Manuel iz Izole in Luka iz Ljubljane zadnja finalista tekmovanja mladih kuharjev

Na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica je danes potekalo zadnje izmed treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Manuel Majerič iz Srednje gostinske in turistične šole v Izoli ter Luka Erjavec iz Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Kot zadnja sta se tako uvrstila med šest najboljših mladih kuharjev, ki se bodo za naziv Tuševa kuharska zvezda 12. maja pomerili v finalu. Cilj projekta Tuševa kuharska zvezda je spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in dvigniti ugled temu, na trgu dela zelo iskanemu poklicu.

Strokovno komisijo pod vodstvom predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaža Vozlja sta najbolj prepričala Manuel Majerič iz Srednje gostinske in turistične šole v Izoli, ki je pripravil biftek z balzamičnim kisom, krompirjevimi hlebčki in rdečo peso ter Luka Erjavec iz Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani s pripravo govejih medaljončkov na zelenjavni posteljici s pesino omako. Pri vsakem tekmovalcu je komisija ocenjevala okus in estetski izgled jedi, njeno sestavo, pripravljeno dokumentacijo in druge elemente.

Vsak tekmovalec je pripravljal v predtekmovanju projekta Tuševa kuharska zvezda glavno jed za dve osebi s prilogo in dekoracijo. Mladi kuharji so bili razdeljeni v dve skupini, znotraj katerih so imeli enake sestavine, iz katerih so morali izdelati svoje specialitete. Za nalogo so imeli 95 minut časa, v katerem so morali poleg priprave in serviranja jedi poskrbeti tudi za pisanje recepture, pripravo delovnega mesta in pospravljanje delovnega prostora.

S projektom Tuševa kuharska zvezda, v katerem sodelujejo dijaki srednjih šol za gostinstvo in turizem iz Celja, Ljubljane, Radovljice, Radencev, Izole in Novega mesta, želijo v Tušu, pobudniku in organizatorju projekta, skupaj s partnerji spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in ob tem mlade, nadarjene in inovativne kuharje predstaviti širši javnosti ter bodočim delodajalcem in kolegom iz stoke. Ravnateljica Srednje gostinske in turistične šole Radovljica Marjana Potočnik, je vesela, da njihova šola gosti predtekmovanje mladih kuharjev: ˝Projekt Tuševa kuharska zvezda je odlična priložnost, da se najboljši mladi kuharji predstavijo javnosti, potencialnim delodajalcem in svojim vrstnikom. Obenem pa je priložnost, za predstavitev tega zelo zanimivega in dinamičnega poklica mladim, ki se za kuharski poklic še odločajo.˝ Ker želijo poklic predstaviti tudi osnovnošolcem, so organizatorji na tekmovanje povabili tudi dijake zaključnih razredov okoliških osnovnih šol, ki so čare in razburljivosti kuharskega poklica spoznavali kot gledalci tekmovanja.

Šest finalistov, Marko Magajne iz Celja, Gregor Rode iz Ljubljane, Simona Maček iz Radovljice, Ksenija Maučec iz Radencev, Manuel Majerič iz Izole in Luka Erjavec iz Ljubljane se bodo v finalu pomerili 12. maja. Le eden od njih pa si bo prislužil laskavi naziv Tuševa kuharska zvezda 2010.