Finalno tekmovanje Tuševa zvezdica: 10. april

  • 33

Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje je postala dobitnica nagrade projekta Tuševa zvezdica, ki širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke, predstavlja mlade in ambiciozne kuharje, natakarje in turistične delavce pri njihovih prvih korakih.

Vseslovensko kulinarično tekmovanje Tuševa zvezdica ima nove zmagovalce, ki so se pomerili v pripravi in predstavitvi lokalne kulinarične zgodbe ter regijsko obarvane restavracijske sladice, kjer so se najbolje odrezali mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.  Drugo mesto so osvojili študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Tuševa zvezdica je v petih letih prerasla v izjemno odmeven, vseslovenski projekt pod strokovnim vodstvom Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tako mlade in njihovo izjemno kreativnost predstavljajo širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih spodbujajo pri prvih korakih v poklicni svet.

V finale se je uvrstilo sedem ekip dijakov Srednjih šol za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Maribor. V ekipah so bili kuhar, pomočnika kuharja, natakar in turistični vodnik. V superfinale sta se uvrstili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Višje gostinske šole Maribor, kateri so se ponovno pomerili v regionalno obarvani kulinariki in pripravi restavracijske sladice. Strokovno komisijo Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in priznane slovenske kulinarične strokovnjake pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika društva, so danes najbolj navdušili dijaki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

V finalu so najprej pripravili krožnik Zakladi šmarskih njiv in v superfinalu, kjer so se pomerili s študenti Višje gostinske šole Maribor, še s sladico Šmarski šmorn z zakladi narave. »S svojim delom so mladi kuharji, njihovi pomočniki, natakarji in turistični vodniki pokazali, da ima naša panoga v Sloveniji obetajočo prihodnost. Seveda pa vedno nekdo še posebej izstopa s svojo izvirnostjo, pristopom in izvedbo, kar nas še posebej veseli,« poudarja Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Zmagovalna ekipa bo lahko svoje kulinarično znanje s prejeto nagrado še nadgradila, saj so prejeli tedensko strokovno usposabljanje v enem od uveljavljenih kulinaričnih destinacij.

ZMAGOVALNA KROŽNIKA FINALNEGA TEKMOVANJA:

 

1. MESTO: Krožnik Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor: Zaklad šmarskih njiv

V mrenki pečen hrbet divjega prašiča s temno omako podzemne zelenjave, ocvrt olbič, pire gomolja zelene,  pečen korenček, okisan koren peteršilja, olje peteršilja

Ekipo študentov sestavljajo: Nejc Sovič, David Volavšek, Žiga Rakun, Marko Stoklas.

Mentorji: Kristjan Klančnik, Nataša Kamerički, Janez Turnšek.

Zmagovalni recept drugega predtekmovanja najdete na: ZMAGOVALNI RECEPT ter njegova ZGODBA IN OPIS JEDI.

 

2. MESTO: Krožnik Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor: Okusi dvorišča po Meranovem

Prepeličje prsi nadevane z orehi in rozinami, pena kopriv, pire ožganega topinamburja, pečen peteršiljev koren, sotiran bob, okisana čebulica, zeliščno olje.

Ekipo dijakov sestavljajo: Tijan Wenzel, Miha Damiš, Anja Zadravec, Lovro Vetrih.

Mentorji: Mojca Polak, Tadej Ljubec, Katja Zadravec.

Drugouvrščeni recept drugega predtekmovanja najdete na: DRUGOUVRŠČENI RECEPT ter njegova ZGODBA IN OPIS JEDI.

< Nazaj

Ostale novice

  • 33

    Vseslovensko kulinarično tekmovanje Tuševa zvezdica ima nove zmagovalce, ki so se pomerili v pripravi in predstavitvi lokalne kulinarične zgodbe ter regijsko obarvane restavracijske sladice, kjer so se najbolje odrezali mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.  Drugo mesto so osvojili študenti Višje strokovne … Več

  • 4

    Skupina Tuš bo letos ponovno omogočila treninge in športni razvoj mladim slovenskim smučarskim upom. Že drugo leto zapored smo odstotek od nakupa Tuš izdelkov namenili v posebni sklad in v dveh mesecih ob pomoči kupcev v akciji »Podprimo mlade smučarske upe« tako zbrali kar 71.784 evrov. V Smučarski zvezi Slovenije … Več

  • 23

    Znanih je vseh osem finalistov kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica, kjer se dijaki in študenti slovenskih Srednjih in Višjih gostinsko turističnih šol pomerjajo med seboj in predstavljajo širši javnosti, bodočim delodajalcem ter kolegom iz stroke. V finalnem tekmovanju se bodo tako pomerile ekipe dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, … Več