih šol in dijake pobratene Gostinske šole iz Beljaka.

Vsak tekmovalec pripravlja v predtekmovanju projekta Tuševa kuharska zvezda glavno jed s prilogo in dekoracijo za dve osebi. Razdeljeni so v tri skupine, znotraj katerih imajo enake, vnaprej pripravljene sestavine, iz katerih morajo izdelati svoje specialitete. Za nalogo imajo 90 minut časa, v katerem morajo poleg priprave in serviranja jedi poskrbeti tudi za pisanje recepture, pripravo delovnega mesta in pospravljanje delovnega prostora.

Strokovna komisija pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, član katere je letos tudi Elo Odobašič, vodja kulinarike iz Tuš gostinstva, je pri vsakem tekmovalcu ocenjevala okus in estetski izgled jedi, njeno sestavo, pripravljeno dokumentacijo in druge elemente. Komisijo sta najbolj prepričala Simona Maček iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, ki je s pripravo praženih jetrc s pire krompirjem in sortirano zelenjavo zasedla prvo mesto in Tomaž Privošnik iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, s pripravo rulade nadevane s krvavico, kozicami v smetanovi omaki, širokimi rezanci s korenčkom in kolerabo na drugem mestu. Zmagovalna menija pa bosta v naslednjih dneh na pokušino tudi v vseh restavracijah Tuš.

Po dva finalista bo komisija, sestavljena iz kuharskih mojstrov, članov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, izbrala še na predtekmovanjih februarja v Radovljici in marca v Ljubljani. Ideje šestih najboljših mladih kuharjev pa se bodo pomerile v finalu, ki bo 16. aprila.

S projektom Tuševa kuharska zvezda, v katerem sodelujejo dijaki srednjih šol za gostinstvo in turizem iz Celja, Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Radencev, Radovljice, Izole, Zagorja in Šempetra pri Goric, želijo v Tušu skupaj s partnerji spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in ob tem mlade, nadarjene in inovativne kuharje predstaviti širši javnosti ter bodočim delodajalcem in kolegom iz stoke. ˝Mladih, ki se odločajo za poklic kuharja je v zadnjih letih vse manj, čeprav je ta na trgu dela zelo iskan. Projekt Tuševa kuharska zvezda ga predstavlja kot privlačnega in zanimivega, kot poklic za ljudi z domišljijo in ambicijami,˝ je ob zaključku prvega predtekmovanja poudaril ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje Iztok Leskovar. Prav zato so bili na prvo letošnje predtekmovanje povabljeni tudi dijaki pobratene gostinske šole iz Beljaka in učenci višjih razredov okoliških osnovnih šol.

< Nazaj

Ostale novice

  • 1

    V Tušu drugo leto zapored na prvi šolski dan obdarujemo prvošolce na vseh slovenskih osnovnih šolah. Z vrečkami za športne copate želimo vzpodbuditi pomen gibanja, ki ga otrokom zaradi neaktivnega preživljanja prostega časa danes pogosto primanjkuje.

  • 26

    Z dobrodelnim projektom Pričarajmo nasmeh smo letos ponovno polepšali poletne počitnice 500 otrokom iz različnih koncev Slovenije. Na Debelem rtiču bodo otroci spoznavali nove prijatelje, uživali v kopanju in družabnih igrah, se ukvarjali s športom in izražali svojo kreativnost. Prva skupina otrok, ki prav v teh dneh letuje tam, je … Več

  • 9

    Tuš supermarket Planet Tuš Novo mesto je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo … Več