Tipi kože

Seznanite se z različnimi tipi kože. Vašemu tipu prilagodite tudi samo nego.

Svoj tip kože lahko najlažje odkrijete tako, da si temeljito umijete obraz, počakate in nekaj ur na obraz ne nanašate nobenih izdelkov oziroma krem. Nato na predel čela, nosu, lic in brade pritisnite kos tankega papirja – masten madež na celem kosu papirja pomeni mastno kožo, odsotnost mastnih madežev pa kaže na suho oziroma normalno kožo. Mešan tip kože imate, če boste na papirju opazili madež v obliki črke T.

Suh tip kože

Pore na taki koži so neopazne, koža je pogosto tanka, skoznjo pa so vidne drobne žilice. Ljudje s suhim tipom kože imajo velikokrat občutek napetosti in zategovanja, pogosti pa sta tudi rdečica in srbečica. Največkrat je občutljiva in se drobno lušči. Prednost take kože je, da ima dobro prekrvavitev, je lepe breskvine barve, pri mladih tudi lepo napeta, pri starejših pa žal zgubana., saj ji primanjkuje kolagena, olj in hranil.

Tako kožo zvečer očistimo z blagim čistilnim mlekom, ki vsebuje učinkovine za pomiritev in nego, nakar ga izperemo z mlačno tekočo vodo. Če voda vsebuje veliko kalcija, je predhodno naneseno čistilno mleko bolj priporočeno odstraniti z losjonom oziroma tonikom. Temu sledi nanos nočne kreme, ki naj bo bogata z maščobami in vlažilnimi snovmi. Zjutraj zadošča izpiranje kože z mlačno vodo in uporaba losjona oziroma tonika, nakar sledi nanos dnevne kreme z veliko vsebnostjo vlažilnih snovi. Dnevne kreme nvsebujejo zaščitne filtre in UVA/UVB zaščitne faktorje, ki služijo predvsem kot zaščita pred zunanjimi vplivi (sonce, umetna svetloba, svetloba, dim …).

Normalen tip kože

Koža ni občutljiva, je mehka in gladka, ker je dobro prekrvavljena, posledično pa so tudi pore majhne, mozolji in ogrci pa se ne pojavljajo pogosto. Pomembno je redno čiščenje, vlaženje in hranjenje kože z esencialnimi olji.

Masten tip kože

Tak tip kože se sveti, pore so precej široke, polt je bleda. Prednost mastne kože je, da se počasneje stara. Kožo je priporočljivo čistiti dvakrat na dan z ne preveč agresivnimi preparati, hkrati pa so priporočljivi tudi redni pilingi. Mleko in losjoni za nego naj bodo čim bolj naravni in naj ne vsebujejo alkohola, enkrat tedensko pa si je dobro privoščiti tudi masko za masten tip kože.

Občutljiv tip kože

Takšna koža je močno napeta, pogosto hitro pordi, srbi, se lušči ali pa celo peče – najpogostejši je suh tip kože, ki je močno občutljiv na zunanje dejavnike, nagnjena pa je tudi k alergijam. Neguje se jo podobno kot suh tip kože, pred nakupoma pa je priporočeno preizkusiti izdelek na majhnem predelu kože in tako preveriti pojav alergijske reakcije.

Zrel tip kože

Zrela koža je bolj suha, manj prožna, tanka, groba, na njej pa so precej vidne nepravilnosti. Neguje se jo podobno kot suho, priporočljivo pa ji je privoščiti tudi kaj več – npr. masažo, akupunkturo in zeliščne obkladke. Takšnemu tipu kože dobro denejo vitamini C, E, in B3, niacin, aminokisline in beljakovine.

Mešan tip kože

V ta tip kože so združene lastnosti mastne, suhe in občutljive kože, zato mora biti temu prilagojeno tudi negovanje.

Problematičen tip kože

Pojavi se predvsem pri najstnikih v času adolescence, saj je takrat koža močno občutljiva, razdražena, mastna in polna nečistoč. Tak tip kože zahteva posebno skrb in uporabo sredstev, ki ne vsebujejo alkohola in drugih agresivnih snovi. Odsvetuje se tudi prekomerno čiščenje, ki še spodbuja izločanje naravnih maščob. Priporočajo se izdelki z vsebnostjo kamilice in gline.