Najboljša mlada kuharja iz Celja in Ljubljane

Zaključilo se je prvo predtekmovanje najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju.

Najboljša mlada kuharja iz Celja in Ljubljane Zaključilo se je prvo predtekmovanje najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju. Na prvem od treh predtekmovanj je sodelovalo dvanajst dijakov iz šestih srednjih gostinskih šol iz vse Slovenije. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Marko Magajne iz Celja in Gregor Rode iz Ljubljane ter se tako uvrstila v finale tekmovanja, ki bo potekalo 12. maja. S projektom Tuševa kuharska zvezda želijo partnerji projekta spodbuditi zanimanje mladih za ta poklic, zaradi česar so na dogodek povabili tudi učence višjih razredov okoliških osnovnih šol. Prišlo jih je več kot 200.

Vsak tekmovalec pripravlja v predtekmovanju projekta Tuševa kuharska zvezda glavno jed s prilogo in dekoracijo za dve osebi. Razdeljeni so bili v dve skupini, znotraj katere so imeli enake, vnaprej pripravljene sestavine, iz katerih so morali izdelati svoje specialitete. Za nalogo so imeli 90 minut časa, v katerem so morali poleg priprave in serviranja jedi poskrbeti tudi za pisanje recepture, pripravo delovnega mesta in pospravljanje delovnega prostora.

Najboljša mlada kuharja iz Celja in Ljubljane Strokovna komisija pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, je pri vsakem tekmovalcu ocenjevala okus in estetski izgled jedi, njeno sestavo, pripravljeno dokumentacijo in druge elemente. Komisijo sta najbolj prepričala Marko Magajne iz Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Celja, ki je pripravil piščančjo rulado z jajčno omleto in zelenjavno rižoto v koromačevi skorjici ter Gregor Rode iz Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Ljubljane s pripravo svinjskega medaljončka na posteljici iz širokih rezancev z brokolijevimi in mandljevimi žličniki.

Po dva finalista bo komisija, sestavljena iz kuharskih mojstrov, članov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, izbrala še na predtekmovanjih marca v Ljubljani in aprila v Radovljici. Ideje šestih najboljših mladih kuharjev pa se bodo pomerile v finalu, ki bo 12. maja potekalo na eni izmed najbolj uglednih gostinskih lokacij v Sloveniji.

S projektom Tuševa kuharska zvezda, v katerem sodelujejo dijaki srednjih šol za gostinstvo in turizem iz Celja, Ljubljane, Radovljice, Radencev, Izole in Novega mesta, želimo v Tušu skupaj s partnerji spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in ob tem mlade, nadarjene in inovativne kuharje predstaviti širši javnosti ter bodočim delodajalcem in kolegom iz stoke. ˝Mladih, ki se odločajo za poklic kuharja je v zadnjih letih vse manj, čeprav je ta na trgu dela zelo iskan. Projekt Tuševa kuharska zvezda ga predstavlja kot privlačnega in zanimivega, kot poklic za ljudi z domišljijo in ambicijami,˝ je ob zaključku prvega predtekmovanja poudaril ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Iztok Leskovar. Na dogodek so organizatorji povabili tudi učence višjih razredov okoliških osnovnih šol, ki so se odzvali v zelo velikem številu, dogodek si je namreč ogledalo preko 200 osnovnošolcev iz Celja in okolice.

< Nazaj

Ostale novice

  • 12

    Tuš market Metka v Kamniku je po obsežni prenovi ponovno odprl svoja vrata. V Tušu smo s prenovo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja osvežili vseh oddelke, poskrbeli za energetsko varčno zamenjavo opreme ter v celoti optimizirali nakupno pot.

  • Vrata je odprl povsem prenovljeni Tuš market Domžale Rača. Nova, do okolja prijazna vgrajena tehnologija in prenovljena nakupna pot bo kupcem omogočala učinkovito nakupovanje. Ob prenovi še posebej izstopa ponudba sveže pripravljenih jedi, sadja in zelenjave, delikates in sveže pečenih pekovskih izdelkov.

  • 6

    V Novi Gorici je vrata odprla že 43. Tuš drogerija. Kupcem na Goriškem prinaša pester izbor in kakovostno ponudbo izdelkov za vsakdanjo nego in zdrav način življenja, ki jih kupci Tuš drogerij po vsej Sloveniji že dobro poznajo. V na novo odprti poslovalnici smo v Tušu zaposlili 3 strokovno usposobljene … Več