Celjski dijaki zmagovalci Tuševe zvezdice

Vseslovensko kulinarično tekmovanje Tuševa zvezdica ima nove zmagovalce, ki so se pomerili v pripravi in predstavitvi lokalne kulinarične zgodbe ter regijsko obarvane restavracijske sladice, kjer so se najbolje odrezali mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.  Drugo mesto so osvojili študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Tuševa zvezdica je v petih letih prerasla v izjemno odmeven, vseslovenski projekt pod strokovnim vodstvom Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tako mlade in njihovo izjemno kreativnost predstavljajo širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih spodbujajo pri prvih korakih v poklicni svet.

V Tušu se posvečajo različnim področjem družbene odgovornosti, še posebej pozorni pa so na mlade, ki pomenijo prihodnost Slovenije. Letošnje, že 5. tekmovanje za Tuševo zvezdico se je začelo s predtekmovanji januarja v Celju, februarja v Mariboru in marca v Ljubljani. Na njih je sodelovalo 18 ekip srednjih in višjih šol za gostinstvo in turizem Slovenije: »Mladi kulinarični ustvarjalci so se pomerili v izdelavi regijske jedi, ki jo je spremljala posebna zgodba,  povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino. Verjemite, bilo je marsikaj zanimivega videti in dobrega okusiti,« poudarja Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja v Tušu, ki je organizator tekmovanja.

V današnji finale se je uvrstilo sedem ekip dijakov Srednjih šol za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Maribor. V ekipah so bili kuhar, pomočnika kuharja, natakar in turistični vodnik. V superfinale sta se uvrstili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Višje gostinske šole Maribor, kateri so se ponovno pomerili v regionalno obarvani kulinariki in pripravi restavracijske sladice. Strokovno komisijo Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in priznane slovenske kulinarične strokovnjake pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika društva, so danes najbolj navdušili dijaki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

V finalu so najprej pripravili krožnik Zakladi šmarskih njiv in v superfinalu, kjer so se pomerili s študenti Višje gostinske šole Maribor, še s sladico Šmarski šmorn z zakladi narave. »S svojim delom so mladi kuharji, njihovi pomočniki, natakarji in turistični vodniki pokazali, da ima naša panoga v Sloveniji obetajočo prihodnost. Seveda pa vedno nekdo še posebej izstopa s svojo izvirnostjo, pristopom in izvedbo, kar nas še posebej veseli,« poudarja Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Zmagovalna ekipa bo lahko svoje kulinarično znanje s prejeto nagrado še nadgradila, saj so prejeli tedensko strokovno usposabljanje v enem od uveljavljenih kulinaričnih destinacij.