Prvo predtekmovanje Tuševa zvezdica: 15. januar 2020

  • 18

S prvim predtekmovajnem v pripravi regionalno obarvanih jedi se je v Izoli začelo šesto leto kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica.

Kulinarični projekt Tuševa zvezdica že šesto leto spodbuja in daje veljavo ustvarjalnosti mladih, ki se izobražujejo za kulinarične in turistične poklice. Pri slovenskem trgovcu ga pripravljajo v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki poskrbi za strokovno veljavo dogodka. Današnjega prvega predtekmovanja na Srednji šoli Izola so se udeležili mladi iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Srednje šole Izola. Po pravilniku se v finale uvrstita dve ekipi. Tokrat so to dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica in Srednje šole Izola. Prvi so strokovno komisijo navdušili s krožnikom Pohod skozi gozd, drugi pa s krožnikom Konfitiran brancin v mediteranskem objemu.

Kuharji, natakarji in turistični animatorji so po vnaprej znanih merilih pripravljali in servirali regionalno obarvane jedi. »Slovenija bo v letu 2021 Evropska gastronomska regija, zato je prav, da mladi razmišljajo o tem in spoznavajo izjemnost naše kulinarike.Danes so nas ponovno navdušili in veselimo se že novih predtekmovanj,« poudarjajo pri partnerju projekta Društvu kuharjev in slaščičarjev, ki bdi nad potekom tekmovanja in skrbi za ocenjevanje pripravljenih jedi. Poleg same priprave, okusa in videza jedi velik poudarek namenjajo tudi serviranju jedi pred gosti. »Mladi so se ponovno izkazali in presenetili s svojo kreativnostjo in izvirnostjo,« še dodajajo v društvu. V Tušu se posvečajo različnim področjem družbene odgovornosti, še posebej pozorni pa so na mlade, ki pomenijo prihodnost Slovenije. »Ponosni smo, da lahko srednješolce z gostinskih in turističnih šol ter njihovo izjemno kreativnost vsako leto predstavimo javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke, hkrati pa dajemo poklicem, na katerih temelji dobršen del slovenskega gospodarstva, veljavo, ki si jo zasluži,« poudarjajo v Tušu.

Letošnje že 6. tekmovanje za Tuševo zvezdico na poseben način povezuje in združuje tudi Tuševo sodelovanje z lokalnim okoljem, od koder prihaja kar 70 % izdelkov na njihovih policah in iz njih bodo na vsakem predtekmovanju ter v finalu nastajale nove, slovenske kulinarične mojstrovine. 

Zmagovalci 1. predtekmovanja:  Srednja gostinska in turistična šola Radovljica
Tekmovalci: Luka Tratnik (kuhar), Blaž Schöenlieb (kuhar - pomočnik), Sara Bešter (turistični animator), Elma Dizdarevič (natakar).
Mentorji: Andreja Lavrič, Simon Malc, Gabrijela Jošt.
Zmagovalni krožnik: POHOD SKOZI GOZD - pečen srnin hrbet s pečenim okisanim korenom, jurčkovim pirejem, smrekov drobljenec, ajdovi žganci.
Zmagovalni recept prvega predtekmovanja najdete s klikom na naslednjo povezavo: ZMAGOVALNI RECEPT.
Drugouvrščena ekipa 1. predtekmovanja:  Srednja šola Izola
Tekmovalci: Nuša Mavrič (kuhar), Babu Nicolae (kuhar - pomočnik), Zala Rajter Hacin (natakar), Tinkara Hladnik (turistični animator).
Mentorji: Branko Miklobušec, Milica Živkovič, Manuela Kuzmin Delgiusto.
Drugouvrščeni krožnik: KONFITIRAN BRANCIN V MEDITERANSKEM OBJEMU - konfitiran file brancina v oljčnem olju s hrustljavimi drobtinami pinjol, mandljev in ribje kože, dvobarvni ravioli z dimljenimi pedoči, pastinakova krema z rdečo peso, flambiran koromač v pomarančni omaki, drobnjakovo olje.
Drugouvrščeni recept prvega predtekmovanja najdete s klikom na naslednjo povezavo: DRUGOUVRŠČENI KROŽNIK.

< Nazaj

Ostale novice

  • Cenjene kupce obveščamo o odpoklicu izdelka SVEŽI INGVER (dobavitelj: Stjema promet d.o.o., Industrijska ulica 1, 10370 Dugo Selo Hrvaška) zaradi ugotovljene presežene vrednosti aktivne snovi Klorpirifos-etil. Kupci lahko izdelek vrnete na mesto nakupa in vrnili vam bomo kupnino. Za več informacij se lahko obrnete na elektronski naslov center@tus.si. Vaš Tuš

  • Cenjene stranke obveščamo vas o odpoklicu izdelka: LAN NATURA 150 g, EAN: 3859891427673, uporabno najmanj do: 16.11.2024, lot: 228 zaradi presežene vrednosti cianovodikove kisline. Kupci lahko izdelek vrnete na mesto nakupa in vrnili vam bomo kupnino. Vaš Tuš  

  • Cenjene stranke obveščamo o odpoklicu izdelka: PURANJI FILE, PRSI VP Uporabno najmanj do: 25. 10. 2023 (datum je odtisnjen na etiketi vrečke). Serija št.: 6150489154 Proizvajalec: ANIMEX FOODS SP. Z.O.O, ul. T. Chatubinskiego 8, Warszawa zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije Salmonella spp. Potrošniki naj živila ne zaužijejo, temveč ga zavržejo ali … Več