500 otrokom omogočili brezskrbne počitnice

  • 19

V okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh bodo tudi letos omogočil počitnice 500 otrokom iz socialno šibkih družin. V 13 letih bodo tako na slovensko obalo popeljali več kot 6.600 otrok iz vse Slovenije ter mnogim med njimi pričarali prvo izkušnjo z morjem. Sproščeno druženje vrstniki, morske dogodivščine, gibanje v naravi in obilo zabave so skupni imenovalec letovanj na Debelem rtiču, ki jih letos povezuje tudi spoznavanje slovenskih biserov.

Prva skupina otrok si je letovanje na najnižji točki slovenske planinske transverzale, popestrila z izdelavo makete Triglava in posebnega planinskega žiga. Tako se je skozi ustvarjalno igro poučila o slovenski zgodovini in pomenu aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Tuš kot organizator dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh že trinajst let zapored omogoča počitnice 500 otrokom iz vseh slovenskih regij. Slednje izbere Rdeči križ Slovenije na podlagi objektivnih meril, v sodelovanju s Centri za socialno delo, socialnimi službami na osnovnih šolah ter Območnih združenj Rdečega križa Slovenije. Na Debelem rtiču je tako s Tuševo podporo doslej letovalo že več kot 6.100 otrok iz socialno šibkih družin, letos pa se bo številka povečala še za dodatnih 500 otrok, ki bodo v juliju in avgustu na slovenski obali preživeli nepozaben teden aktivnega oddiha. Za mnoge so te počitnice tudi edine, številni udeleženci letovanj pa se z morjem spoznavajo prvič.

»V Tušu smo ponosni, da že trinajst let omogočamo počitnice otrokom, ki sicer morja ne bi doživeli. Skupaj s partnerji smo dokazali, da je trinajstica srečno število, saj smo do danes na Debeli rtič, biser slovenske obale, pripeljali približno dvakrat več otrok, kot je vseh prebivalcev Ankarana. V časih, ki za mnoge niso enostavni, so nasmeški na obrazih najmlajših pomemben uspeh, ki nas žene naprej. Za to gre zahvala tudi našim partnerjem projekta, kupcem in sodelavcem, ki v akciji vidijo več kot enega od dobrodelnih projektov,« je povedal Gregor Štampohar, direktor Skupine Tuš.

 

Pester program, ki poudarja zdrav in aktiven življenjski slog

Ob Tuševi podpori bo Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič v letošnjem poletju gostilo 5 skupin otrok iz vseh slovenskih regij. Prva skupina 60 otrok je z letovanjem pričela v soboto, 27. junija, ter se skozi zabavo spoznala s pomenom aktivnega in zdravega življenjskega sloga. Program letovanj, ki združuje številne aktivnosti: od športa, ustvarjalnih delavnic, izletov in zabave, letos povezuje tudi spoznavanje slovenskih biserov. Ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa so zato v Ankaranu, najnižji točki slovenske planinske transverzale, otroci svoje občutke prelili tudi preko otroške igre.

»Vrhunec letovanj za mnoge otroke predstavlja plavanje, izlet z ladjico ter zabava z glasbo in plesom. Vsako leto se potrudimo, da jim poleg morskih užitkov ponudimo resnično polno mero športnih, zabavnih in izobraževalnih vsebin,« je povedala Ana Žerjal, vodja Mladinskega letovišča in zdravilišča Debeli rtič.

 

Za vse več družin počitnice niso samoumevne

Da brezskrbne počitnice postajajo težje dosegljive vse večjemu številu otrok, kažejo tudi uradne statistike. Kljub nižanju praga revščine, v Rdečem križu Slovenije opozarjajo, da tveganje revščine in socialne izključenosti narašča. V letu 2013 je stopnja tveganja revščine znašala 14,5 %, istočasno pa je tveganje socialne izključenosti doseglo že vsakega petega Slovenca ali Slovenko.

»V Rdečem križu Slovenije menimo, da smo starejši dolžni otrokom zagotavljati najboljše možne pogoje za zdrav ter skladen razvoj in zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da kar največ otrokom omogočimo vsaj nekajdnevne počitnice ob morju. Skupaj z območnimi združenji RKS smo tudi letos, že trinajsto leto zapored, med množico otrok, ki brez tovrstne pomoči letos ne bodo letovali, izbrali otroke, ki bodo s pomočjo družbeno odgovornega podjetja Tuš teden dni brezplačno letovali v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Iskrena hvala vsem, ki pričarate stotine nasmehov,« je poudarila Renata Brunskole, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije.

< Nazaj

Ostale novice

  • 4

    V našo mrežo več kot 100 trgovin smo dodali povsem nov Tuš supermarket Lenart, ki je najsodobnejša trgovina Tuš. Kupce čaka izjemna ponudba svežih in slovenskih izdelkov, do okolja prijazen ambient in tehnološke rešitve ter enostaven dostop.

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka Špinača bio Ardo listi, 600 g (uporabno najmanj do konca 01/2024) zaradi prisotnosti bakterije Bacillus cereus.   Kupci lahko izdelek vrnete, kjer ste ga kupili in povrnili vam bomo kupnino.

  • Motokros akademija ”Sašo Kragelj” v Radizelu pripravlja  najbolj adrenalinski dogodek tega poletja. Radizelska proga, ki ji mnogi pravijo kraljica motokrosa, bo v nedeljo 29. 8. 2021 gostila najboljše slovenske motokrosiste, ki se bodo udeležili državnega prvenstva v motokrosu. Dogodek bo v vsakem vremenu. Več o dogodku. Udeležba dogodka je mogoča … Več