Staranje kože

Prve gube na obrazu skoraj vedno mimične. Nastajajo na način, da določene obrazne mišice s stalnim ponavljanjem enakih gibov razvlečejo elastična vlakna. Gosta elastična in kolagenska mreža kožo napne in s tem osveži izgled. Število kolagenskih vlaken se sčasoma zmanjšuje, preostala vlakna pa ne morejo več zadržati toliko vlage kot v mladih letih. Zato ločimo dva različna procesa staranja kože: notranje in zunanje staranje.

Notranje ali genetsko staranje


Znaki notranjega staranja so npr.:

·        luske na površini kože vidno odpadajo,

·        vrhnjica se tanjša,

·        koža izgubi prožnost in elastičnost,

·        zmanjša se cirkulacija (koža je bleda, sivo-rumene barve),

·        količina loja se zmanjša,

·        nastajajo pigmentacijske spremembe (pojav starostnih peg),

·        poveča se stopnja občutljivosti kože.

Po samem opisu zrele kože je jasno, da so za nego take kože potrebni izdelki z aktivnim delovanjem. To so izdelki, ki v koži sprožijo določene procese. V takih kremah so med ostalimi sestavinami tudi ceramidi, ki krepijo vlaženje zaščitne stene okoli celic. Tudi take kreme vsebujejo koži potrebne vitamine, zaščitne filtre in sadne kisline. Za dnevno nego take kože so potrebne predvsem vlažilne, za nočno nego pa bogate učinkovine. Namen nege take kože je, da se spodbudita obnavljanje kože in prekrvavitev.


Zunanje staranje


Zaradi ultravijoličnih žarkov je koža na obrazu, vratu in rokah bolj nagubana kot na delih telesa, ki so pokriti z oblačili. UV žarki lahko negativno vplivajo na vse vrste celic v koži. Delimo jih na UVA in UVB žarke. UVA žarki so najmanj škodljivi, vendar ne popolnoma brez negativnih vplivov na kožo. Na področju kozmetike in nege telesa se z njimi najpogosteje srečujemo v solarijih.

UVB žarki prodirajo globlje v kožo in so zelo nevarni. Po dolgotrajnem učinkovanju na kožo lahko povzročijo trajne posledice (propadanje celic, kolagena in elastina). Včasih so se prvi znaki staranja kože pokazali pri ženskah po 50. letu starosti. Danes se glede na omenjene vplive opaža, da se koža stara veliko prej, in sicer že okoli 30. leta starosti.