SLOVENIJA 
DEŽELA KJER SE CEDI MLEKO

Sir je izdelek iz mleka, ki ga je odkril arabski trgovec, ki je pred 4000 leti potoval čez puščavo in nosil s seboj zalogo mleka, ki se je med poti sesirilo, kot pravi legenda. Nato je po poteh rimskega imperija prišel v Evropo, kjer se je izdelovanje sira v srednjem veku pojavilo najprej v samostanih, tudi na Slovenskem. Skozi zgodovino pa se razvijajo različne vrste sire, ki so postale pomembna hrana in kulinarična vrednota. Siri so narejeni iz različnih vrst mleka – kravjega, kozjega ali ovčjega, ki mu je dodano sirilo. Od kakovosti mleka in znanja sirarjev ter tehnoloških postopkov pa so odvisni okus, sestava in kakovost sira. Zato velja spoznati pomen lastnosti sirov.

PONUDBA SIROV V TUŠU

MLEČNI DRAGULJI IZ POSOČJA

V neokrnjeni naravi izpod rok izkušenih tolminskih sirarjev nastajajo iz kakovostnega mleka krav, ki se pasejo na visokogorskih travnikih, izvrstni siri in mlečni izdelki, ki temeljijo na tradiciji ter so oplemeniteni z inovativnim pristopom. Izdelujejo manjše hlebčke sira, ki zorijo ne lesenih policah. So brez zaščitne folije in brez premaza, narejene na kmečki način, kot so to znali v teh hribih od nekdaj. Simfonijo okusov narave za prava kulinarična doživetja je zaznati v vsakem grižljajčku posebej.

SIR PASTIR S KONOPLJO SLOVENSKIH DOBROT IN PLANIKA S KONOPLJO

Sirom so dodani vršički konoplje z notranjskega regijskega parka, ki dajejo značilen in lahkoten, svež okus. Maščobe v mleku omogočajo, da se kanabinoidi, ki so v konoplji, lažje sproščajo v telo. Sir s konopljinimi vršički je primeren za ljubitelje prvinskih okusov in modernega stila življenja ter za gastronomske ljubitelje.

SIR BRICL Z BRINOM IN ROŽMARINOM

Spoznamo ga po značilnem vonju in okusu. Dodane so mu mlete brinove jagode, prav poseben, drugačen karakter pa mu daje plemeniti rožmarin.

SIR KOBER

Je mehki sir, svetlo rumeno barve z mehko, elastično teksturo z nežnim, mlečnim okusom.

IZBRANA KAKOVOST IZ ZELENE DOLINE – BREZ GSO

Več kot 1000 štajerskih in koroških rejcev se je zavezalo k edinstveni kakovosti pridelave mleka, ki poleg upoštevanja standardov dobrobiti živali, zagotavlja sledljivost dodanih krmil živalim, ki vsebujejo hranila izključno brez GSO – gensko spremenjenih organizmov. V Mlekarni Celeia z najsodobnejšo tehnologijo izdelujejo kakovostne sire Gavda, Trapist in Edamec, ki odražajo edinstven okus, polne nežne teksture, ki se kar topi v ustih. Ponosno nosijo znak Izbrana kakovost.

SVEŽINA IZPOD TRIGLAVA

Svežino in mogočnost bližnjih gora je občutiti v okusnem Bohinjskem siru, ki se izdeluje le v bohinjski sirarni. Odlikuje ga prepoznaven in aromatičen okus, ki združuje tradicijo ter stoletne izkušnje sirarjev.

SOŠKI SIR S POSTRVMI

S harmonijo okusov vse od reke Soče do planin Posočja je to sir, v katerem je občutiti žlahtnost ter vso lepoto in plodove narave v drznem ter inovativnem pristopu. Sir je lepe svetlo rumene barve, bogatijo ga rožnatimi koščki dimljene postrvi. Z izjemnim okusom velja za kulinarično inovacijo.

SIR POPRČ

Je sir s celimi in zmletimi zrni zelenega popra, ki mu daje izjemno mlečno in rahlo pikantno aromo, pa tudi edinstven in vizualno privlačen videz.

SIR PASTIR SLOVENSKIH DOBROT

Zaznamuje ga slasten, prijetno sladek okus.

SIR TOLMINC

Ima zaščiteno označbo porekla in je trdi polnomastni sir, narejen po tradicionalnih receptih, ki ga zaznamujejo klimatsko-geografske značilnosti zgornjega Posočja.

KOZJI SIRI BE-KA

Ste že poskusili prave kozje sire Be-ka s Primorske, soljene le z morsko soljo ali popečene na žaru? Nastajajo v domači sirarni iz pravkar pomolzenega mleka na Vremskem britofu tik ob pašnikih, kjer se pasejo koze.

PROSTRANOST PREKMURSKIH LIVAD

Lahkotnost prevetrene pokrajine in značilen okus se zrcalita v izvrstnih sirih Ementalec in Livada, ki nastajajo v Prekmurju, na prostranih prevetrenih ravnicah. Ementalec je trdi sir, ki zori v velikih hlebcih, težkih 70 kg, v obliki mlinskega kamna in z značilnimi luknjicami, aromatičnega, sladkastega okusa po orehih in daljšo obstojnostjo in ga mnogi imenujejo kralj sira. Livada pa je lahkotnejša, vsebuje manj maščob in ima nežnejšo teksturo.

KATERI SIR IZBRATI

Sir vsebuje v 100 g približno 393 kcal, od tega 30 g maščob, 20 g ogljikovih hidratov, 1 g sladkorjev in 20 g beljakovin ter sol. Seveda pa lahko posamezne vrste odstopajo po vrednostih. Siri vsebujejo vodo, maščobo, beljakovine in druge nemastne snovi, po katerih merimo trdnost sira. Poznamo:

  • zelo trde, kot je npr. parmezan, ki beleži kar do 50 % vode v nemaščobnih snoveh,
  • trde sire, kot je npr. Ementalec ali Tolminski sir, ki vsebuje do 54 % vode,
  • poltrde sire kot so Gavda, Edamec, Trapist in ki vsebujejo 65 % vode,
  • mehke sire, ki so zorjeni v slanici vsebujejo od 63 do 73 % vode, ki je lahko obdana tudi s plesnijo, kot je Gorgonzola in
  • sveže sire, ki vsebujejo do 85 % vode, kot je nam najbolj poznana skuta.

Seveda imamo še topljene sire, kot je sir Slovenka, ter še posebne vrste sira, med katere sodijo tudi kozji in ovčji ter kravji z zelišči, orehi ali z raznimi drugi dodatki. Z daljšo obstojnostjo in z intenzivnejšo aromo pa so čedalje bolj priljubljeni tudi specialni siri, vloženi v olivno olje.

KULINARIČNI
NAMIGI

Različne vrste sira so sestavni del vsakodnevne prehrane, ko uporabljamo skuto v zavitkih in namazih, do sirnih plošč in gurmanskih doživetij. Sir dodajmo rogljičkom in pecivu, zavijamo ga v testo skupaj s šunko in ga uporabljamo na najrazličnejše načine

Več na kulinaričnih idejah JAMIII.

Kakšne vrste sire imamo v Tušu, lahko preverite na povezavi: zavezani svežini in kakovosti.