Nepozabna morska doživetja in pričarani nasmehi otrok

  • 16

V teh dneh se na Debelem rtiču razlega razigrani smeh otrok, ki poletne počitnice tam preživljajo v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh. V Tušu bomo že 19. leto zapored v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, partnerji in kupci morske nasmehe pričarali 500 otrokom iz depriviligiranih okolij iz vse Slovenije. Skupaj se bo številka nasmejanih počitnikarjev, ki uživajo v kopanju, sprehodih in druženju s sovrstniki, animacijskih večerih in poučnih aktivnostih, presegla številko 9000. Kot poudarja specialni pedagog Marko Juhant lahko prav takšne počitnice otroka pozitivno zaznamujejo za celo življenje.

V Tušu smo s ponosom zakorakal v 19. leto dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh, enega prvih tovrstnih v Sloveniji. Skupaj s poslovnimi partnerji in kupci bomo tudi letos polepšali poletne dni 500 otrokom iz depriviligiranih okolij iz vse Slovenije. »Pandemija je pokazala, kako so na spremembe občutljivi otroci,« razlaga direktor družbe Engrotuš Andraž Tuš in dodaja: »Letos smo zato storili prav zares vse, da otrokom omogočimo brezskrbne sončne, poletni dni v družbi sovrstnikov in v objemu prečudovite narave na Debelem rtiču. Ponosni smo, da se bo številka otrok, ki so z nami užili brezskrbne morske radosti, v vseh teh letih presegla 9000.«

Strokovnjaki NIJZ so v začetku junija razkrili, da je duševno zdravje otrok v Sloveniji alarmantno in da se še poslabšuje, specialni pedagog Marko Juhant pa poudarja, da so najbolj prizadeti otroci iz depriviligiranih okolij.

Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič vsako leto poskrbi, da poletne počitnice zares minejo drugače, kot je siceršnji vsakdan otrok: »Od tega, kakšno popotnico dobimo kot otroci, je odvisno, kako zadovoljni, ustvarjalni in uspešni bomo kasneje v življenju. Brez podpore donatorjev, kot je Tuš, bi tudi letos 500 otrok ostalo doma in preživljalo počitnice, kot bi jim pač omogočale okoliščine doma, morda zaprti med stene majhnega stanovanja, morda prepuščeni ulici in teh 500 otrok bi se prve dni naslednjega šolskega leta postavljalo nekje na stran, da jih ne bi tisti, ki so se med počitnicami potepali okrog in spoznavali nove kraje in dogodivščine, vprašali, kje pa so oni preživeli počitnice,« o stiskah otrok odkrito spregovori podpredsednica Rdečega križa Slovenije Silva Duh. Zaradi stisk, ki so jih otroci deležni čez leto je med tokratnimi letovanji sestavni del ekipe tudi strokovnjak na področju psihološke podpore, ki skrbi za različne in predvsem kompleksnejše čustvene stiske otrok.

Letošnje skupine otrok iz vse Slovenije se bodo na Debelem rtiču zvrstile v več terminih, v vsakem pa jih čakajo pestre aktivnosti, kot so vodna aerobika in igre v bazenu, poučne in ustvarjalne delavnice, sprostitvena delavnica, športne igre in zabavni večeri z glasbo, petjem, plesom in tematskimi vsebinami.

< Nazaj

Ostale novice

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka: PURANJI FILE, PRSI VP Uporabno najmanj do: 25. 10. 2023 (datum je odtisnjen na etiketi vrečke). Serija št.: 6150489154 Proizvajalec: ANIMEX FOODS SP. Z.O.O, ul. T. Chatubinskiego 8, Warszawa zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije Salmonella spp. Potrošniki naj živila ne zaužijejo, temveč ga zavržejo ali … Več

  • Cenjene stranke obveščamo o preventivnem umiku izdelka:   OSTRA MOKA VSAK DAN, TIP 400, 1 kg. Uporabno najmanj do 10. 7. 2024 (datum je odtisnjen na vrhu vrečke). Proizvajalec: Mlinotest živilska industrija d.d. za Engrotuš d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje.   Kupci lahko izdelek vrnete na mesto nakupa … Več

  • Cenjene stranke obveščamo, o odpoklicu izdelka: SUŠENI DATELJNI S KOŠČICO, 200g uporabno najmanj do: 31.12.2023 LOT:HA310/43 zaradi možne prisotnosti tujka v živilu. Kupci lahko izdelek vrnete, na mesto nakupa in povrnili vam bomo kupnino.