Festival pohodništva v Planetu Tuš Koper

  • 1

Po tem, ko je ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava v Planet Tuš Koper pripotovala razstava »Ta pleh ima dušo!«, bo koprsko zabavno-nakupovalno središče ponovno oživelo v duhu pohodništva. To soboto, 11. julija, se ob 10. uri pričenja Festival pohodništva, ki bo Obalo s pestrim programom še dodatno povezal z gorskimi vrhovi in svetom neokrnjene narave, v katerega je vpet tudi mogočni očak, Triglav.

V okviru Festivala pohodništva se bodo odvijale različne zanimive predstavitve, med drugimi predstavitev pohodništva in gorskega kolesarstva s strani MDO primorsko-notranjskih planinskih društev s predsednico Maruško Lenarčič. Ta je namreč prepričana, da planinstvo ponuja številne edinstvene izkušnje, ki jih je vsekakor vredno izkusiti: »Planinska društva ne nudijo zgolj izletov v gore, izobraževanja in gospodarjenje s kočami, pač pa mnogo več. Svoje člane učimo etike, varovanje narave in okolje, spodbujamo pa tudi dejavnosti kot so gorsko kolesarjenje, turno smučanje in še kaj. Gore nudijo številne užitke, ki jih posamezniki lahko odkrijejo le v prvi osebi, zato bo tudi festival odlična priložnost za prenašanje sporočila o ljubezen do slovenskih gora ter spoštovanju ohranjanje kulturne in naravne dediščine kot je Aljažev stolp.«

Sledila bo tudi predstavitev Obalnega Planinskega društva, kjer bo predsednik Aldo Zubin predstavil priložnosti planinskega udejstvovanja in obiskovalcem delil številne strokovne nasvete, ki bodo zagotovo koristni ob naslednjem obisku lokalnega visokogorja. Zagotovo bo zanimiva tudi predstavitev Planinskega društva Sežana, saj predsednica društva Vanda Femc v festivalu vidi odlično priložnost za približevanje pohodništva ljudem, ki se še niso uspeli zaljubiti v številne užitke in začarane razglede, ki jih ponujata pohodništvo in alpinizem.

Obiskovalci bodo ob tej priložnosti lahko prelistali in kupili tudi zanimivo planinsko literaturo Založbe Planinske zveze Slovenije in knjigarne Libris. Za navdušene pohodnike pa bodo na voljo tudi različni zanimivi vodniki in specializirani zemljevidi, ki bodo usmerjali številne nove pohodniške dogodivščine.

Poskrbljeno bo tudi za najmlajše, ki bodo uživali v razgibani otroški delavnici Varno v gore. Skupaj z izkušenimi pohodniki bodo tako spoznavali planinsko opremo in risali markacije, ki jih bodo varno popeljale do končnega vrha.

V času Festivala pohodništva se bodo obiskovalci lahko »povzpeli« tudi do kopije Aljaževega stolpa, ki bo v Planetu Tuš Koper na ogled še vse do 6. avgusta 2015. Razstavni eksponat je namreč v Koper pripotoval v sklopu razstave »Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo«, ki obeležuje 120. obletnico postavitve stolpa na vrhu Triglava. Razstava teži k približevanju tega pomembnega nacionalnega simbola različnim generacijam, avgusta pa se zaključuje prav na začetku slovenske planinske poti oziroma transverzale, ki se vije vse od Obale, točneje Ankarana, pa do Maribora. In to pot je uspešno prepotovala tudi razstava o Aljaževem stolpu, ki je letos obiskal Kranj, Celje, Maribor, Ljubljano, zdaj pa se je ustavila v Kopru.

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • 18

    S prvim predtekmovajnem v pripravi regionalno obarvanih jedi se je v Izoli začelo šesto leto kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica.