Do Aljaževega stolpa letos tudi v natikačih

  • 3

Razstava »Aljažev stolp-Ta pleh ima dušo, v kateri osrednje mesto zaseda replika Aljaževega stolpa v naravni velikosti, je pripotovala v Koper. V letu, v katerem obeležujemo 120. obletnico postavitve stolpa na vrhu Triglava, so namreč v Tušu poskrbeli, da ta nacionalni simbol in njegovo zgodbo približajo vsem generacijam. Prebivalcem, pa tudi obiskovalcem Obale, bo razstava v Planetu Tuš Koper na ogled vse do 6. avgusta 2015.

Ob otvoritvi razstave pa so pred kopijo Aljaževega stolpa svoje aktivnosti in načrte predstavili tudi predstavniki lokalnih planinskih društev, ki v letošnjem letu slavijo tudi 20. jubilej obalnega  kolesarskega odseka.

Letos praznujemo 120. obletnico postavitve Aljaževega stolpa, ki jo v Tušu obeležujejo s potujočo razstavo o Aljaževem stolpu – »Ta pleh ima dušo!«. Poučno predstavitev zgodbe o postavitvi stolpa in njegovo povezanost z zgodovino slovenskega naroda, ki je nastala pod okriljem Narodnega muzeja Slovenije, želijo tako približati vsem generacijam. S postavitvijo  in tudi tistim posameznikom, ki običajno ne zahajajo v muzeje. S tem želijo spodbujati zanimanje za nacionalne vrednote in tradicijo ter okrepiti pomen tega simbola slovenstva, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

»Aljažev stolp je pred dobrim stoletjem predstavljal utelešenje narodne zavesti Slovencev. Danes ga sicer poznamo kot pomemben simbol, krajinski motiv, a pri tem pogosto pozabljamo na njegovo zgodbo, ki je edinstvena v Alpah in verjetno tudi v svetu,« je ob odprtju razstave izpostavil mag. Gorazd Lemajič, soavtor razstave in vodja Oddelka za konserviranje in restavriranje v Narodnem muzeju.

»Letos je razstava z osrednjim eksponatom, kopijo Aljaževega stolpa v naravni velikosti, prepotovala velik del Slovenije in se dotaknila mnogih ljudi. Med njimi so tudi tisti, ki običajno ne zahajajo v muzeje, zato pozdravljamo pobudo Tuša. Zgodba o Aljaževem stolpu je zgodba vseh nas, zato je prav, da živi naprej, v srcih prihodnjih generacij. Veseli nas, da ob tokratnem – zadnjem postanku nagovarja tudi Primorce in Primorke, pri katerih je narodna zavest še posebej živa,« je ob otvoritvi razstave v Kopru izpostavila direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik.

 

Primorska in obalna društva v letu jubileja Aljaževega stolpa s številnimi aktivnostmi

»Čeprav živimo daleč od gora, ali pa morda prav zato, smo obalni planinci veliki ljubitelji gorskega sveta in ga pogosto obiskujemo. Ob jasnem vremenu lahko nad modrino zaliva v daljavi ugledamo mogočno goro, očaka Triglava. Ne moremo pa s prostim očesom razločiti ponosnega »starca« Aljaževega stolpa, ki na njegovem vrhu že 120 let kljubuje vsem vremenskim in človeškim ujmam. Zato smo še posebej veseli, da si ga bomo, čeprav v obliki odlično izvedene replike, na razstavi lahko ogledali sredi mesta in celo stopili vanj. Morda se bo ob tem komu porodila želja za obisk gora ali celo ogled originala na vrhu naše najvišje gore, simbolu slovenstva.« je dodal Aldo Zubin, predsednik obalnega Planinskega društva Koper

