Bowling je igra, katere cilj je s kroglo podreti čim več kegljev. Eno igro sestavlja 10 okvirov. Cilj igre pa je v vsakem okviru s prvim metom podreti vse keglje, kar imenujemo »strike«. Če vam to ne uspe, poskušate preostale keglje podreti z drugim metom, kar se imenuje »spare«. V vsakem okviru torej vržete največ dvakrat. Seštevanje rezultatov posameznih okvirov ni preprosto, a vam bodo pri tem pomagali računalniki, ki bodo vse opravili namesto vas.

 • STEZA
  Steza je dolga približno 20 metrov in široka dober meter.
 • KROGLE
  Krogle so težke od 8 do 16 funtov, kar je preračunano v kilograme od 3,6 do 7,2 kilograma. Teža krogle v funtih je napisana na kroglah, med seboj pa te se ločijo tudi po barvah. Krogle za igranje bowlinga imajo tri luknje: za palec, sredinec in prstanec.
 • KEGLJI
  Pri bowlingu je v trikotnik na koncu steze postavljenih deset kegljev iz javorovega lesa, ki so visoki 38 cm in tehtajo 1,8 kg.
 • ČEVLJI
  Za igranje bowlinga je zelo pomembna pravilna obutev. Igralec mora imeti zato obute posebne čevlje, ki omogočajo pravilno drsenje in oprijem na zaletišču steze, ki sta pomembna za dober met krogle. Čevlje si lahko izposodite na recepciji bowlinga, pri tem pa je obvezna uporaba nogavic za enkratno uporabo, ki jih lahko kupite skupaj s čevlji.
 • OBLEKA Za igranje bowlinga so najprimernejša udobna oblačila, ki ne ovirajo vašega gibanja. Priporočamo dolge hlače in športno majico.
 • PRAVILA OBNAŠANJA Dostop na igrišče je dovoljen le v čistih in suhih čevljih za bowling. Površina steze je zelo gladka in drseča, zato pazite, da nikoli ne stopite preko črte, ki označuje konec zaleta. Da se igralci pri koncentraciji na met ne bi motili, velja pri bowlingu desno pravilo, ki pravi, da ima vedno prednost igralec na desni stezi.
 • PRAVILNI PRIJEM KROGLE Pomembno je, da si za igro izberete primerno težko in oblikovano kroglo. Pretežka krogla spravlja igralca iz ravnotežja in mu onemogoča obvladovanje svojega meta. Poleg teže pa je pomembno tudi, da ima krogla primerno oblikovane luknje, ki omogočajo dober prijem, s katerim lahko brez napora držite kroglo s palcem, sredincem in prstancem.
 • PRAVILNA DRŽA Na razdalji 20 metrov je lahko odločilen že vsak centimeter, zato sta za dober met potrebni priprava in pravilna tehnika.
  Kroglo vedno najprej primite z obema rokama in pravilno namestite prste.
  Postavite se približno 4 metre stran od črte, stojte sproščeno in držite kroglo pred telesom v višini pasu. Glejte v cilj in ko ste pripravljeni, naredite prvi korak. Ob tem potisnite roko s kroglo naravnost naprej in pustite, da počasi, prosto zaniha.
  V trenutku meta morate biti z rameni vzporedno s črto. Krogle nikoli ne vrzite, ampak pustite, da zdrsi, pri tem najprej sprostite palec in šele nato ostale prste.
  Ko izpustite kroglo, rahlo zanihajte z roko navzgor. Z očmi ostanite na cilju.
 • SLOVARČEK IZRAZOV
  PIN
   - kegelj
  PIN DECK - prostor, kjer stojijo keglji
  HEAD PIN - prvi kegelj
  BALL - krogla
  GAME - igra, sestavljena iz desetih okvirov
  FRAME - okvir
  STRIKE - met, s katerim podremo vseh deset kegljev
  SPARE - drugi met v okviru, s katerim poskušamo podreti preostale keglje
  TURKEY - trije zaporedni strajki
  FIVE IN A ROW - pet zaporednih strajkov
  PERFECT GAME - igra, v kateri smo vse keglje podrli s prvim metom – strajkom
  SPLIT - kombinacija kegljev, pri kateri je prvi kegelj podrt, ostali pa so razporejeni tako, da je med najbližjima razdalja večja od premera krogle
  FOUL LINE - črta, ki ločuje zaletno mesto od steze
  FOUL - prestop preko črte, ki označuje mesto zaleta
  HOOK - krivulja, ki jo naredi krogla na stezi
  GUTTER - žleb, ki obdaja stezo

Če boste imeli kakršna koli dodatna vprašanja, so vam vedno na voljo naši prijazni receptorji, ki vam bodo svetovali in pomagali.