Edinstven nizkoenergijski projekt v Sloveniji – Tuš Supermarket Selnica ob Dravi

Tuš nepremičnine so začele z izgradnjo edinstvenega, kar 3,5 mio EUR vrednega nizkoenergijskega poslovnega objekta v Selnici pri Dravi, kjer bo v decembru vrata odprl nov Tušev supermarket.

Edinstven nizkoenergijski projekt v Sloveniji - Tuš Supermarket Selnica ob Dravi Tuš nepremičnine so začele z izgradnjo edinstvenega, kar 3,5 mio EUR vrednega nizkoenergijskega poslovnega objekta v Selnici pri Dravi, kjer bo v decembru vrata odprl nov Tušev supermarket. V novem objektu bomo z načrtovanimi ukrepi izpuste CO2 v ozračje zmanjšali za 56 odstotkov. Iz obnovljivih virov bomo s solarnimi moduli proizvajali električno energijo, ki bi zadostovala letni porabi 17 gospodinjstev. Poraba energije bo samo pri razsvetljavi manjša za 30 odstotkov. V objektu za ogrevanje ne bomo uporabljali fosilnih goriv in tako v ozračje ne bomo izpuščali negativnih produktov zgorevanja. Odpadne vode objekta bodo speljane v lastno čistilno napravo, komunalne odpadke pa bomo ločevali in jih vračali v reciklažo oz. v ponovni proces proizvodnje embalaže.

Gre za edinstven primer uporabe novih okolju prijaznih rešitev, materialov in tehnologij v Sloveniji ter enega redkih takšnih v Evropi, ki bo od sedaj naprej služil kot model za vse nadaljnje Tuševe investicije. Odlična toplotna izolacija ter dvojna zasteklitev z minimalno toplotno prehodnostjo in dodatno sončno zaščito sta osnova doseganja ugodnih energetskih karakteristik objekta z neto površino 1700 m2. Pri zasnovi nizkoenergijske novogradnje pa smo v Tuš nepremičninah zasnovali še dodatne rešitve, ki zagotavljajo konstantno energijsko učinkovitost in koriščenje obnovljivih virov energije.

Dovajanje toplote je v največjem delu načrtovano s pomočjo dovoda ustrezno ogrevanega zraka. Vračanje toplote je predvideno z rekuperacijo v klimatu, del odpadne toplote klimata se bo nato uporabljal za dogrevanje zraka in zadostuje za skoraj polovico celotnih potreb objekta. Največji del toplotne energije se bo zagotavljal iz odpadne toplote hladilnih naprav, ki bo s pomočjo sekundarnega vira, toplotne črpalke, ogrevala celoten objekt. Sistem generirano energijo akumulira v hranilnike toplote, kar omogoča kasnejšo uporabo toplote v času večjih potreb.

Na ravni strehi objekta bomo v Tuš nepremičninah vgradili fotovoltaični sistem, ki bo omogočal avtonomno napajanje objekta z električno energijo, saj bo na leto generiral kar 60,7 MWh električne energije. Odpadne vode objekta bodo speljane v lastno čistilno napravo, ki bo močno zmanjšala emisije v tla in podtalje ter tako minimalizirala obremenitev okolja. Poraba energije bo močno zmanjšana tudi pri razsvetljavi, saj bo optimirana glede na potrebe in razpoložljivost zunanje svetlobe, kjer je mogoče, pa bo uporabljena LED tehnika. V objektu bodo tudi svetlobne kupole, ki bodo v notranjost objekta prepuščale zunanjo svetlobo.

Objekt v Selnici pri Dravi je nadgradnja vrste ekološko varčnih in nizkoenergijskih objektov Tuš nepremičnin. Napredna ekološka tehnologija, ekološki materiali in okolju prijazna arhitekturna zasnova so namreč smernice, ki jim v Tušu sledimo pri izgradnji vseh svojih trgovskih objektov. Za objekt Planet Tuš v Celju pa smo leta 2003 že prejeli Priznanje za energetsko učinkovit projekt.

< Nazaj

Ostale novice

  • 86

    Danes je vrata odprl popolnoma prenovljen Tuš supermarket Lucija z nakupovalno potjo po meri kupca in ambientom, ki je prilagojen sodobnemu načinu nakupovanja.V prenovljeni poslovalnici je na voljo še več pripravljenih jedi iz toploteke ter širok izbor pripravljene hrane za malico in za na pot, kupce pa presenečamo tudi z … Več

  • 66

    Tuš market Radovljica, ki je doslej deloval kot franšizna trgovina, smo včeraj odprli v osveženi podobi. Celovita prenova vključno z energetskimi izboljšavami je načrtovana v prvi polovici prihodnjega leta, delno prenovljen market v središču Radovljice pa že sedaj prinaša optimizirano nakupovalno pot, ki omogoča hitre in učinkovite nakupe. Kupci lahko- … Več

  • Od 19. 10. 2022 do 17. 1. 2023 z nakupi v Tušu zbirajte točke zvestobe in pridobite do 60 % popusta na izdelke iz linije Dormeo® Charming. Za vsakih 10 € nakupa prejmete eno točko zvestobe kot nalepko za zbiranje na zbirnem kartončku v info letaku in v digitalni obliki, … Več