Pravila ličenja

Obstajajo določena pravila oziroma priporočila za ličenje glede na obliko obraza.

Svoje oblike obraza marsikdo ne zna opredeliti in se posledično nepravilno ali neprimerno naliči. Prepoznavanje osnovnih oblik obraza je zato ena od pomembnih osnovnih tehnik ličenja, ki omogoča popolnejšo optično opredelitev obraza glede na želje ali potrebe posameznika. Dopušča izvajanje postopkov, ki vplivajo na optično podaljšanje, skrajšanje, razširitev ali krčenje obraza. S takim načinom nanosa ličil se pretežno ukvarjajo profesionalci, vendar lahko poznavanje osnovnih tehnik vsakomur koristi pri samostojnem ličenju, ki vpliva na celovitost izgleda.

Že sama osvetlitev z najsvetlejšim korektorjem ali podlago na predelih smejalnih gubic, senc, okoli nosu, pod nosom, na robu ustnic in na predelu pod spodnjo ustnico ustvari učinek spočitega in svežega izgleda. Ta postopek je še posebej pomemben pri vsakodnevnem, poslovnem in fotografskem ličenju oziroma ličenju zrele kože.

Temelji takega načina ličenja so vezani na poznavanje svetlobnih učinkov, ki odločilno vplivajo na končni videz obraza. Delijo se na svetle in temne, kar bi v praksi pomenilo, da se z dodajanjem svetlih odtenkov na obrazu ustvari volumen, medtem ko s temnimi pomanjšamo izpostavljene predele obraza. Za primer: s temnim odtenkom korektorja na t. i. predelu tretjega očesa se očesi zbliža, ravno nasprotno pa velja v primeru uporabe svetlega korektorja. Z uporabo temnih odtenkov korektorjev bi tako pomanjšali izrazite predele obraza, kot na primer lica, lične kosti in sence, ter dodali potrebni ali želeni volumen s svetlimi.

Obraze v osnovi razdelimo na dolge in kratke. K prvim sodijo ovalni, pravokotni in obrazi hruškaste oblike, h kratkim pa okrogli, kvadratni in trikotni. V praksi so primeri s točno definicijo oblike obrazov redki. Najpogosteje se srečujemo s kombiniranimi oblikami, ki jim je za optimalen izgled potrebno zagotoviti videz ovalnosti. Natančnejša opredelitev oblik obrazov pripelje do razvrstitve v šest osnovnih skupin.


Ovalni obrazi


Trdi se, da je ta oblika idealna, saj naj bi se ji prilagodile vse ostale ne glede na to, ali je obraz pravokoten, kvadraten, okrogel, trikoten ali hruškaste oblike. Značilnosti ovalnih obrazov so pogosto vezane tudi na višino čela, kar je včasih prednost, saj izpostavi dolžino in zmanjšuje širino obraza. Ustnice so pogosto močnejše in dvignjene, zato je za njihovo pravilno oblikovanje in ličenje potreben pravilen korekcijski postopek. Opravi se ga s korektorjem ali pudrom v najtemnejšem odtenku na notranjem robu (večje ustnice) ali najsvetlejšim na zunanjem robu (manjše ali tanke ustnice). Pri taki skupini obrazov je med drugim potrebno nekoliko več pozornosti posvetiti širitvi, in sicer z zajemanjem horizontalnih linij (korekcija, podlaga, senčenje oči, nanos rdečila za lica).

Korekcijo se opravi z nanosom korektorja ali pudra v najsvetlejšem barvnem odtenku na notranjem delu očesa (poleg korena nosu) in na predelu med senco in spodnjim delom očesa (ustvarjanje volumna). Temni odtenki istih izdelkov v takem primeru ustrezajo nanosu na čelo in brado, kar pomeni, da poudarijo ovalnost oziroma optično skrajšajo obraz, medtem ko se z nanosom na spodnji predel ličnih kosti določa dolžina in širina obraza. Pri omenjeni obliki obrazov je treba pozornost posvetiti tudi nanosu senčil. Pretemna (na srednjih predelih očesne veke) lahko dodatno poudarijo dolžino obraza, kar pogosto pripelje do nasprotnega učinka od želenega.


Trikotni obrazi


Značilnost takih obrazov so hitro opazni široki oziroma ozki predeli. Karakteristike kažejo na kratkost v vertikali in dolgost v horizontali, predvsem na čelu, ki je pogosto visoko. Oči so običajno majhne in strnjene, zato se pri ličenju na predelu tretjega očesa uporablja korektor ali podlaga (puder) v najsvetlejšem odtenku.

Z elegantno oblikovanim lokom obrvi in delno potemnitvijo spodnjega predela brade poudarimo dolžino oziroma dosežemo želeno ovalnost, medtem ko s senčenjem s temnimi odtenki ličnih predelov obraz zožimo. Ustnice oblikujemo z mehkimi in elegantnimi linijami črtala. Obroba se prične na mostičku (sredini) ustnic v zaokroženi in ne ostri trikotni obliki. Linije morajo biti elegantne in mehke ter barvno usklajene s šminko v nežnem in naravnem odtenku. Barvno usklajena naj bosta tudi šminka in rdečilo za lica.