»Tradicionalne dejavnosti Planinskih društev niso samo izleti in pohodi v gore, alpinizem, izobraževanje, gospodarjenje s kočami, varovanje narave in okolja, ampak tudi kolesarjenje, turno smučanje in še kaj.  Prav vse člane, ne glede na dejavnost, pa povezujejo skupne etične vrednote, ki so se izoblikovale v dolgoletnem razvoju slovenskega planinstva: prostovoljno delo, solidarnost, varstvo narave in okolja, medsebojno spoštovanje in tovarištvo. Tudi na Primorskem je planinstvo del kulturne dediščine in pomemben del tradicije ter utrjevanja slovenstva. Vsem, ki se trudimo prenašati ljubezen do slovenskih gora so Jakob Aljaž in njegova zapuščina vzor pri delu. Prav zato smo še posebej veseli, da je projekt razstave Aljaževega stolpa uresničen tudi v Kopru.« je zaključila gospa Maruška Lenarčič, predsednica Meddruštvenega odbora primorsko-notranjskih planinskih društev.

Potujoča razstava z močno družbeno odgovorno noto

Slovenska planinska pot oziroma transverzala, se vije vse od Obale, točneje Ankarana, pa do Maribora. In to pot je uspešno prepotovala tudi razstava o Aljaževem stolpu, ki je letos obiskal Kranj, Celje, Maribor, Ljubljano, zdaj pa se je ustavila v Kopru.

»Poleg približevanja naravne in kulturne dediščine slehernemu posamezniku v Tušu ves čas, vse od aprila, skrbimo tudi za njeno ohranitev. Skupaj s Planinsko zvezo Slovenije smo ustanovili sklad, ki je namenjen ohranitvi Aljaževega stolpa in vzdrževanju planinskih poti do njega. V ta namen bomo vse do konca oktobra prispevali del nakupov od izbranih, posebej označenih izdelkov slovenskih proizvajalcev in dobaviteljev,« je družbeno odgovorno držo Tuša poudarila Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja v Tušu.

Sredstva, ki jih Tuš prispeva v sklad, bodo namenjena za izvajanje upravljavskih in vzdrževalnih del na Aljaževem stolpu na Triglavu ter vzdrževanje označenih planinskih poti Kotovo sedlo – Jalovec in Tamar – Sleme (čez Črne vode). Z zbranimi sredstvi bodo Planinsko zvezo Slovenije, ki je skrbnik stolpa in poti do njega, v Tušu podprli tudi pri organizaciji slovesnosti ob 120. letnici Aljaževega stolpa, ki bo potekala 7. avgusta 2015 pred Planinskim muzejem v Mojstrani.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je ob tej priložnosti dejal: »Aljažev stolp je zagotovo eden naših najpomembnejših simbolov, zato ga je potrebno še posebej skrbno upravljati in vzdrževati v skladu s priporočili stroke. Ob tej priložnosti se zato zahvaljujemo Tušu za njihovo podporo, pa tudi kupcem in planincem, ki so z nakupi prispevali v sklad.«

 

< Nazaj

Ostale novice

  • Ne spreglejte izjemne ponudbe ter super akcij in cen iz aktualnega Tuševega kataloga. Prelistajte ga TUKAJ.

  • 86

    Danes je vrata odprl popolnoma prenovljen Tuš supermarket Lucija z nakupovalno potjo po meri kupca in ambientom, ki je prilagojen sodobnemu načinu nakupovanja.V prenovljeni poslovalnici je na voljo še več pripravljenih jedi iz toploteke ter širok izbor pripravljene hrane za malico in za na pot, kupce pa presenečamo tudi z … Več

  • 66

    Tuš market Radovljica, ki je doslej deloval kot franšizna trgovina, smo včeraj odprli v osveženi podobi. Celovita prenova vključno z energetskimi izboljšavami je načrtovana v prvi polovici prihodnjega leta, delno prenovljen market v središču Radovljice pa že sedaj prinaša optimizirano nakupovalno pot, ki omogoča hitre in učinkovite nakupe. Kupci lahko- … Več