Engrotuš sprožil postopke za ugotovitev protipravnosti dejanj Urada RS za varstvo konkurence

Urad RS za varstvo konkurence je zasegel vso elektronsko dokumentacijo več zaposlenih v družbi Engrotuš brez odredbe sodišča in grobo posegel v njihove temeljne človekove pravice brez zakonite podlage …

Urad RS za varstvo konkurence je zasegel vso elektronsko dokumentacijo več zaposlenih v družbi Engrotuš brez odredbe sodišča in grobo posegel v njihove temeljne človekove pravice brez zakonite podlage in s kršitvijo Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Zaradi vdora sodelavcev Urada RS za varstvo konkurence v spremstvu policije v poslovne prostore družbe Engrotuš prejšnji ponedeljek se je uprava podjetja odločila, da bo pravico razpolaganja s protipravno zaseženo komunikacijo dala preveriti še pravosodnim in upravnim organom. Ob prisilnem zasegu, ki ga je Urad RS za varstvo konkurence izvedel prejšnji ponedeljek, so zasegli tudi povsem zasebne podatke zaposlenih v družbi Engrotuš in vso elektronsko pošto.

Engrotuš je tako včeraj vložil predlog za izdajo ureditvene odločbe Informacijski pooblaščenki, tožbo zaradi posega v temeljne človekove pravice na Upravno sodišče RS in zahteval izdajo začasne odredbe, da se odvrne nastanek nepopravljive škode, ter zahteval od Urada RS za varstvo konkurence, da protipravno pridobljene dokaze izloči iz postopka. Po mnenju vodstva družbe Engrotuš je namreč nedopustno, da so sodelavci Urada RS za varstvo konkurence na sedežu družbe pečatili računalnike, posegali v elektronsko komuniciranje družbe z okoljem in zasegli celotno vsebino računalnikov, vključno z arhivom korespondence v elektronski obliki. Za takšen poseg bi namreč ustrezni državni ali drugi represivni organi potrebovali vsaj odredbo sodišča.

Ravnanje Urada RS za varstvo konkurence je protipravno, nima podlage v zakonu ali v odredbi sodišča, ki je edino, ki lahko ob zakonski podlagi dopusti posege v temeljne človekove pravice, in ga kot tako sankcionira tako domače pravo kot predpisi EU in Evropska konvencija o človekovih pravicah.

V družbi Engrotuš ne dvomijo, da bodo vsi postopki razrešeni tako, da bo potrjeno njihovo dosedanje zakonito delovanje in da se bodo v prihodnje spet lahko v celoti posvetili upravljanju svojih poslovnih funkcij.

< Nazaj

Ostale novice

  • V Tušu se zavedamo velike izpostavljenosti zdravstvenih delavcev v času epidemije COVID. V zahvalo za njihov trud, čas in požrtvovalnost v težkih pogojih dela smo darovali pakete z dobrotami Tuš izdelkov.

  • 15

    V Tušu ponosno stopamo v 18. leto dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh. Letos bomo morske počitnice ob pomoči partnerjev in kupcev omogočili 250 otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. Otroci bodo v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču preživeli teden dni, poln brezskrbnih morskih radostih, … Več

  • 11

    V Tušu smo skladno s sodobnimi trendi nakupovanja v Petrovčah odprli nov market. Prebivalcem v Savinjski dolini je zdaj čisto blizu doma na voljo market za priročne, vsakodnevne nakupe, kjer najdejo vse za dom in gospodinjstvo.