Finalno tekmovanje za najboljšega mladega kuharja v sredo v Kopru

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev se bo na terasi Planeta Tuš Koper odvil v sredo, 12. maja. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se bo v simultanem kuhanju, ki se bo odvijalo neposredno pred očmi povabljenih, pomerilo šest finalistov – Manuel iz Izole, Marko iz Celja, Gregor in Luka iz Ljubljane, Simona iz Radovljice in Ksenija iz Radencev. Le eden od šestih pa si bo prislužil laskavi naziv Tuševa kuharska zvezda 2010. Projekt v Tušu organizirajo skupaj s partnerji, z njim želijo spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in dvigniti ugled temu, na trgu dela iskanemu poklicu.

Na zunanji terasi Planeta Tuš Koper bo finalno tekmovanje mladih in obetavnih kuharjev srednješolcev potekalo 12. maja s pričetkom ob 10. uri. V šestih kuhinjah bodo na finalnem dogodku simultano, pred očmi povabljenih, nastajale kulinarične mojstrovine, kot so jih mladi in nadarjeni kuharji že pripravili na predtekmovanjih. Šest finalistov je namreč strokovna komisija, sestavljena iz članov Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, že izbrala na treh kuharskih predtekmovanjih, ki so potekala na Srednjih šolah za gostinstvo in turizem – januarja v Celju, marca v Ljubljani in aprila v Radovljici.

Najboljše in najizvirnejše jedi so takrat pripravili Marko Magajne iz Celja, Gregor Rode iz Ljubljane, Simona Maček iz Radovljice, Ksenija Maučec iz Radencev, Manuel Majerič iz Izole in Luka Erjavec iz Ljubljane ter se tako uvrstili v finale tekmovanja. Žirijo so prepričali z mojstrovinami, kot sta Piščančja rulada z jajčno omleto in zelenjavno rižoto v koromačevi skorjici in Ribji ples s penečo omako ob dušeni piri z rdečo in zeleno papriko ter korenčkovim ragujem z zeleno v sirovi košarici.

Projekt Tuševa kuharska zvezda je namenjen učencem srednjih šol za gostinstvo in turizem, ker želijo poklic predstaviti tudi osnovnošolcem, pa so na tekmovanje vabljeni tudi učenci zaključnih razredov okoliških osnovnih šol, ki čare in razburljivost kuharskega poklica spoznavajo kot gledalci tekmovanja. Leonida Pevec iz Tuša, vodja projekta, je predstavila strateški pomen akcije: ˝V Tušu se tako v okviru naših dejavnosti kot tudi preko potreb naših poslovnih partnerjev, gostincev, srečujemo z naraščajočo težavo pri zaposlovanju kakovostnega gostinskega kadra, predvsem odličnih kuharjev. V našem podjetju smo se zato odločili za organizacijo projekta, s katerim želimo dvigniti ugled tega ustvarjalnega poklica in s tem več mladih usmeriti v ta, s strani delodajalcev, zelo iskan poklic.˝

Kot strokovni partner in člani komisije tekmovanja so projekt podprli v Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, medijski partner je strokovna revija Pet zvezdic. Projektu pa so se pridružila tudi podjetja Agragold, Bolton Adriatic, Gea, Henkel, Kotany, Ljubljanske mlekarne, Opoj, Podravka in Pivovarna Union.