Obrazi hruškaste oblike


Obrazi iz omenjene skupine so spodaj širši kot zgoraj. Pogosto se jih omenja kot mediteransko obliko, saj so najbolj pogosti v Grčiji, Italiji in Španiji. Glede na to da je večina žensk s tako obliko obraza naravno nekoliko temnejše polti, je pred ličenjem priporočljivo odstraniti morebitne vidne dlačice na zunanjih predelih čela in šele nato opraviti potrebno korekcijo, ki mora biti usmerjena k nanosu svetlih odtenkov korektorja ali podlage na zgornje predele obraza, s čimer obrazu na zunanji strani dodamo volumen. Nasproten postopek se opravi na spodnjem delu, kar obraz optično pomanjša.


Skupina pravokotnih obrazov


Obraz, ki je na obeh straneh po dolžini enakomerno poudarjen z linijami zgornje in spodnje lične kosti, je pravokotne oblike. Ličenje takega obraza je osredotočeno na senčenje (povečanje) oči, gostoto trepalnic in pravilen izbor barvne podlage. Pri slednji se odsvetujejo presvetli odtenki, saj lahko ti dodatno razširijo obraz. Oči lahko povečamo z nanosom črtala za obrobo oči v beli barvi na notranjem robu očesa. Zunanjo stran se poudari z dimno zabrisanim temnim (temno rjavim ali temno sivim) črtalom na zgornjem premičnem delu veke in pod očesom.

Obrvi se v danem primeru ne oblikuje v loku ali na način daljšega »repa« tanjšega dela obrvi na zunanji strani. Obrvi pravokotnega obraza oblikujemo tako, da je notranji široki (začetni) del nekoliko daljši od zunanjega, ki je tanjši in krajši. Tudi pri oblikovanju ustnic se je treba izogniti polkrožnim linijam, kar pomeni, da je lahko mostiček (začetek oblikovanja ustnice) nekoliko bolj poudarjen, saj s tem optično prilagodimo velikosti spodnjega dela nosu. Širša kot je oblika nosu nad zgornjo ustnico, ožji naj bi bil mostiček. Na tak način se optično zmanjša širina oziroma debelina tega predela nosu. Lične predele lahko senčimo s srednjim odtenkom korektorja ali pudra po celotni strani od senc do spodnjega dela ličnih kosti, medtem ko z najtemnejšim barvnim odtenkom poudarimo predel med zgornjo in spodnjo lično kostjo.


Okrogli obrazi


V to skupino sodijo kratki obrazi, zato je poudarek na podaljšanju in krčenju (oženju). Ličenje je osnovano je na zajemanju navpičnih linij tako iz notranje, kot tudi iz zunanje strani obraza. Oblikovanje se začne z nanosom svetlih odtenkov korektorja ali podlage po dolžini nosu, zunanjem predelu stabilne veke in sprednjem delu brade. S temnimi odtenki se poudari zunanje predele v navpični liniji od senc do spodnjih ličnih kosti, medtem ko se posebno pozornost pri ličenju zahteva v primeru vidnega okroglega spodnjega dela lic pri opazovanju obraza s profila. Tega se optično zmanjša, zato z nekoliko temnejšim barvnim odtenkom korektorja ali podlage povlečemo linijo od spodnjega dela ušes proti ustnicam.

Lok obrvi je lahko v danem primeru daljši in elegantno oblikovan. Senčila so lahko nekoliko bolj izrazita, dovoljeni so temni odtenki na sredini premične veke, ki se naj enakomerno prelivajo v stabilni del veke. Za trepalnice se priporoča uporabo maskar za ukrivljanje, vendar le v primeru, ko oči niso vdrte. Omenjena vrsta maskar oči odpira, kar dodatno vpliva na optično podaljšanje obraza. Začrtane linije ustnic morajo biti mehke in enakomerno zabrisane proti notranjosti. Tako črtala kot rdečila za ustnice (šminke) ne smejo biti pretemna, še posebej ko želimo poudariti naravno velikost ustnic. V nasprotnem primeru (povečanje želene oblike ustnic) se lahko uporabijo temnejši barvni odtenki.


Obrazi kvadratne oblike


Podobni so pravokotnim, le da so po dolžini krajši. Oblikovanje in ličenje mora temeljiti na ustvarjanju dolžine in oženju zunanjih predelov obraza. Pričnemo z ustvarjanjem volumna na notranji strani, in sicer z uporabo svetlih odtenkov korektorja ali pudra na predelu od sredine čela do spodnjega dela nosu po dolžini in do obrvi po širini. Podobno velja pri senčenju brade in spodnjega dela oči. S temnimi barvnimi odtenki oblikujemo oziroma senčimo predele senc in spodnjih ličnih kosti. S tem zagotovimo optično dolžino in želeno ovalnost obraza. Obrvi oblikujemo podobno kot pri pravokotnih obrazih, medtem ko je nanos senčil podoben tistemu pri okrogli obliki obraza.