Engrotuš sprožil postopke za ugotovitev protipravnosti dejanj Urada RS za varstvo konkurence

Urad RS za varstvo konkurence je zasegel vso elektronsko dokumentacijo več zaposlenih v družbi Engrotuš brez odredbe sodišča in grobo posegel v njihove temeljne človekove pravice brez zakonite podlage …

Urad RS za varstvo konkurence je zasegel vso elektronsko dokumentacijo več zaposlenih v družbi Engrotuš brez odredbe sodišča in grobo posegel v njihove temeljne človekove pravice brez zakonite podlage in s kršitvijo Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Zaradi vdora sodelavcev Urada RS za varstvo konkurence v spremstvu policije v poslovne prostore družbe Engrotuš prejšnji ponedeljek se je uprava podjetja odločila, da bo pravico razpolaganja s protipravno zaseženo komunikacijo dala preveriti še pravosodnim in upravnim organom. Ob prisilnem zasegu, ki ga je Urad RS za varstvo konkurence izvedel prejšnji ponedeljek, so zasegli tudi povsem zasebne podatke zaposlenih v družbi Engrotuš in vso elektronsko pošto.

Engrotuš je tako včeraj vložil predlog za izdajo ureditvene odločbe Informacijski pooblaščenki, tožbo zaradi posega v temeljne človekove pravice na Upravno sodišče RS in zahteval izdajo začasne odredbe, da se odvrne nastanek nepopravljive škode, ter zahteval od Urada RS za varstvo konkurence, da protipravno pridobljene dokaze izloči iz postopka. Po mnenju vodstva družbe Engrotuš je namreč nedopustno, da so sodelavci Urada RS za varstvo konkurence na sedežu družbe pečatili računalnike, posegali v elektronsko komuniciranje družbe z okoljem in zasegli celotno vsebino računalnikov, vključno z arhivom korespondence v elektronski obliki. Za takšen poseg bi namreč ustrezni državni ali drugi represivni organi potrebovali vsaj odredbo sodišča.

Ravnanje Urada RS za varstvo konkurence je protipravno, nima podlage v zakonu ali v odredbi sodišča, ki je edino, ki lahko ob zakonski podlagi dopusti posege v temeljne človekove pravice, in ga kot tako sankcionira tako domače pravo kot predpisi EU in Evropska konvencija o človekovih pravicah.

V družbi Engrotuš ne dvomijo, da bodo vsi postopki razrešeni tako, da bo potrjeno njihovo dosedanje zakonito delovanje in da se bodo v prihodnje spet lahko v celoti posvetili upravljanju svojih poslovnih funkcij.

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • Cenjene kupce obveščamo, da bo Tuš supermarket Ljubljana BTC od 7. 3. do predvidoma 10. 4. 2020 zaprt zaradi prenove.   O odprtju prenovljene, še boljše poslovalnice z optimalno nakupno potjo vas bomo pravočasno obvestili.