Odprava Tušmobil EIVIE

  • 1

V Nevadi na tekmovanju World Human Powered Speed Challange 2013 je odprava Tušmobil EIVIE napadala svetovni hitrostni rekord z vozili na izključno človeški pogon.

S tehnološko dovršenim in aerodinamično izpopolnjenim ležečim kolesom Tušmobil EIVIE 4 je Damjan Zabovnik, vodja odprave in konstruktor vozila, skušal preseči hitrost 133 km/h, kolikor trenutno znaša rekordni dosežek. Glede na uspešne priprave in odlične rezultate testiranj vozila, pri izdelavi katerega je s svojim izkušnjami na področju aerodinamike, računalniškega oblikovanja in hitrega prototipiranja sodeloval tudi razvojni oddelek Pipistrela, ter Damjanovo odlično telesno pripravljenost se je Sloveniji obetala še ena osvojena svetovna rekordna znamka, ki pa žal ni bila presežena.

Damjan Zabovnik, ljubiteljski fizik, izjemni športnik ter zaljubljenec v ležeča kolesa, se s konstrukcijo najhitrejših ležečih koles ukvarja že več kot deset let, v tam času pa je s svojimi vozili osvojil tudi več svetovnih hitrostnih rekordov. Tokrat je na tekmovanju v Nevadi, ki izzivalcem ob primernih temperaturah in blagemu vetru s popolnoma ravno in gladko cesto ter ugodno gostoto zraka na nadmorski višini 1.400 m zagotavlja idealne razmere za doseganje največjih hitrosti, napadel hitrostni rekord na 200 m z letečim štartom na višini.
 
Tudi Tušmobil EIVIE 4 osuplja z zelo nizko težo, izjemnimi aerodinamičnimi lastnosti ter ne le na prvi pogled, ampak tudi v primerjavi z vozili tekmecev neverjetno majhnostjo celotnega vozila, v katerem voznik vozi v nasprotni smeri vožnje.

< Nazaj

Ostale novice

  • 13

    Tuš supermarket Planet Kranj je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi, skladno z najsodobnejšimi nakupovalnimi trendi in optimalno nakupno potjo po meri kupcev. Prenova je postregla z nadgradnjo celotne ponudbe izdelkov, zamenjavo opreme, razširitvijo svežih oddelkov, okrepitvijo prodajnega programa, še posebej na oddelku kruha, kjer je na voljo tudi sveža … Več

  • 27

    Radovljica je gostila drugo predtekmovanje edinstvenega vseslovenskega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica. Na tamkajšnji srednji gostinski in turistični šoli so se v pripravi in postrežbi slovenskih regionalnih jedi pomerili dijaki srednjih gostinsko-turističnih šol. Strokovno komisijo so najbolj prepričali srednješolci – kuharji, natakarji in turistični animatorji – iz Srednje šole za gastronomijo … Več

  • 18

    S prvim predtekmovajnem v pripravi regionalno obarvanih jedi se je v Izoli začelo šesto leto kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica.